info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

En byggjätte sticker ut positivt i Stockholm: "Märkbart bättre”

Den ideella föreningen Rättvist Byggande går nu ut med siffror som visar hur bra byggjättarna följer avtalskrav i byggprojekt i Stockholm. Det gäller arbetstillstånd, ID06, anmälan av ue och kontroll av id-handlingar. Ett storbolag utmärker sig positivt.

Rättvist Byggande startades av det kommunala bostadsbolaget Stockholmshem 2017 och arbetar bland med att följa upp hur väl byggbolag sköter sig på skattefinansierade projekt. Följer huvudentreprenören de krav som ställts, exempelvis när det gäller ID06-kort och arbetstillstånd?

Morgan Jansson, vd Rättvist Byggande. Pressbild Rättvist Byggande

– Vi har många gånger fått frågan om någon huvudentreprenör är bättre än någon annan. Vi har inte velat säga något då vi inte vetat med säkerhet, men nu har vi fakta på hur det verkligen ser ut, säger Morgan Jansson, vd på Rättvist Byggande.

Vill få bort kriminella från bygget

36 byggherrar är med i Rättvist Byggande. De samarbetar efter en modell där målet är att få bort kriminalitet från byggprojekten. Många stora kommunala allmännyttiga bostadsföretag är medlemmar. Flera av dem är stora beställare och tillsammans bildar de en av landets största beställare. Där alla har gemensamma regler för vad som gäller på deras byggarbetsplatser.

Rättvist Byggande har tittat på de fyra största; Skanska, Veidekke, Peab och NCC. De har gjort det genom att sammanställa alla avvikelser som rapporterats sedan 2018. Det gäller alltså byggarbetsplatser inom ramen för Rättvist Byggande där byggföretagen varit huvudentreprenör. Nästan alla projekt gäller byggarbetsplatser i Stockholmsområdet. Även JM granskades men de hade för få projekt och finns därför inte med i redovisningen.

Granskat 51 byggprojekt

– Vi har analyserat 51 projekt där någon av de fyra storbolagen varit huvudentreprenör, säger Morgan Jansson.

*Alla avvikelser i samma projekt. Källa: Rättvist Byggande

Bolaget som får bäst resultat är Peab.

– I allt vi mäter är Peab bättre. Märkbart bättre. De har till exempel inte haft en enda som arbetat illegalt på deras projekt, säger Morgan Jansson.

Vad finns det då för förklaring till att Peab är bäst? Där har Morgan Jansson inget enkelt svar.

– De gör någonting som har effekt och vad det kan vara kommer vi titta närmare på i höst. Kanske gör de något som vi kan lära oss av och föra ut till andra entreprenörer. Möjligen har de bättre kontroll och ordning.

Morgan Jansson berättar om ett exempel. Ett projekt i Helsingborg där Peab var huvudentreprenör och byggherren hade satt en gräns på max två ue-led. När Rättvist Byggande granskade bygget hittade de tre ue-led.

– Vi påpekade det och Peab visade då genast upp ett skriftligt godkännande för att få ha tre, vilket är möjligt enligt avtalet i speciella fall. De visade att de följer avtalet även på detaljnivå.

Vissa storbolag har en hög profil utåt

Att just Peab fick bäst resultat var inget som överraskade Morgan Jansson. Han berättar att alla som arbetar på Rättvist Byggande nog hade en magkänsla om åt vilket håll det lutade.

– Det är ganska intressant att se hur resultatet stämmer med den allmänna uppfattningen om hur storbyggarna sköter sig. Det finns andra bolag som håller en högre profil utåt. De har en självbild av hur de arbetar med de här frågorna som kanske inte riktigt stämmer med den verklighet vi sett i våra kontroller, säger Morgan Jansson.

Rättvist Byggande vill inte rangordna Skanska, Veidekke och NCC, utan konstaterar bara att Peab är märkbart bättre.

”Gör egna kontroller”

Vad säger då Peab om att de är bäst i klassen? Peter Martin, säkerhetschef på Peab, tycker så klart att det är bra att de hamnar högst och säger att en delförklaring kan vara att Peab var tidigt ute när det gäller arbetet med ID06-kort.

Peter Martin, säkerhetschef på Peab. Pressbild Peab

– Vi började redan 2008 och sedan 2017 genomför vi även egna kontroller på våra byggen. Vi gör det med jämna mellanrum vilket gör att vi hela tiden har kontroll över hur det ser ut. I samband med de här inspektionerna utbildar vi även vår personal om vilka krav det är som gäller och det är minst lika viktigt.

Skickar hem oseriösa bolag

Peter Martin berättar att arbetssättet satt sig i organisationen och att platscheferna därför lärt sig vilka regler som gäller. Han lyfter även fram att Peab är noga med vilka företag de arbetar med och att de inte drar sig för att inte släppa in ett bolag på bygget.

– Vi hade ett fall alldeles nyligen med en Stockholmsfirma som åkt upp för att jobba på ett av våra projekt i Norrland. De hade inte alla ID06-kort på plats så platschefen släppte inte in dem. De fick åka hem igen, säger Peter Martin.

Tar in företag som uppfyller kraven

En annan sak som han tror har effekt för att få fram schystare byggen är att Peab arbetar mycket med föranmälan av underentreprenörer. De försöker undvika att det plötsligt bara står en okänd ue utanför grinden till bygget.

– Vi ser till att göra affärer med rätt företag, alltså företag som uppfyller kraven. Vi jobbar mycket med att granska underentreprenörerna innan de kommer till arbetsplatsen. När de sedan är på plats arbetar vi aktivt med dem för att se att de är rätt personer som kommer till bygget, att de verkligen kommer från rätt företag.

Kontroll varje månad

Även när bygget är i gång fortsätter kontrollerna. Alla företag på Peab:s arbetsplatser granskas varje månad. Till exempel att de sköter inloggningen på arbetsplatserna kopplat till skattelagstiftningen.

– Vi får fram ett loggindextal och kan då se om det sker någon förändring över tid. När vi ser något som inte stämmer kontaktar vi bygget och stöttar ledningen. Tillsammans tar vi reda på vad som hänt och pratar naturligtvis med aktuell underentreprenör, säger Peter Martin.

NCC: ”Är oacceptabelt”

Ett av bolagen, NCC, har något fler anmärkningar när det gäller oanmälda underentreprenörer än övriga. Det handlar om att bolaget inte anmält underentreprenören till byggherren vilket de ska göra enligt avtalet.

Presschefen Amelie Winberg på NCC skriver i ett mejl till tidningen att det är svårt att kommentera rapporten i detalj utan att ta del av den men skriver ändå att ”det självfallet är oacceptabelt att inte följa de regler som är uppsatta och som man åtagit sig att följa när man arbetar för NCC eller för någon av våra underentreprenörer”.

Finns inte en tillräckligt stark vilja

Ingen vilja att lösa problemet

Finns det då något hopp för framtiden? Kommer kriminaliteten försvinna från byggarbetsplatserna? Morgan Jansson tror att det kommer att ta tid i så fall. Den organiserade brottsligheten har förgrenat sig långt in i byggbranschen. Men det finns en lösning, enligt vd:n.

– Jag är övertygad om att om de stora byggbolagen bestämde sig för att få ordning på branschen skulle de kunna göra det ganska snabbt, men det finns inte en tillräckligt stark vilja. Byggbolag har löst långt mer komplexa problem än det här.

Varför finns inte viljan?

– De måste tycka att det fungerar bra som det är och för huvudentreprenörerna antar jag att det blir billigare projekt. Någon tjänar pengar på att det ser ut som det gör idag.

Få de senaste byggnyheterna – direkt i din inbox! Prenumerera på Byggnadsarbetarens nyhetsbrev.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: En byggjätte sticker ut positivt i Stockholm: "Märkbart bättre”

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig