info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Dolor, dynamit och sprängkapslar – 5 stölder från bygg

Majoriteten av all dynamit som används i kriminella sprängdåd stjäls från byggsektorn, enligt polisen. Här är fem fräcka stölder från de senaste åren.

Så här går det till när sprängmedel som dynamit stjäls från byggen – fem exempel.
Sprängningarna slår rekord, och det mesta av dynamiten kommer från byggsektorn. Foto: Mostphotos, Forcite Explosives

Snodde 125 kilo dynamit

Historien om bergsprängaren från Norrtälje är ett typexempel på hur dynamit stjäls från byggsektorn. Mannen i 30-årsåldern tar hem 125 kilo dynamit från sin arbetsplats. Genom avlyssning får polisen veta att han planerar att sälja dynamiten vidare. Både bergsprängaren och köparna döms till långa fängelsestraff.

Inbrott i lastutrymme

Natten till den 11 november 2021 parkerar en lastbilsförare vid en rastplats längs E4:n i Skåne för att sova. Någon bryter sig in i lastutrymmet och minst sju lådor sprängkapslar stjäls. I förhör frågar sig en person som planerat transporten om det kan vara ”ett insiderjobb”, rapporterade DN.

Sålde till kriminella

I maj 2020 hittas 35 kilo dynamit i krypgrunden under ett hus i Södertälje. Spåren leder till en 29-årig bergsprängare som beställt 1 400 kilo dynamit till ett bygge, och därefter enligt polisen smusslat undan en del. Dynamiten ska ha använts i två kriminella sprängattentat mot bilar samt sprängdåd mot bostadshus i Norrköping och Linköping.

Anläggare norpade dolor

I flera års tid stjäl den sprängningsutbildade anläggningsarbetaren från Stockholm mängder av dolor – alltså odetonerade sprängmedel – från olika arbetsplatser. Att han alls åkte fast är en slump. Mannen stoppas i en trafikkontroll 2018 och eftersom han är narkotikapåverkad beslutar polisen att genomföra en husrannsakan.

Nazist stal dynamit

En person får livshotande skador när en bomb detonerar vid ett flyktingboende i Göteborg 2017. Tre nazister, som alla jobbade inom byggbranschen, döms enligt Aftonbladet till fängelse för dådet. I förhör säger en av dem, en anläggningsdykare i 50-årsåldern, att han tagit dynamit som blev över vid ett jobb.

Tre förslag för att stoppa dynamitstölderna
  • Den 1 augusti 2021 skärptes lagen om brandfarliga och explosiva varor (LBE). Då infördes en lämplighetsprövning av den som söker tillstånd att hantera sprängmedel. Nästa prövning sker först när det är dags för tillståndsförnyelse, efter tre år. Branschen förordar i stället att lämpligheten kontrolleras löpande, på samma sätt som för vapenlicenser.
  • Den som blir dömd för brott ska få sitt tillstånd att hantera sprängmedel indraget. Men detta missas ofta, enligt branschorganisationen Bergsprängningsentreprenörerna. Förhoppningen är att problemet ska lösas genom det nationella tillståndsregister som Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) håller på att ta fram, och som enligt regeringen ska finnas på plats nästa år.
  • Stölder från vägtransporter har generellt inträffat när föraren parkerat för att sova. Myndigheten för samhällsskydd och beredskap har föreslagit ett tvåförarsystem. Bergsprängarentreprenörerna förordar i stället att bevakningsbolag anlitas för att hålla koll på ekipaget medan föraren tar sin vilotid.
Ivar Andersen, reporter
Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Dolor, dynamit och sprängkapslar – 5 stölder från bygg

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig