Efter dödsolyckan i gropen – kräver bättre säkerhet: "Sker för lättvindigt"
En 43-årig man blev i måndags fastklämd under grävarbete i Hedemora i södra Dalarna. Mannen föll ner i en grop när marken gav vika. Han blev sedan helt begravd i rasmassorna och avled. Platsen har sedan dess varit avspärrad av polisen, som utreder olyckan.
En miljöåklagare är inkopplad på fallet och har inlett en förundersökning om arbetsmiljöbrott.
Anläggningsföretaget där mannen jobbade gör arbeten över hela Dalarna. I Hedemora grävde man för fjärrvärme och dagvatten i närheten av en å, när raset skedde.
Olyckan är den tredje anläggningsolyckan med dödlig utgång på mindre än ett år.
Den 27 mars förra året dog en 56-årig grävmaskinist och egenföretagare efter att ha fått schaktmassor över sig vid grävarbete i Hudiksvall.
Den 25 oktober 2017 dog en 70-årig anläggningsarbetare efter att ha fått ett betongblock över sig i samband med grävningar för dränering och tilläggsisolering. Fundamentet stod lösare än man trodde och föll över mannen då han arbetade bredvid.
LÄS MER:
Fastklämd i rasmassor vid grävjobb
”Det behövs ett uppvaknande för branschen”
Jordmassor rasade över mannen
Utöver detta har andra liknande schaktolyckor skett under perioden, dock utan dödlig utgång.
Arbetsmiljöinspektören Jens Skantz ser en gemensam nämnare mellan olyckorna.
– De som har drabbats är äldre personer som har erfarenhet. Jag kan inte förklara att man tar den risken. Alla har varit med om något riskmoment tidigare. Sedan har vi ändå de här tragiska olyckorna. Jag får inte ihop detta.
Vad kan det bero på?
– Det kan ha att göra med att man efter lång tid med fara runt sig lurar hjärnan att man är säker, man skjuter riskerna ifrån sig. Men det är inte vetenskapligt belagt.
Jens Skantz berättar att det finns mängder av parametrar som avgör om ett grävjobb blir farligt. Markens sammansättning, med lera, sand eller berg, ger helt olika förutsättningar för ras. Dessutom kan grundvatten tränga upp i schaktet. Även tjäle påverkar hur farligt jobbet är. Därför är planeringen av schaktning extremt viktig.
Behövs det klarare riktlinjer för grävarbete?
– Lagstiftningen säger att du ska planera jobbet men inte exakt hur. Så det går absolut att förbättra, säger Jens Skantz.
Anders Ax är regionalt skyddsombud på Byggnads Gävle-Dala. Han anser att något måste göras efter ännu en olycka under grävarbete.
– Nu har det hänt för mycket. Vi har sagt att vi måste på något sätt trycka på anläggningsföretagen att man måste göra de här riskanalyserna bättre. Det sker för lättvindigt nu. Det här är något man måste jobba med dagligen.
Anders Ax anser att företagen måste bli bättre på att seriöst bedöma riskerna och att det måste ske inför varje förändring i arbetet.
– Är man i en rörgrav och något går snett, då är det stor sannolikhet att något går riktigt snett. Det är som att falla från ett tak. Händer det något är det inte ”aj”. Då är det tyst.
Byggnadsarbetaren har sökt anläggningsföretaget för en kommentar.