Familjer oroade efter asbestlarm
Ingen vet idag hur många som exponerats för asbest vid arbetena på Karolinska universitetssjukhuset i Huddinge, under de tre år som arbetena pågått. Det rör sig om ett 50-tal elektriker och till det kommer arbetare från en rad andra byggyrken som gjort arbeten, däribland personer från byggföretag, vvs- och ventilationsmontörer och sprinklermontörer. Också sjukvårdspersonal och patienter, har rört sig i lokalerna med asbestdamm.
– Det är många som utsatts under de här åren, säger Tina Nordling, ombudsman för Elektrikerna i Stockholm.
Elektrikerna har framförallt exponerats för de farliga fibrerna då de dragit kabel genom gamla brandtätningar. Det har också skett då man lyft gamla undertaksplattor, vilket lett till att det rasat ner asbest från ventilationsrör och liknande. Exponeringen har varit långvarig. Minst 14 elektriker har varit på arbetsplatsen i tre år och merparten minst i ett och ett halvt år.
Oroade för hälsan
Många är nu oroade för sin hälsa eftersom asbest på sikt kan ge de allvarliga cancerformerna mesoteliom och lungcancer.
-Våra medlemmar oroar sig dels för egen del, men också för att de har utsatt sina familjer för fara, sa Thomas Sandgren, förste vice ordförande för Elektrikerna, vid en gemensam presskonferens med Byggnads på onsdagen.
Partner och barn kan ha utsatts för asbest då arbetarna rest hem i sina arbetskläder eller tagit hem och tvättat dem.
Lite fibrer räcker
Anders Englund, expert på asbest och före detta chefsläkare på Bygghälsan ser allvarligt på riskerna.
– Har man otur kan det räcka med en liten mängd asbestfibrer för att utveckla mesoteliom, säger han.
Rent teoretiskt ökar riskerna att insjukna ju mer man blivit exponerad.
-Varje shot man får i sig är ett risktillfälle.
Men det finns inget sätt att få veta om man riskerar att bli sjuk eller inte. – Vore jag elektriker skulle jag inte oroa mig dag ut och dag in i 30 år framåt för att få mesoteliom. Sannolikheten är liten. Men risken finns och därför får detta aldrig upprepas. Det får inte gå till så här, säger Anders Englund.
Polisanmälde
Elektrikerförbundet polisanmälde under tisdagen landstingets fastighetsbolag Locum och entreprenören Bravida för arbetsmiljöbrott. Elektrikerförbundet är mycket kritiska till att dessa inte agerat för att hindra exponeringen. Elektrikernas arbeten vid sjukhuset har pågått sedan januari 2008. I våras upptäcktes att arbetarna exponerats för asbest och nu i höst uppmärksammades återigen att det fanns asbest på ett nytt ställe.
Välkomnar polisutredning
– Det är naturligtvis fruktansvärt att detta skett, men vi välkomnar en polisutredning, säger Saija Thacker, miljöchef på Locum i en kommentar.
– Vi har försökt göra rätt genom att inventera innan arbetet påbörjades. Då upptäcktes ingen asbest men vi informerade ändå entreprenören vid upphandlingen om att det fanns en allmän risk. Vi har också avbrutit arbetet och sanerat när vi sett att det funnits asbest. Enligt Saija Thacker brast det i rutinerna nu i höst när arbetet med att ta ner undertaksplattor påbörjades utan att provtagningar gjorts.