info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Ett år efter hissolyckan: "Det känns som att hela byggbranschen har brakat samman”

Snart ett år har gått sedan hissolyckan i Ursvik där fem personer miste livet. Ett åtal väntas väckas i vår. Rörmokaren Janne Frigren, som miste arbetskamrater den där dagen och som än idag går hos psykolog, befarar att bara enskilda ställs till svars. "Det är som ett svart mörker".

Ett år efter hissolyckan
Rörmokaren Janne Frigren mår forfarande mycket dåligt efter ha bevittnat olyckan på nära håll. Foto: Tom M Kronestedt/arkivbild

Det var den 11 december förra året som hissolyckan inträffade på ett bostadsbygge i Ursvik, Sundbyberg, utanför Stockholm. Hissen, som var av typen Scando 650 FC, rasade från våning nio. Ansvarig entreprenör på plats var Andersson Company. Hissen var beställd från ABC Bygghissar och Byggmaskiner AB.

Janne Frigren, som jobbar på Nordisk VVS-Teknik, var som vanligt på plats på bygget den där morgonen för snart ett år sedan.

– Jag kom precis upp från källaren när hissen föll. Jag var på väg att ta rast.

Vad såg du?

– Jag gick fram till hissen men stannade fem till sju meter ifrån. En kollega var med. Såg någon hjälm och andra grejer. Det var bara skrot. Jag har svårt för tid och rum, det är som ett svart mörker. Sedan kom räddningstjänsten och sa att ”det är ingenting att se” och bad oss att backa.

Ett år efter hissolyckan
Janne Frigren. Foto: Tom M Kronestedt

LÄS ÄVEN: Nya fallrisker på hissolyckan-bygget

En av de omkomna, en snickare, hade Janne Frigren bra kontakt med. De hade arbetat tillsammans på andra byggen tidigare.

– Vi har jobbat ihop i fyra år, lite till och från. En skitbra kille, duktig snickare. Det är fruktansvärt det som hänt. Han bodde här i Sverige och hade familj och så.

Trots att det gått ett år sedan hissen rasade tänker Janne Frigren ofta på olyckan.

– Jag pratar fortfarande med psykologen när det finns behov. Vissa dagar behövs det. Det har varit ett konstigt år, det går aldrig ur, och psykologen säger att det tar lång tid.

Aldrig mer åka bygghiss

I dag arbetar han på ett stambyte i norra Stockholm. Och han har tagit sig förbi ett steg, det att börja åka i vanliga bostadshissar.

– Jag gillar det inte men jag har klivit över en liten gräns. Men jag kommer aldrig mer åka en bygghiss. Det kommer aldrig att hända. Det spelar ingen roll hur säker den är, jag kommer aldrig ställa mig i en bygghiss igen.

Redan samma dag som olyckan inträffade inledde åklagare på Riksenheten för miljö- och arbetsmiljömål en förundersökning med brottsrubriceringen arbetsmiljöbrott för vållande till annans död i fem fall. Ett par dagar senare utvidgades förundersökningen med ytterligare två fall av arbetsmiljöbrott gällande de personer som i sista stund lyckades undvika hissraset. Där är brottsrubriceringen framkallande av fara för annan.

Sedan dess har brottsutredningen rullat på. Det som konkret har hänt är att Arbetsmiljöverket skickat in en åtalsanmälan till Åklagarmyndigheten mot ABC Bygghissar och Byggmaskiner för misstänkt arbetsmiljöbrott. Myndigheten menar att företaget inte följt arbetsmiljölagen och föreskrifterna.

LÄS ÄVEN: Andersson Company kallade till pressträff – vägrade svara på frågor 

Några ytterligare brottsrubriceringar har inte tillkommit. Enligt Jennie Nordin, åklagare på Riksenheten för miljö- och arbetsmiljömål, är polisutredningen snart klar.

– Det är inte så mycket kvar att göra.

När kan det bli aktuellt att väcka åtal?

– Det är svårt att svara på men vår förhoppning är att göra klart allt så fort vi kan. En gissning är att vi väcker åtal någon gång i vår.

Är du helt säker på att ni kommer väcka åtal?

– Nu bestämmer inte jag det själv så det vore dumt att lova det, men det är vår plan. Jag har personligen svårt att se vad som kan ändra på det.

Kan du i nuläget säga mot vilka bolag ni väcker åtal?

– Nej det går inte utan vi kommer sätta oss ner och gå igenom bevisläget. Vad som är klart är att alla ärenden kommer tas upp i samma huvudförhandling.

Ett år efter hissolyckan
Hissolyckan utreds dels av Riksenheten för miljö- och arbetsmiljömål tillsammans med polisen, dels av Arbetsmiljöverket och Statens haverikommission. Foto: Margite Fransson

”Problemet mycket större än så”

Janne Frigren är rädd för att den kommande rättegången kommer sluta med ett ”det är han som monterat hissen och det är hans fel”. Och att det sedan blir locket på.

– Då vet jag inte vad jag skulle göra. Då skulle det bli en stackare som åker dit, men problemet är så mycket större än så.

En av de omkomna var anställd på Rosell Prefab. En annan var anställd i ett bolag från Hudiksvall men jobbade som inhyrd åt Rosell Prefab. Båda omfattades av kollektivavtal.

– Där har anhöriga fått pengar enligt de försäkringsregler som gäller enligt avtal, säger Tomas Kullberg, ordförande för Byggnads region Stockholm-Gotland.

Tomas Kullberg, Byggnads

De tre övriga omkomna hade inte något kollektivavtal i ryggen. De saknade ID06 och hade inledningsvis oklara anställningsförhållanden. Facket har fått veta att de trots allt fått ersättning.

– Vi har fått information från arbetsgivaren Nordecon att de betalat ut pengar till anhöriga.

Kommer ni följa upp den utbetalningen?

– Vi har inte rätt att göra det. För det första är de inte medlemmar och sedan är det en uppgörelse mellan anhöriga och företaget. Jag skulle tro att företaget lagt en sekretess på den informationen.

Fattades skruvförband

I somras släppte Haverikommissionen (SHK) en slutrapport om olyckan. Redan tidigt i utredningsarbetet stod det klart att det fattades skruvförband på hissmasten. Något som senare fastställdes i rapporten. Bland annat saknades alla fyra skruvförband mellan två av mastsektionerna.

LÄS ÄVEN: De här delarna saknades på bygghissen

Därför slog SHK fast i rapporten att ”olyckan orsakades av att de kontrollåtgärder som var avsedda att fånga upp monteringsfel inte tillämpades. De uteblivna kontrollerna har lett till att avsaknaden av skruvförband inte har upptäckts”.

Hissen användes i över en månad utan att alla skruvförband var på plats. Till slut gick det inte längre och hissen föll nio våningar.

Ett år efter hissolyckan
Blommor och ljus lades utanför byggarbetsplatsen för att hedra de omkomna. Foto: Margite Fransson

I rapporten slår SHK fast att kontrollen av bygghissar behöver stramas upp för att öka säkerheten. Myndigheten skickade även med rekommendationer för att minska risken för olyckor framöver. Arbetsmiljöverket uppmanas att utreda hur kontrollsystemet vid montage av bygghissar kan stärkas och att särskilt granska hur risker med bygghissar hanteras i det systematiska arbetsmiljöarbetet.

Byggherren Andersson Company Byggnads AB rekommenderas att integrera risker med bygghissar i det systematiska arbetsmiljöarbetet och leverantören av hissarna, ABC Bygghissar och Byggmaskiner AB, att bland annat förtydliga rutinerna för egenkontroll av montage och andra serviceåtgärder för att minska risken för montagefel.

Fortsatta problem på byggarbetsplatsen

Trots den mycket allvarliga olyckan har Byggnads lagt fyra skyddsstopp under 2024, bland annat på grund av skyddsräcken som inte varit godkända samt öppna hål i bjälklaget. I båda fallen fanns det risk för fall från hög höjd.

– Jag upplever att de varit nonchalanta, sa Johnny Rindebrant, arbetsmiljöansvarig på Byggnads region Stockholm-Gotland, till Byggnadsarbetaren tidigare i år.

Ett exempel på hur det har sett ut på bygget under året.

I ett mejlsvar skrev Andersson Companys vd Patrik Toresäter: ”De uppdagade bristerna har omgående åtgärdats och skyddsombudsstoppen har därmed hävts. För oss är det här en bra process som hjälper oss att skapa säkrare arbetsplatser, och inte ett tecken på att vi har systematiska brister i säkerheten på våra arbetsplatser”.

”Hela byggbranschen har brakat samman”

60-årige Janne Frigren är kritisk till hur branschen fungerar och han är glad att han inte har så många år kvar i arbetslivet.

– Man funderar ju på vad som håller på att hända i branschen. Det känns som att hela byggbranschen har brakat samman. Det är oseriösa byggare och sedan är det ue på ue på ue. I min värld är det Andersson och Company som är skyldiga till det här. Punkt slut.

Alla artiklar om hissolyckan hittar du här

Gå med i Facebookgruppen Arbetsmiljö på bygget och få de senaste nyheterna i ditt flöde.


Få de senaste byggnyheterna – direkt i din inbox! Prenumerera på ”Byggnadsarbetarens nyhetsbrev”.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Ett år efter hissolyckan: "Det känns som att hela byggbranschen har brakat samman”

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig