info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Dragon Gate öppnar – efter 15 år

Kan det äntligen bli något av fiaskobygget Dragon Gate? Ja, i alla fall om du frågar de nya hoppfulla ägarna som förra veckan slog upp portarna till ett hotell med guldtapeter och lyxig festvåning.

Ingen kulliss längre. Ljuset är tänt på festvåningen högst upp. Dragon gate-hotellet har öppnat efter alla turer och fiaskon. Foto: Ann-Sofi Löfgren
Porten till Mr. Lis vision om en kulturell mötesplats. Foto: Gabriel Lundh
2006. Kulturkrocken är total på bygget. Arbetsmiljöverkets lista på anmärkningar är lång. Foto: Mathias Forslöf
Ställningarna var till en början gjorda av bambu. Foto: Christer Wälivaara
Både material och arbetskraft hämtades från Kina. Gästarbetare hade en timlön på 17 kronor. Foto: Christer Wälivaara
Hösten 2018 köpte Sisyfosgruppen projektet. Efter år av kritik och fiaskon ska nu hotellet öppnas.. Foto: Gabriel Lundh
Sängarna är bäddade och rummen påkostade. De har förstås kinesiska möbler och går i guld och rött. Foto: Gabriel Lundh
200 soldater i terrakotta vaktar dig i Mini-Kina. Foto: Gabriel Lundh

Bygget av Dragon Gate i Älvkarleby söder om Gävle bemöttes inledningsvis med stor nyfikenhet. Den kinesiske affärsmannen Li Jingchun ville 2004 skapa en kulturell mötesplats vid E4:an. Han köpte förlusthotellet Check Point Dalälven för att förvandla platsen till ett mini-Kina med bland annat mur, torg, terrakottakrigare, kung fu-skola, museum och restaurang.

Miljonerna rann iväg. Byggmaterial och arbetare hämtades från Kina. Kinesiska metoder användes på tvärs mot svenska normer och säkerhetskrav. 2006 utnämnde Byggnadsarbetaren Dragon gate till ”Årets sämsta bygge” och konstaterade: ”Innanför muren har det sannolikt slagits rekord i brott mot svenska arbetsmiljöregler”.

Läs också Mysteriet med det platta handfatet: "Kom vatten"

Genom åren har projektet kantats av problem och Dragongate har blivit en kritiserad och hånad kulliss. Hotellet har aldrig öppnat.

Men i augusti förra året hände något. Företagsgruppen Sisyfosgruppen köpte Dragon Gate från Li Jingchun. Företaget ville ”ge nytt liv” till den kinesiska fastigheten.

– Varför? Kanske för att lätt är tråkigt. Svårt är kul, sa Olle Larsson, VD för Sisyfosgruppen i ett pressmeddelande då.

Och förra veckan, efter alla år av ekonomiska misslyckanden, slog Dragon Gate till slut upp dörrarna på riktigt.

– Många är fortfarande skeptiska, säger Sara Donnerstål som driver hotellet på uppdrag av Sisyfosgruppen, till Arbetarbladet.

Läs också En lucköppning med problem: "Typiskt för branschen"

Sara Donnerstål berättar att man inte kommer att ta emot enstaka hotellgäster, utan endast större sällskap till Dragon Gate.

– Under det första året kommer vi att testa oss fram och vara flexibla inför hur gästerna vill ha det. Vi är inte riktigt säkra på hur vi ska använda den här stora anläggningen, säger hon.

Fotnot: Sisyfosarbete innebär ett fruktlöst evighetsarbete. Uttrycket kommer från Sisyfos, som i den grekiska mytologin straffades för sin hybris och dömdes till att rulla en tung sten uppför ett högt berg.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Dragon Gate öppnar – efter 15 år

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig