info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Farliga ämnen på bygget – här är värstingarna att ha koll på

Cancer, plötsliga dödsfall, lungödem, astma, allergi …Kemiska ämnen kan skada dig i jobbet. Här är 9 värstingar på bygget.

Farliga ämnen på jobbet

Här är en sammanställning av nio farliga ämnen på jobbet:

Asbest  (förbjudet i dag)

Hittas i:  Asbestcementskivor (eternit) för tak och väggar, i fasader och vid balkonger, i murbruk och fix/fog till kakel samt i olika isoleringsmaterial, som rörisolering, värmepannor och kakelugnar, i ventilationstrummor och aggregat, vid och under fönsterbänkar, i fönsterkitt, plastmattor och golvplattor, i mattlim. Hittas framför allt i byggnader äldre än 1979 men även i något yngre.

Fara: Farligt vid inandning när materialet bearbetas, som vid rivning. Kan i värsta fall innebära sjukdomar som lungcancer och lungsäckscancer (mesoteliom) eller lungsjukdomen asbestos.

Skydd: Ska hanteras av utbildade proffs på asbest, som har heltäckande klädsel och friskluftsmask.

Farliga ämnen på jobbet
Foto: Alan Lavain

Kvartsdamm

Hittas i:  Där man sysslar med brytning, krossning och hantering av sten. Eller med slipning, borrning eller bilning i betong, tegel, puts och murbruk. Finns även som komposit i till exempel bänkskivor.

Fara: Att andas in. Kan ge silikos (stendammslunga), lungcancer och lungsjukdomen kol (kroniskt obstruktiv lungsjukdom).

Skydd: Använd minst halvmask med P3-filter eller fläktmatat andningsskydd. Ta bort dammet vid källan med dammsugare på maskinen. Vattenbegjutning gör att det dammar mindre.

Läs även: 
Jonny blev lungskadad av byggdammet: ”Får andnöd – hjärtat bara slår”

Foto: Mostphotos

Kvartskomposit

Hittas i: Bland annat bänkskivor för kök och badrum. Materialet kan också finnas i poolbeklädnadssten, mark- och fasadbeläggningar.

Fara: Att andas in. Kan ge stendammslunga, silikos och lungcancer. Kvartsen är här i en mer koncentrerad form än i ren sten och därför farligare. Frigörs vid tillverkning och bearbetning, exempelvis när man kapar, skär upp, slipar och borrar i materialet.

Skydd: Använd åtgärder som vattenbegjutning vid bearbetning, dammsugare på maskinerna, luftrenare och ett andningsskydd, som är utrustat med minst P3-filter. Andningsskyddet ska vara fläktmatat vid arbete som är fysiskt ansträngande eller pågår i mer än två timmar.

Läs även:
Räcker skyddet mot kvartskomposit eller ska bänkskivorna stoppas?

Kampanjen mot komposit i Australien: ”Stop this killerstone”

Foto: Tom M Kronestedt

Foto: Tom M Kronestedt


 PCB (förbjudet i nya produkter)

Hittas i: Byggmaterial som fog- och golvmassa och i isolerrutor, samt i färger och plast. Kan finnas i hus som byggts eller renoverats främst under åren 1956–1973.

Fara: Att andas in damm eller ånga som frigörs vid bearbetning av materialet. PCB är giftigt och kan bland annat orsaka cancer, samt ge fertilitetsskador och påverka barns mentala utveckling.

Skydd: Använd andningsskydd med friskluftsmask, skyddsglasögon, handskar och skyddsdräkt.


Isocyanater

Hittas i: Lacker, färger, lim, och tätningsmaterial, i fogskum, kan finnas i golvbeläggning, i injekteringsmedel vid bergförstärkning och tätning av betongsprickor. Isocyanater kan bildas vid till exempel svetsning av plastmaterial.

Fara: Både att andas in och få på huden. Kan orsaka astma och nedsatt lungfunktion. Direktkontakt kan ge hudeksem.

Skydd: Använd heltäckande skydd och andningsskydd.

Farliga ämnen på jobbet
Foto: Istock

Epoxi

Hittas i: Beläggningar i till exempel industrigolv, vid relining av rör, i fogmaterial, spackel, färger, lim, lacker och injekteringsmedel.

Fara: Att andas in och få på huden. Epoxi är en vanlig orsak till hudallergi hos byggnadsarbetare. Kan orsaka astmasymtom eller andningssvårigheter.

Skydd: Använd helskyddande skyddsklädsel, visir mot stänk i ögonen och andningsskydd vid risk att andas in ånga från epoxi.


Kolmonoxid

Hittas i: Bildas vid ofullständig förbränning av till exempel gasol, bensin och olika kolhaltiga ämnen. Kan uppstå vid arbete med maskiner i tunnlar eller inomhus. Arbetare kan utsättas vid luftning av fjärrvärme- och fjärrkylrör.

Fara: Livsfarlig att andas in. Kolmonoxid luktar inte och vid högre halter blir man snabbt medvetslös och kan dö. Kan döda utan att man upptäcker faran.

Skydd: Vid avluftning ska luften alltid ledas ut i det fria och man ska använda friskluftsmask.


Svetsrök

Hittas i: Svetsning och lödning. Förekommer exempelvis vid olika rörinstallationer och reparationer.

Fara: Att andas in. Svetsgas kan innehålla en rad skadliga ämnen i gas och partiklar. Kan bland annat orsaka cancer och kroniskt obstruktiv lungsjukdom (kol). Svetsning i rostfritt kan ge ökad risk för lungcancer. Vid svetsning och hårdlödning i utrymmen med dålig ventilation kan man få akuta skador som lungödem, men svetsrök kan också ge sjukdomar som tar många år att utveckla. Kan ge kronisk bronkit, njur- och hjärnskador beroende på vilka material och vilken svetsmetod som används.

Skydd: Använd andningsskydd med minst P3 filter men helst friskluftsmask, beroende på kemikalie. Använd punktutsug och rökätare. Riskbedöm de olika svetsjobben och anpassa skyddet efter faran.

Foto: Mostphotos

Avgaser från dieselmotorer

Hittas i: Används som drivmedel i många byggfordon.

Fara: Att andas in, kan innebära stora risker i trånga utrymmen. Dieselavgaser kan orsaka inflammatoriska förändringar i lungorna, samt lungcancer. Sätts även i samband med nedsatt lungfunktion och hjärt-kärlsjukdom. Kan försämra astma och retar luftvägarna

Skydd: Använd andningsskydd där det behövs.

Farliga ämnen på jobbet.
Foto: Ann-Sofi Löfgren

Källa: Bengt Järvholm, senior professor i yrkes- och miljömedicin, Arbetsmiljöverket, specialister inom arbetshygien och yrkesdermatologi.


Gå med i Facebookgruppen Arbetsmiljö på bygget och få de senaste nyheterna i ditt flöde.

Arbetsgivaren är ansvarig
  • Arbetsgivaren är ansvarig för att du ska skyddas från kemikalier och för att du får rätt instruktioner och skydd om du ska jobba med dem.
  • Alla farliga ämnen ska riskbedömas innan man använder dem.
  • Medicinska kontroller och särskild utbildning är obligatoriskt för att få jobba med vissa av kemikalierna.
Margite Fransson, reporter
Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Farliga ämnen på bygget – här är värstingarna att ha koll på

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig