Fackets punktmarkering med ökad styrka: "Visa att det finns skit"
– Vi måste hitta företagen som inte sköter sig, säger Byggnads ombudsman Wilhelm Bertilsson. Sex ombudsmän punktmarkerade flera byggen på jakt efter företag som fuskar.
En växande flora av underentreprenörer och allt fler företag som fuskar med löner och arbetsmiljö. Det har blivit svårare att granska att företagen i byggbranschen följer lagar och avtal och att inte arbetare utnyttjas. En orsak är den stora mängden företag på byggena.
Då bestämde sig Byggnads Mälardalen för att göra ett motdrag.
– Det är viktigt för oss att visa att det finns skit ute på arbetsplatserna och det måste vi göra något åt. Vi testar att punktmarkera några arbetsplatser genom att gå ut sex ombudsmän på respektive bygge. Det är bra för att kunna granska alla entreprenörerna, säger Byggnads ombudsman Wilhelm Bertilsson.
Vi befinner oss i Norrtälje där Byggnads regionen har en arbetsplatsdag och har valt att gå ut med betydligt fler personer på varje bygge jämfört med vad man brukar. Två av dessa byggen drivs med projektledning.
– Vi har valt att besöka tre större byggen som är uppstyckade och där vi vet att det är många underentreprenörer i flera led. I vissa fall finns där företag vi har haft problem tidigare. Detta är ett sätt att kolla upp företagen men också komma i kontakt med byggnadsarbetare på arbetsplatsen. Många, speciellt utländska arbetare, vet inte vilka rättigheter de har, säger han.
Det ger en helt annan överblick
Kommer ni att fortsätta med det här sättet att jobba?
– Det ger en helt annan överblick än om man bara är ute två eller en åt gången. Det är inte upp till mig att bestämma men jag tycker det är bra.
En stor del av avtalsrörelsen har handlat om att komma tillrätta med oseriösa företag. Den här dagen hittar ombudsmännen flera företag som inte lever upp till reglerna.
– Några vet vi har brutit mot avtal och regler, andra ska vi kolla upp. Totalt har vi sju företag som vi ska granska nu i efterhand, säger Wihelm Bertilsson.
På ett bygge upptäcks en underentreprenör till en underentreprenör som tidigare uppmärksammats med att på punkt efter punkt bryta mot kollektivavtalet. Däribland genom att inte betala rätt löner och ersättningar. Företaget har även obetalda skadestånd till två av Byggnads regioner på runt 1,9 miljoner kronor. Fordringarna är inlämnade till kronofogden.
De gör idag arbeten på en ny etapp för samma uppdragsgivare som tidigare.
– Det är allvarligt att de har kunnat missköta sig och komma tillbaka, säger Wilhelm Bertilsson
Ett annat exempel är ett utländskt företag, som inte hade lämnat in en arbetsplatsanmälan och därför väntar nu krav på förhandlingar.
Också allvarliga brister i arbetsmiljön upptäcktes, däribland en ställning med bristande fallskydd.