En av fem som dör på jobbet är byggnadsarbetare
10 av årets hittills 52 arbetsolyckor med dödlig utgång har skett i byggbranschen. Nu ska Byggnads rikta ljuset mot ett av de stora riskområdena – ställningsbyggen.
52 dödsolyckor har inträffat hittills i år. Av dem har tio stycken skett inom byggbranschen, visar statistik från Arbetsmiljöverket.
Bakom siffrorna finns det människor. Bland annat dessa:
- 43-årige Thomas Ekenstein som dog när rasmassor föll över honom vid ett anläggningsarbete i Hedemora i februari. ”Jag har aldrig sett värre fusk och slarv”, sa hans bror Stefan Ekenstein till Byggnadsarbetaren.
- En 30-åring i Strömstad, som blev överkörd av en dumper på Luciadagen.
- En 32-årig takläggare som föll 15 meter och dog när ett skyddsräcke gav vika i Hjällbo, Göteborg, i januari.
- En 56-årig vitrysk man som arbetade för ett estniskt bolag i Torsby föll från byggnadsställning i juli.
- En 40-årige man från Jämtland som i november avled av en sten under ett sprängarbete. Han arbetade vid ett vindkraftsbygge i Ånge, Medelpad.
I byggbranschen handlar dödsolyckorna ofta om kläm- eller fallolyckor. Byggnads har en nollvision, att ingen byggnadsarbetare ska dö eller skadas på sin arbetsplats. Men arbetsmiljön är huvudsakligen arbetsgivarens ansvar.
– Inte i något annat yrke skulle dödsfall på jobbet accepteras. Att det är en bransch med risker gör inte att vi ska acceptera dödsolyckor eller att riskera livet och hälsa i ohälsosamma miljöer, säger Byggnads förbundsordförande Johan Lindholm i ett uttalande.
Varje år arrangerar Byggnads en Arbetsmiljövecka där ett brännande ämne tas upp. 2019 ska Byggnads lyfta ett av branschens högriskområden – ställningsbyggen.
– Arbetsgivarna kan inte längre se mellan fingrarna med bristande säkerhet och frånvaro av till exempel nedfallsskydd och infästningar av byggnadsställningar. Nästa år vill vi inte se att en ende byggnadsarbetare i Sverige behöver sätta livet till, säger Johan Lindholm.