"Ett steg i rätt riktning"
På morgonen den tolfte april hämtade snickaren Magnus Ekström ut sitt konfliktkort hos Byggnads i Solna, hans bygge i centrala Stockholm var uttaget i strejken
– Pengar är inte allt. Det är viktigare att behålla ackordssystemet och att få in fler kvinnor i byggbranschen, sa han då till Byggnadsarbetarens reporter på plats.
Nu är byggavtalet, som strejken handlade om, på plats och strejken över.
– Vad jag har förstått så fick vi ju det där med kvinnor och lärlingsplatser och att invandrare ska ha lättare att komma in i byggbranschen. Det tycker jag verkar vara jättebra. Sen att vi fick gå ner på lönekraven lite grann, det hade jag nästan gissat från början, så det var ju inga konstigheter egentligen, säger Magnus Ekström nu.
Det som blev gällande både lärlingar, kvinnor och nyanlända är olika sorters arbetsgrupper. Har man kommit tillräckligt långt då?
– Nej, men det är i alla fall ett steg i rätt riktning. Det är dock en förhandling hela tiden, så det är inte så konstigt att det blir arbetsgrupper till att börja med.
”Ska kunna luta sig mot Byggnads”
Under strejkens första morgon skrev vi även om snickaren Allan Eriksson som då stod strejkvakt utanför ett bostadsbygge i Björkhagen i södra Stockholm.
– Jag tycker det är skönt att de kom överens över huvud taget och att det inte vart mer strejk, säger han nu.
Han har på onsdagsmorgonen inte fått information än om vad avtalet innebär, förutom en lapp i boden som han sneglar på när vi ringer. Han nämner jämlikhetsarbete och två timmars ny arbetstidsförkortning som positiva saker. Allan Eriksson är skyddsombud och har mb-uppdrag.
Ni som har sådana uppdrag ska kunna göra mer av sådant ombudsmän vanligtvis sköter, efter att ha fått en fullmakt från Byggnads. Vad tänker du om det?
– Det är väl bra på sitt sätt, men man ska kunna luta sig mot Byggnads.
”Skönt komma tillbaka”
Både inför och under strejken intervjuade vi betongarbetaren Johan Tolinsson på bygget Klara C i centrala Stockholm.
– Ordning och reda, att det ska vara schyssta villkor för alla, är viktigast för mig. Plus att vi får behålla ackordet, sa han då han stod strejkvakt förra veckan.
– Det är skönt att komma tillbaks till jobbet och vi fick väl igenom det vi ville, det är ju hela tiden ge och ta, säger han nu.
Han nämner det bevarade ackordet samt arbetet gällande lärlingsplatser som viktiga frågor i avtalet.
Johan Tolinsson är skyddsombud och han tror det är bra att mer fackligt arbete, till följd av det nya avtalet, ska kunna läggas över från ombudsmän till förtroendevalda på byggena.
– Huvudsaken är att vi fackliga killar och tjejer får utbildning på det, då ska det vara positivt tycker jag. Då kan våra ombudsmän sköta det de är bra på, i dag är det svårt för dem att hinna med och det är ju vi som jobbar på en arbetsplats som vet vad som händer och inte händer.
Läs mer
Mer ansvar för förtroendmän
Nytt avtal lämnar frågor olösta