Facket: "Bygget måste stoppas"
Byggnads företrädare ringde till Arbetsmiljöverket då de besökte bygget i tisdags. De ville att Arbetsmiljöverket skulle komma dit, lägga ett omedelbart stopp på arbetsplatsen och kräva en rad förändringar.
Krister Strömberg, ombudsman på Byggnads i Stockholm, radar upp faror som han såg på hotellbygget. Han säger att arbetarna, som kommer från Polen, sover på arbetsplatsen och att det fanns gasoltuber i direkt anslutning till sovplatserna. Han är bekymrad över brandrisken; över utrymningsvägar och förvaringen av brandfarligt material.
Det ska även ha funnits fallrisker.
– Det fanns inga räcken runt schakt, säger Krister Strömberg och berättar vidare om utrymmen utan belysning.
”Ingen utryckningsverksamhet”
Krister Strömberg säger att arbetsplatsen är bland de allra värsta som han sett under 30 år.
Men på Arbetsmiljöverket fick Byggnads beskedet att inspektörerna inte kunde komma per omgående.
– Vi har inte någon utryckningsverksamhet, så vi kan inte komma springande direkt när någon ringer, säger Thomas Blombäck, biträdande tillsynsdirektör på Arbetsmiljöverket, till Byggnadsarbetaren.
Han säger att Arbetsmiljöverket kommer titta till arbetsplatsen under nästa vecka men att han i nuläget prioriterar de pågående EU-inspektionerna, en del av en europeisk arbetsmiljökampanj.
”Gasoltuberna borttagna”
Krister Strömberg är mycket upprörd över att myndigheten inte är mer snabbfotad, han menar att det skapas en acceptans runt att vissa grupper av arbetare jobbar i mycket dåliga miljöer.
Hotellets ägare sa på onsdagskvällen till SVTs Stockholmsnyheter att gasoltuberna nu är borttagna. Han uppgav också att arbetarna inte bor på arbetsplatsen, att det finns sängar för att det finns nattvakter som bor där.
– Vad är det för nattvakter som sedan arbetar på dagen? Det är inga nattvakter i våra ögon, hävdar Krister Strömberg.
Byggnadsarbetaren har sökt hotellägaren för en kommentar, han bad oss att återkomma under fredagen.