info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Få varsel leder till arbetslöshet

Bara två av tio som varslas blir arbetslösa. De flesta hittar ett nytt jobb eller återanställs. Men byggnadsarbetare har det svårare.

Höstens och vinterns svarta rubriker om varsel verkar ha skakat om Arbetsförmedlingen rejält. I dag bjöd myndigheten in till en presskonferens för att förklara sambandet mellan varsel och arbetslöshet. Och trots stigande arbetslöshetstal försöker Arbetsförmedlingens forskningschef Ann-Christin Jans hålla humöret uppe:
– Det är långt ifrån alla varsel som leder till uppsägningar, förklarar hon.

Sex av tio får gå

I konkreta siffror innebär det att ungefär 60 procent av ursprungsvarslen realiseras. Men många av dem som blir uppsagda hinner hitta nya jobb innan uppsägningen träder i kraft. Därför är det bara omkring 20 procent av de ursprungligen varslade som verkligen blir arbetslösa och hamnar i Arbetsförmedlingens register.
– De som till slut kommer till oss är de som kanske är äldre, har sämre utbildning och ofta har varit länge hos en och samma arbetsgivare, säger Ann-Christin Jans.

Byggnadsarbetare drabbas

Tillverkningsindustrin ligger som vanligt i topp när det gäller inkomna varsel men byggbranschen sticker också ut. Båda två är konjunkturkänsliga och brukar ofta gå före andra branscher, både när det gäller upp- och nedgång. Byggbranschen har dessutom en högre verkställningsgrad på sina varsel jämfört med andra branscher. Upp mot 80 procent av lagda varsel leder i slutändan till uppsägningar.
– Det kan bero på flera olika saker men en orsak är att det inom bygg får vara fler uppsägningar innan företagen blir varselpliktiga, säger Ann-Christin Jans.

Björn Wendelborn Barr
Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Få varsel leder till arbetslöshet

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig