Drönare allt vanligare verktyg på bygget
Användandet av drönare med kameror på byggarbetsplatser kan vara nästa stora grej – det anser i alla fall NCC som sedan ett par år tillbaka storsatsar på drönare vid olika byggprojekt.
Andreas Lydig är ansvarig för drönare på NCC Sverige och berättar att företaget idag har 23 personer anställda som arbetar med drönare över hela landet.
Mäter från ovan
– Vi började använda drönare hösten 2014 och de används för dokumentering av arbetsplatser för att ge en överblick, men även som ett mätverktyg för att beräkna volym på hur mycket som ska sprängas eller schaktas, säger han.
En drönare ger mycket mer information än en GPS och är mycket snabbare att använda enligt Andreas Lydig. De kan även användas med laserutrustning för att ta fram datormodeller vid ombyggnationer och ge en bra bild av hur ett hus kan komma att se ut.
Kräver tillstånd i dagsläget
Att flyga en drönare på allmän plats med en kamera monterad kräver tillstånd från länsstyrelsen, något som NCC inte har i dagsläget.
I höstas beslutade Högsta förvaltningsdomstolen att det krävs tillstånd för att flyga med drönare som har en kamera monterad. Förvaltningsdomstolen ansåg att en kamera som är monterad på en drönare kan inkräkta på människors integritet och hänvisade till kameraövervakningslagen. Men domen har inte påverkat NCC:s användande av drönare speciellt mycket.
– Vi fotar endast i inhägnade områden, och de som är där vet att vi fotar. Så än så länge kör vi på som vanligt. Men vi har ansökt om tillstånd hos länsstyrelsen i Stockholm för att kunna flyga vid olika prospekteringar ovanför platser där allmänheten kan ha tillträde, säger Andreas Lydig.
Om domen står fast är i dagsläget oklart. Regeringen har beslutat att se över lagen och ska utreda om den ska gälla drönare med kamera eller inte. Det nya lagförslaget föreslås börja gälla den 1 augusti 2017.
Laserteknik kan vara framtiden
I framtiden kan drönare komma att användas allt mer inom byggbranschen tror Andreas Lydig. Användandet av laserteknik på en drönare kan vara användbart för att mäta landområden i mörker eller i gruvor där det är allt för riskfyllt för människor att vistas i.
– Det finns flera möjligheter, framför allt inom mätteknik. Fördelen med en drönare är att det är riskfritt att flyga in farliga miljöer, säger han. Enligt Datainspektionen har Sveriges länsstyrelser hittills beviljat 59 tillstånd att flyga med drönare med en kamera monterad.