info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Emmelie drog igång #metoo-uppropet inom bygg: "Det är starten på något nytt"

"Det viktigaste är att stoppa tystnadskulturen". Snickaren Emmelie Renlund, ombudsman på Byggnads, startade uppropet #sistaspikenikistan. Det spreds som en lavin i byggbranschen och har fått 4 627 underskrifter och cirka 200 vittnesmål.

Vad var startskottet till uppropet?
̶ Det är ju en del av #metoo-rörelsen. Jag funderade ett tag på ett upprop i byggbranschen och startade sedan en Facebookgrupp och hörde av mig till några som kunde hjälpa till. Dagen efter började vi bjuda in och så bara exploderade det. På bara sex dagar blev vi över 12 000 i Facebookgruppen, vi fick 4 627 namnunderskrifter och cirka 200 vittnesmål och folk fortsätter att höra av sig.
Är du förvånad över omfattningen av berättelser och stöd för uppropet?

̶ Jag trodde aldrig jag skulle få in så många namn och berättelser på kort tid, men jag är inte förvånad över att det sker övergrepp för det vet jag att det gör. Det har varit jobbigt att läsa alla vittnesmålen om hur illa kvinnor behandlas.

LÄS MER: Metoo-upprop i byggbranschen:
”Han tog på mig och under mina kläder”

Läs också Byggkvinnor går samman – kräver acceptans på bygget

Vad är värst med det du tagit del av?
̶ Tystnadskulturen och skammen som många känner när de blivit utsatta. Det tycker jag är fruktansvärt och det har jag ju själv upplevt. Det är så enkelt att säga att man ska säga ifrån och anmäla men det är inte så himla enkelt när man står där. Det är också jobbigt att läsa om fall där de som faktiskt har anmält till chefer eller arbetsgivare inte har fått något gehör, utan att en del arbetsgivare bara skämtat bort det eller att det bara inte blivit något av anmälan. Man har inte kunnat lita på dem som ska agera.

Vad kommer uppropet att betyda?
̶ Jag tror att det kommer att betyda enormt mycket, både detta och andra delar av #metoo-uppropet. Det är starten på något nytt. Vi kommer inte att vara tysta längre utan kräver en förändring. Stödet för detta har varit enormt inom alla hörn i byggbranschen. Det som är unikt med det här uppropet är att vi samlar så många yrkesgrupper inom samma bransch, från yrkesarbetare som snickare, plattsättare, målare och elektriker, till arkitekter, projektledare, platschefer och arbetsledare.

LÄS MER:
Byggnads och byggarbetsgivarna om uppropet

Vilka har reaktionerna varit hittills?
̶ På torsdag är jag och Cajsa Winge, som är arkitekt och en av dem som hjälpt till med uppropet, inbjudna till bostadsministern. Olika företag har hört av sig för att vi ska träffas och tala om hur man ska bryta de här strukturerna. Vittnesmålen visar också att vi i Byggnads haft rätt när vi i många år påtalat problemen, men arbetsgivarna har inte lyssnat. Här är bevisen för att det sker hela tiden. Vi kan också visa att det inte bara sker bland yrkesarbetare, utan också bland till exempel tjänstemän och på universiteten, alltså överallt.

LÄS MER:
Bostadsminister Peter Eriksson samlar aktörer i byggbranschen

Läs också ”Unga är inte bara framtiden – de finns här nu”

Vad ska man göra för att hindra övergrepp och trakasserier i byggbranschen?
̶ ̶ Det finns otroligt mycket att göra men vi måste börja med att stoppa tystnadskulturen och man måste börja lyssna på oss. Företagen måste skapa kanaler där man vet att man kan anmäla och berätta och där det blir konsekvenser för förövarna. Den som drabbats ska också veta att man kan få stöd och uppföljning. Men målet är att det inte ska ske några trakasserier och då måste man bryta strukturerna. Göra utbildningsinsatser för all personal på företaget, från yrkesarbetare till vd och införa en faktisk noll-tolerans.
Vems är ansvaret att agera?

̶ Det är arbetsgivarna i första hand som måste visa vägen men det finns också ett ansvar hos alla.
Vad betyder den fackliga kampanjen ”Stoppa machokulten” för att skapa en bättre attityd?

̶ Jättemycket. Jag är glad att facket tidigare skapat kampanjen och visat att machokulturen leder till sexism på våra arbetsplatser. Att vi gått före där. Nu måste vi måste stötta upp ännu mer.
Vad ska man göra om man blir utsatt?

̶ Prata med närmsta chef och skyddsombud. Alla får gärna också höra av sig till oss i Byggnads kvinnliga nätverk, Näta, som gärna lyssnar och ger stöd.
Vad ska man göra om någon annan blir utsatt?

̶ Säga ifrån att det inte är acceptabelt.

Emmelie Renlund

  • snickare från Umeå
  • ombudsman på Byggnads Stockholm ̶ Gotland
  • sitter i styrgruppen för Byggnads kvinnliga nätverk, Näta

SEXUELLA TRAKASSERIER
Så gör du om du blivit drabbad på arbetsplatsen.

Läs också Nu växer antalet – fler tjejer söker byggprogrammet

  • Berätta för din arbetsgivare, om det är möjligt; om vad som hänt. Enligt diskrimineringslagen måste arbetsgivaren utreda och vidta åtgärder om hen får kännedom om sexuella trakasserier.
  • Om du vill anmäla din arbetsgivare. Vänd dig till ditt fackförbund som kan driva ärendet. Gör anmälan så snart som möjligt.
  • Gör en polisanmälan om sexuella trakasserier.
  • Om inte facket företräder dig, gör en anmälan till DO (diskrimineringsombudsmannen). Det är viktigt med dokumentation. Skriv ner vad som hänt och beskriv utförligt de olika händelserna.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Emmelie drog igång #metoo-uppropet inom bygg: "Det är starten på något nytt"

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig