Efter skräckbilderna på Sernekebygget – nya risker vid kontroll
Dagen efter att Byggnadsarbetaren publicerade bilder från Sernekes arbetsplats på Lidingö åkte Arbetsmiljöverket ut till bygget. Frid och fröjd? Nej, nya fallrisker.
Förra veckan publicerade Byggnadsarbetaren bilder från Sernekes byggarbetsplats kvarteret Torselden på Lidingö utanför Stockholm. Fotografierna visade på stora brister i arbetsmiljön.
– Jag är chockad över det jag ser. Det visar på en total brist på respekt för liv och hälsa, sa Johnny Rindebrant, arbetsmiljöombudsman på Byggnads Stockholm-Gotland, till tidningen då.
Dagen efter publiceringen skickade Arbetsmiljöverket ut flera inspektörer till bygget. Vid kontrollen hittades ytterligare brister när det gäller säkerheten. Vissa där det fanns risk för fall från hög höjd.
– Det handlade om allmänna skyddsanordningar och fallskydd. Det var bland annat problem med en byggställning och sedan var det hål och öppningar i golven på de olika våningsplanen, säger Jenny Bengtsson, arbetsmiljöinspektör på Arbetsmiljöverket, och fortsätter:
– Vi beslutade om ett omedelbart föreläggande med ett vite på 50 000 kronor om bristerna inte åtgärdas. De måste se över ställningen och täcka för öppningar och ventilationsschakt så att ingen riskera att falla, säger Jenny Bengtsson.
Under inspektionen fick Serneke även kritik för att det saknades säkra utrymningsvägar på byggarbetsplatsen – de var för få och för dåligt skyltade.
Även Byggnads har varit ute på arbetsplatsen efter att de sett bilderna. De menar att arbetsplatsen såg generellt bra ut efter en ”storstädning”.
– Vi hade ändå några påpekanden. Det gällde till exempel utrymning och allmän ordning, första hjälpen och brandsläckare, berättar Johnny Rindebrant.
På Serneke var man redan medveten om arbetsmiljön på bygget. Johan Live är presschef på bolaget.
– Vi har sedan förra sommaren uppmärksammat en del av de händelser som bilderna ser ut att visa. Vi har vidtagit åtgärder mot några överträdelser som skett i projektet. Vi har bland annat delat ut skriftliga varningar och viten till underentreprenörer som inte följt arbetsmiljöreglerna. Vi har även avvisat en person från arbetsplatsen som brutit mot reglerna.
Vilka underentreprenörer handlar det om?
– Jag vill inte gå in i detalj och peka ut vilka specifika händelser eller underentreprenörer det gäller.
Johan Live berättar vidare att Serneke arbetar hårt för att hålla arbetsmiljön på projektet på en hög nivå och att de ”ser mycket allvarligt på det som inträffat”.
När det gäller Arbetsmiljöverkets besök förra veckan, efter att bilderna kom fram i ljuset, säger Johan Live följande:
– Arbetsmiljöverket har varit där idag, onsdag, för en uppföljande inspektion där de konstaterade att alla brister nu är åtgärdade.
Frågan är hur det är möjligt att Arbetsmiljöverket hittade så allvarliga brister trots att Serneke under lång tid arbetet med säkerheten på projektet.
– Vi är beroende av ett bra samarbete både med underleverantörer och myndigheter.
Men det är väl ändå Serneke som styr arbetsplatsen?
– Absolut.
Så något måste väl gått snett när det blev fel igen?
– Det fanns brister som vi nu åtgärdat. Det är riktigt.