info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Fem andra bottenbyggen 2021: "Arbetarna levde med livsfaror"

Asbesthaveriet på Fogdegatan i Linköping har utsetts till Årets sämsta bygge 2021 av Byggnadsarbetaren. Men det är inte bara där som byggnadsarbetare har utsatts för stora risker under året. Här är fem andra byggen som utmärkte sig med usel arbetsmiljö.

Flera bottenbyggen 2021. Foto: Privat/SVT

1. Skellefteå: ”Aldrig sett något värre”

En byggnadsarbetare står på en skylift och arbetar på det som ska bli Dollarstores butik i Skellefteå. Nedanför finns inte tillräckligt skydd mot tung påkörning. Kommer smällen finns en stor risk för att arbetaren slungas ut eller skyliften välter.

Händelsen, som fångats på film i år, är bara en i raden av exempel som uppmärksammats av fack och byggjobbare. Problemen inleddes 2020 men det som var ett avsnitt med dåligt säkrade arbetare har blivit till en hel serie som pågick in på detta år.

Här är några av händelserna:

  • Vid upprepade, dokumenterade, tillfällen har folk arbetat utan skydd på taket. Fallhöjden har varit 5,5 meter. Det har saknats fasta skydd, ställningar, både på taket och på sidorna. Arbetarna har haft selar på sig, men har ofta inte kopplat in sig.
  • Djupa schakt grävdes med raka schaktkanter och andra farliga grävarbeten har förekommit.
  • Illegal arbetskraft.
  • Inga kollektivavtal, portat fack.
  • Återkommande anmärkningar från Arbetsmiljöverket.

– Det hjälpte inte med myndighets­insatser. Det bara fortsatte. Många byggföretag i Skellefteå är upprörda, över riskerna arbetarna utsattes för men också över att det påverkar konkurrensen. Jag har varit i byggbranschen i runt 40 år men aldrig sett något värre, säger en byggnadsarbetare som dagligen följde bygget.

Oskyddade arbetare på bygget av Dollarstore. Foto: Privat

Han får medhåll från Mikael Pettersson, Byggnads regionala skyddsombud i Västerbotten.

– Utan tvekan det värsta bygget jag någonsin sett i Skellefteå. Arbetarna levde med livsfaror – risken att falla ner eller slungas ur maskiner.

Vittnesmål inifrån talar också om gravt undermålig utrustning och kläder.

– De var bedrövligt utsatta, hade arbetskläder köpta från Jula men inga regnkläder utan var konstant blöta när det regnade. De körde fyllmassor med skottkärra, i stället för att ha maskiner.

Byggherren för Dollarstores lokaler var Nalyd Fastigheter AB, som bildades 2020. De tog in Prodala Totalentreprenad för jobbet. NP3 äger byggnaden i dag.

– Det är tråkigt att det framkommit kritik men min inställning och kraven jag ställer på vår entreprenör är att det alltid ska vara en säker arbetsplats, där man ska följa alla lagar. Jag har försökt förvissa mig om att säkerhetsselar fanns på plats och det ska förstås inte vara risk för påkörning av fordon, säger Marcus Taberman, fastighetsutvecklare på Nalyd Fastigheter.


En 350 kvadratmeter stor byggställning rasade plötsligt. Foto: SVT

2. Sundsvall: Ställningen rasade ner över gatan

Vid lunchtid lördagen den 25 september mottog polisen i Sundsvall ett larm om att en 350 kvadratmeter stor byggnadsställning rasat i vinden. Det var i stadsdelen Haga, där huvudentreprenören K Wallins Murteknik AB isolerade och putsade fasaden på ett flerbostadshus. Ingen skadades vid raset, något som låg till grund för åklagarens beslut att lägga ner förundersökningen.

Så vad låg bakom raset egentligen? Murbolaget och ställningsföretaget Isab hade olika förklaringar.

– Dels var infästningarna dåliga, de satt i lättbetong och var inte provdragna. Och dels blåste det rejält. Men ja, våra anställda hade plockat bort vissa stag och U-bommar längst ned. De kom inte åt att putsa annars, sa Pontus Olofsson, arbetsledare på Wallin.

Conny Högman, operativ chef på Isab, hade inte samma bild.

– Ställningen var byggd enligt konstens alla regler, men den såg inte ut på samma sätt längre när den rasade och vi hävdar att det var därför den föll. Vi tror att den kommit i gungning för att det saknats stag i botten.

Läs mer: Här rasade stor byggställning: ”Det bara small till”


Peab-lärlingar trodde de var skyddade – då kom beskedet om asbest. Foto: Arvika kommun

3. Arvika: Lärling rev asbest oskyddad

Sämsta bygget 2021 är alltså ett asbestjobb som gått helt åt pipan. Men det är inte bara i Linköping som farligt material hanterats ovarsamt. I Arvika tvingades Peab stoppa arbetet inomhus vid renoveringen av en förskola. Detta sedan en lärling oskyddad rivit mattor med asbest och där resterna hade burits ut av flera arbetare (däribland ytterligare en lärling) och slängts som vanligt avfall.

Allt detta trots att arbetare uttryckt oro och efterfrågat en analys. En tid senare stod det klart att oskyddade byggjobbare rivit ännu mer asbestmaterial än vad som tidigare varit känt, denna gång på taket. Även där hade en lärling varit involverad.

Läs mer: Totalstopp för Peab-bygge – ”Nu har det hänt igen”


Anatoli Stankevich jobbade för Jarima Bygg i somras. Foto: Anders Warne/Privat

4. Stockholm: ”Så här jobbade man för 100 år sedan”

I nära två månader jobbade Anatoli Stankevich och en kollega för företaget Jarima Bygg i somras. De fick till uppgift att riva ett hus bit för bit och sedan hacka bort husets betongplatta och stora bergmassor på tomten.

Vid själva husrivningen stod de två arbetarna på balkar högt upp, utan fallskydd. När de sedan skulle borra bort betongplattorna i huset och ta bort bergmassorna blev arbetsmiljön om möjligt ännu farligare. Anatoli tvingades stå med en kraftigt vibrerande bergborr ovanför en skarp brant – i keps. Farligt damm yrde runt honom och han skakade i hela kroppen.

– Så här jobbade man i stenbrott för hundra år sedan, sa Anatoli.

Det var på grund av pengarna som han kände sig tvingad att fortsätta. Han berättar att han jobbade tio timmar i sträck, ofta utan längre pauser.

– Vi hade ingen specialutrustning, inga hjälmar, ingen säkerhetsutrustning, inga masker. Nichevo! (ingenting!) säger Anatoli med eftertryck.

Han lyckades senare få ett annat arbete som han trivdes med.

Läs mer: Här jobbar han i livsfara: ”Så här jobbade man i stenbrott för 100 år sedan”


Företaget blåste kunder och tog även livsfarliga risker. Foto: Privat

5. Avesta: Takbolag fortsätter – fler känner sig lurade

Takspecialisten i Mälardalen (tidigare Arga takläggaren) fortsätter att göra avtryck. Besvikna, ofta äldre, kunder som känner sig blåsta blev ännu fler till antalet under 2021. En förtvivlad Ulla Johansson i Avesta berättar om sina upplevelser från i våras.

– Det hände saker som vi aldrig sagt skulle göras, vi skulle inte byta något tak. Vi hade ett felfritt tak, för det hade vi kollat. Men sedan fick vi se att de tagit bort hela taket, det var öppet ända in på vinden och de började plocka ner vårt taktegel och kasta ner det i två stora containrar ute på gården.

Läs mer: Omstritt takföretag stoppat för livsfarligt jobb – gränspolisen på plats


Sämsta bygget 2021: Dubbelfel i fastighetsjättens hus


Margite Fransson, Katarina Connheim, Tomasz Pozar
redaktionen@byggnadsarbetaren.se


Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Fem andra bottenbyggen 2021: "Arbetarna levde med livsfaror"

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig