Efter åtalet mot Belstroj: ”Kan bli tvingade att varsla hundratals”
Oskar Stenberg är delägare i och arbetschef på byggföretaget Belstroj. Han är upprörd över hur åtalet tolkas och de falska rykten som han anser sprids om företaget. Nu spår han att varsel väntar företaget.
Det var i onsdags som Byggnadsarbetaren berättade om åtalet mot Belstroj. Orsaken till åtalet är att 31 anställda ska ha arbetat illegalt i Sverige. Enligt Ekobrottsmyndigheten ska de jobbat på Belstroj olagligt i Stockholm, mellan den 1 juli 2018 och den 28 februari 2019. Vissa ska ha vistats i landet illegalt, andra ska ha saknat arbetstillstånd. Arbetarna kommer från länder som Ryssland, Ukraina, Vitryssland och de baltiska länderna. I onsdags sa Jonas Svanfeldt på Ekobrottsmyndigheten så här till tidningen.
– Jag har inte sett det här i sådan stor omfattning tidigare. Vid arbetsplatskontroller som polisen gör upptäcks ibland någon som jobbar olagligt. Men här det mer organiserat.
Själva åtalet riktas mot Belstroj och två ledande företrädare för företaget. Vd:n Peter Kolare och styrelseordföranden Yauhen Blahadarau. Båda åtalas för brott mot utlänningslagen vilket, om de fälls, kan ge böter eller fängelse i högst ett år. Belstroj riskerar böter på upp till 2,9 miljoner kronor. Både Yauhen Blahadarau och Peter Kolare nekar till brott.
Oskar Stenberg är delägare i och arbetschef på byggföretaget. Han är upprörd över hur åtalet tolkas och de falska rykten som han anser sprids om företaget.
– Vi vill att branschen ska granskas och vi skulle vinna på att den rensas. Vi jobbar helt transpararant och alla våra anställda är skatteförda i Sverige. Vi har valt den vägen istället för att göra som 90 procent av våra konkurrenter som skattar och har företaget i ett annat EU-land. De bolagen flyger helt under myndigheternas radar, medan vi försöker göra rätt för oss i Sverige. Att vi då skulle falla på oaktsamhet som handlar om några personer haft rätt papper eller inte känns orättvist, säger Oskar Stenberg.
Men trots bolagets strävan mot att ”rensa” upp i branschen väntar nu rättegång för två personer i företaget. Oskar Stenberg tycker att åtalet är orimligt och bygger på argument som visar att Belstroj gör rätt för sig.
– Beviset i det här fallet är våra skatteinbetalningar av korrekta löner och sociala avgifter. Tror Ekobrottsmyndigheten verkligen att vi skulle betala in skatter och avgifter för anställd personal som vi vet befinner sig olagligt i landet? Det faller på sin egen orimlighet.
Hur ser du på åtalet?
– Om det är ett brott är det ett oaktsamhetsbrott i enstaka fall och absolut inte något systematiskt. Och visst, om vi gjort fel under en period under 2018, så betalar vi de böter som det kan bli. Men är det verkligen det mest kriminella man kan göra i Byggsverige, att försöka betala skatter och avgifter i landet?
Enligt Oskar Stenberg har Ekobrottsmyndighetens utrett Belstroj i 1,5 år för bland annat skattebrott. En morgon när han kom till kontoret genomförde myndigheten en razzia.
– I början handlade det om skattebrott med mera men som åtalet visar så har de fallit ner till tolkningar av migrationsrätten och om rätt blanketter ifyllts av en viss person i rätt tid. Ska man verkligen försätta ett företag i konkurs på grund av de sakerna, säger Oskar Stenberg.
Så ni riskerar konkurs?
– Inte i dagsläget men vi kommer att vara tvungna att varsla flera hundra medarbetare. Vi är spärrade av halva branschen på grund av ryktesspridning och det här åtalet.