Få arbetstagare i styrelserummen
I företag med minst 25 anställda och kollektivavtal har arbetstagarna rätt att ha med representanter som ledamöter styrelsen. Enligt siffror som tidningen Kommunalarbetaren tagit fram från Statistiska Centralbyrån, SCB, används den rätten endast på 4,3 procent av de tillräckligt stora företagen i byggindustrin.
– Vi utser främst i de större bolagen, de riktigt stora, annars har vi en restriktiv hållning av att utse bolagsstyrelseledamöter. Vi har fokus på den vitala fackliga organisationen; mb-grupper, lagbas, skyddsombud och sådant. Bolagsstyrelseledamöter har vi främst i de rikstäckande företagen, men även i de större lokala eller regionala, säger Ola Olsson, chef för organisationsenheten på Byggnads förbundskontor.
Hur kommer det sig att ni har den hållningen?
– Det är ju en annan typ av fackligt uppdrag, och väldigt viktigt. Men då är det bolagsstyrelselagen som gäller och ansvarsbitar, det är en ganska komplex facklig funktion. I bolagen är vi främst intresserade av att få igång en facklig verksamhet bland medlemmarna, därefter att ha bolagsstyrelserepresentation.
Men när ni har en fungerande facklig organisation på plats bland medlemmarna, vill ni gärna ha en bolagsstyrelserepresentant då?
– Jo, absolut vill vi det.
Vad är det viktigaste man har att tjäna på att ha en representant i styrelsen?
– Där fattas ju de besluten som ska föra bolaget framåt, då kan vi ge våra perspektiv på den inriktningen.
Kommunalarbetarens granskning, som siffran kommer ifrån, har fokus på de privata vård- och omsorgsföretagen. Där är den fackliga styrelserepresentationen i nivå med den inom byggindustrin, möjligheten utnyttjas i 4,2 procent av företagen. Det placerar både byggindustrin och vård- och omsorgsföretagen i botten av listan över granskade branscher. Högst på listan ligger finans- och försäkringsbranschen med 40,8 procent, därefter kommer företag inom energi och miljö på 35,3 procent och tillverknings- och utvinningsindustrin på 28,8 procent.
Kommunalarbetaren har intervjuat Sophie Nachemson-Ekwall som forskar om arbetet i bolagsstyrelser vid Handelshögskolan i Stockholm.
– Jag är förvånad. Det här är en möjlighet för dem att komma in och påverka styrelsearbetet. En chans man inte tar, säger hon om de låga siffrorna i vård- och omsorgssektorn.
Hon menar att medverkan i styrelsen bland annat innebär en chans att få företag att tänka långsiktigt.