Faller för säkra jobb -så ska judo hindra olyckor
De tar judo till hjälp för att klara kroppen vid ett fall. Byggnadsarbetare i Mölndal går på fallskyddskurs för att få bättre balans och bättre teknik om de faller.
”Most important, head up”. Judoinstruktören Annika Krus faller med en mjuk rörelse bakåt, håller upp huvudet men drar in armar och ben.
Klockan är strax efter sju i judoklubben IK Västra Mölndals träningslokal. Framför henne sitter nio byggnadsarbetare på huk och iakttar koncentrerat varje rörelse. Sedan faller de själva.
De är här på sin första träning för att lära sig hindra fall, och om olyckan är framme, undvika att bli skadade.
– På ett bygge finns det alltid risker. Det kan räcka med en liten grej som är i vägen för att man ska snubbla. Det är viktigt att lära sig falla riktigt om det skulle hända en olycka, säger byggnadsarbetaren Silverijus Juska.
Nu tillhör han gänget som kryper framåt, kryper bakåt, gör balansövningar och prövar på att falla mjukt och balanserat. De tränar styrka genom armhävningar där kompisen ska hålla emot.
Stämningen är lätt uppsluppen när de släpar varandra över golvet men bakgrunden är allvarlig. Fallolyckor av olika slag är den vanligaste orsaken till skador i byggbranschen. Varje år inträffar dödsfall och många byggnadsarbetare skadas för livet i fall från hög höjd. Men också fall som när man snubblar eller halkar på samma nivå, kan ge allvarliga skador i form av frakturer.
På hela arbetsmarknaden sker cirka 11 000 fallolyckor om året och det är de låga fallen som dominerar. Flest fallolyckor bland män sker bland trä-, betong- och anläggningsarbetare.
Olyckorna fick försäkringsbolaget Afa och Svenska Judoförbundet att starta ett samarbete där arbetsplatser erbjuds fallskyddsträning i lokala judoklubbar.
I Göteborgstrakten är SDÅ-Bygg först ut med kurser för yrkesarbetare och arbetsledare. Ägaren Annika Krus har själv tränat judo i hela sitt liv och är nu fallskyddsinstruktör.
Träningen består av flera delar.
– Först och främst vill vi förebygga fall. Därför tränar vi styrka, balans och explosivitet som man behöver för att kunna återfå balansen om man snubblar, säger Annika Krus.
Både balans och styrka är färskvaror. Det hjälper inte att man var topptränad för 20 år sedan, om man snubblar på ett bygge i dag. Men det positiva är att om man väl börjar träna kan förbättringen gå ganska fort.
- Släpp redskapen
- Slappna av
- Kura ihop dig.
- Håll upp huvudet, för att skydda skallen.
- Gå in i en rullande rörelse, håll in armarna för att skydda händer, handleder och armbågar.
Den andra delen består av träning i fallteknik för att man inte ska skada sig om olyckan ändå är framme.
– Det är viktigt att först släppa alla verktyg och maskiner. Att hålla upp huvudet och dra in armar och ben och rulla ihop sig, berättar Annika Krus.
Det är också viktigt att försöka slappna av. En spänd kropp löper större risk att skadas.
Kursen pågår under tio veckor, den tid som behövs för att lära in ett nytt kroppsminne och få en kropp som klarar en obalans.
Men hur är det med fall från tre, fyra meter? Kan man klara det med fallskyddsträning?
– Det är svårt att svara på då det är så mycket som spelar in. Du ska helst inte utsättas för den risken men skulle du hamna i en risksituation har du förhoppningsvis den styrka och balans som gör att du aldrig faller, säger Annika Krus.
Hon och företagets andre ägare, Thomas Kling, ser fallskyddsarbetet som en viktig del i företagets systematiska arbetsmiljöarbete för att hindra olyckor.
Fallskyddsträning är ingen ersättning för skydd. Men faktum är att saker händer på ett bygge och många av olyckorna sker vid fall på samma nivå. Även ett lätt fall kan kosta hjärnskakning, frakturer i händer och handledsbrott.
– Jag minns när jag kom hit från Syrien för två år sedan. Då var jag ovan vid snön. Jag halkade mycket, säger Ahmad Brighish som först jobbade som byggnadsarbetare, i dag är han arbetsledare.
Nu tycker han att alla byggnadsarbetare borde få testa en liknande kurs. På SDÅ-Bygg har redan en tioveckorskurs avverkats i år. Där var de en pilotgrupp och testade konceptet och testerna inför kommande forskning.
Byggnadsarbetaren Liudvikas Jatautas tyckte det var kämpigt med armhävningarna. Han pustar ut vid vattenkannan.
– Det här behöver man träna ofta. Det är svårt att komma ihåg allt man ska tänka på, säger han.
Silverijus Juska är på väg att byta om. Han känner sig peppad av dagens pass.
– Det här kommer jag att tänka på och ta med mig ut när jag ska jobba.