Efter domen – lättare få livränta för diskbråck
En dom i Kammarrätten i Sundsvall har gett en arbetare rätt till livränta för diskbråck. ”Kommer få stor betydelse”
Domen i Kammarrätten i Sundsvall handlar om en man som arbetat inom industrin. 2016 sa Försäkringskassan nej till livränta på grund av diskbråck. Två år sedan fattade Förvaltningsrätten samma beslut. Men nyligen kom Kammarrätten med sitt beslut och gav då mannen rätt. Det hela handlar om en arbetsskada och han får nu rätt till livränta.
– Domen kommer få jättestor betydelse, säger Tom Aspengren jurist på LO-TCO Rättsskydd.
Frågan är – hur kommer domen att påverka möjligheten för alla på bygget som drabbats eller som kommer att drabbas av diskbråck?
Det finns tre domstolsnivåer när det gäller den här typen av ärenden. Det är Förvaltningsrätt, Kammarrätt och Högsta förvaltningsdomstolen.
– Högsta förvaltningsdomstolen är egentligen den enda prejudicerande instansen. Men den meddelar sällan domar på socialförsäkringens område och den lucka som uppstår har fyllts av en kammarrättspraxis. Något som gör att den här domen är vägledande på många sätt, säger Tom Aspengren
Han berättar att flera kollegor vunnit liknande fall i den lägre nivån, Förvaltningsrätten, där Försäkringskassan valt att inte överklaga.
– Då har det bara handlat om Förvaltningsrätten. Men nu när det gäller Kammarrätten är det mer tyngd över domen.
Domen är tydligt enligt Tom Aspengren. 2012 kom det en utredning från SBU, Statens beredning för medicinsk och social utvärdering, angående diskbråck. Försäkringskassans försäkringsläkare har sedan dess tolkat utredningen och kommit fram till avslag för väldigt många människor. Det som hänt nu är att Kammarrätten i Sundsvall gått in och läst samma rapport.
– De gör en annan tolkning och säger i princip att Försäkringskassan gjort fel i sex års tid. Domen ger oss en vägledning i hur man ska tolka rapporten från SBU som säger att man kan få diskbråck efter tungt arbete i sitt jobb. Och det är väldigt viktigt.
Det positiva utslaget får säkert en del som tidigare fått avslag att hoppas på en ny chans. Men det är inte möjligt.
– Förr gick det att söka om och om igen om man bara var på kassanivå. Men sedan kom en förändring som innebar att den period som man sökte för är avgjord en gång för alla vid ett beslut, vilket innebär att den tiden brinner inne.
Däremot kommer det bli möjligt att söka för tid som gäller efter det beslutet, eftersom den tiden inte prövats.
– Jag vill understryka att det inte är någon idé att kasta in en ansökan på måfå. Ska man söka igen behöver man vända sig en arbetsmiljöklinik för att få en bedömning av medicinskt sakkunniga personer som säger att diskbråcket skulle kunna bero på arbetet. Annars är det poänglöst, säger Tom Aspengren.
Cenneth Niklasson, cn@byggarb.se