Dubbla fronter för Ukrainas byggfack: ”Regeringen attackerar arbetsrätten”
I kriget står Ukrainas byggfack och regeringen sida vid sida. Samtidigt ligger de i konflikt om fackliga rättigheter. Fackledaren Vasyl Andreyev är övertygad om att Ryssland kommer besegras. Men slaget om arbetsmarknaden är mer ovisst.
Den 24 februari 2022 inleds Rysslands fullskaliga invasion av Ukraina. Ukrainas fackföreningar vaknar till en ny verklighet. Snabbt ställer de om till hjälporganisationer – för att hjälpa krigsflyktingar och bidra med humanitärt stöd. Samtidigt tvingas de hantera en rad oprövade fackliga frågor. Får en byggarbetare som kallas in till armén behålla jobbet? Och hur ska anställda få ut sin lön om arbetsgivaren flyr landet?
– Även under 2022 hade vi många medlemmar som behövde grundläggande fackligt stöd, säger Vasyl Andreyev, ordförande i det ukrainska byggfacket Profbud, som besökte Stockholm i samband med LO:s kongress.
– Vi fortsatte att hjälpa dem så gott vi kunde och parallellt arbetade vi med humanitärt bistånd.
LÄS MER: Inga bygglöner i krigets Ukraina – stort hjälpbehov
Ukraina ville ”straffa facken”
Facken blev en del av det civila motståndet mot den ryska invasionen. Och utifrån är det lätt att tro att hela det ukrainska samhället har enats mot ett gemensamt mål. Men samtidigt som Ukrainas fack stöttade krigsansträngningen gick Ukrainas regering till angrepp – mot facken.
Vasyl Andreyev menar att Ukrainas marknadsliberala styre såg ett ”gyllene tillfälle”.
– De har antagit lagstiftning för att visa sin styrka och straffa facken.
Krigslagar stoppade protester
Kriget var bara ett halvår gammalt när president Volodymyr Zelenskyj undertecknade lag 5371.
Reformen innebär att alla företag med färre än 250 anställda är undantagna från stora delar av Ukrainas arbetsrätt, inklusive skyddslagstiftning. I stället är dessa företag fria att själva formulera villkor i individuella avtal med sina anställda. Runt 70 procent av Ukrainas anställa berörs, inklusive de allra flesta av landets byggjobbare.
Fackrörelsen har tidigare satt stopp för liknande lagförslag. Men efter den ryska invasionen infördes undantagstillstånd och krigslagar. Demonstrationer och strejker förbjöds. Ukrainas fack var bakbundna och kunde inte protestera.
När man kör bil på landsbygden så ser man annonstavlor från byggföretag överallt. De lockar med höga löner och bonus om du tar anställning
Brist på byggjobbare
I teorin innebär lag 5371 att företag kan slopa lediga helger eller betald semester. Sedan gäller det bara att hitta någon som är desperat nog att ta jobbet. I ett samhälle där det är hög konkurrens om jobben kan arbetsgivarna dumpa löner och villkor.
Men fackens mardrömsscenario har hittills inte drabbat Ukrainas byggnadsarbetare. Tvärtom.
– När man kör bil på landsbygden så ser man annonstavlor från byggföretag överallt. De lockar med höga löner och bonus om du tar anställning, säger Vasyl Andreyev.
LÄS MER: Ukrainas sak är sannerligen också vår
1,5 miljoner hem förstörda
Rysk beskjutning har demolerat infrastruktur och förstört 1,5 miljoner hem. Räknat på byggtakten 2021 skulle återuppbyggnaden ta 100 år om kriget tog slut idag, enligt en rapport från Profbud.
Behovet av skickliga byggjobbare är enormt. Och ökar ytterligare eftersom många i arbetsför ålder kallats in till militärtjänstgöring. Bristen driver upp lönerna.
– Just nu motverkar marknadsekonomin faktiskt regeringens attacker på arbetsrätten, säger Vasyl Andreyev.
– Men det stoppar förstås inte regeringens försök att skära ned den sociala välfärden för alla som inte är arbetstagare. Och pressen på arbetsrätten innebär att det gigantiska underskottet på kvalificerad arbetskraft inom bygg kommer att finnas kvar.
Vad kommer att hända i kriget mellan Ryssland och Ukraina?
– Jag har aldrig tvivlat på att Ukraina kommer att vinna, även om jag trodde att det skulle gå snabbare. Sovjetunionen kunde aldrig vinna i Afghanistan. Ryssland kommer aldrig vinna i Ukraina, säger Vasyl Andreyev.
Och i Ukraina, vem kommer vinna slaget om arbetsrätten?
– Kriget förde med sig stora förändringar. Jag hoppas att våra fackföreningar är starka nog för att vinna den här kampen, men jag vet faktiskt inte. Det kommer att bli en stor utmaning.
Få de senaste byggnyheterna – direkt i din inbox! Prenumerera på Byggnadsarbetarens nyhetsbrev.