Drabbade av sms-konkursen: "Vi blev alla bestörta"
Arbetsgivaren fick ett sms. Meddelandet ledde till konkursen.
– Vi blev alla bestörta, säger betongarbetaren Stefan Linder.
Företaget Betongteknik i Katrineholm gick i konkurs den 29 oktober. 28 personer, de flesta snickare, är nu uppsagda.
– Alla tog emot beskedet med bestörtning, berättar facklige förtroendemannen Stefan Linder om eftermiddagen då de kallades till möte. Hans familj är dubbelt drabbad. Även 21-årige sonen, Alexander, jobbar på samma företag.
För Stefan och kollegorna kom konkursen som en blixt från klar himmel.
– Det som gör extra ont är att vi har en sådan sammanhållning. Företaget är välskött, omtyckt och det fanns gott om order. Jag hade aldrig trott det kunde ske. Jag är 50 år idag och hade tänkt att här kan jag jobba till pensionen.
Bakom konkursen ligger en konflikt mellan Byggteknik i Katrineholm och beställaren Kärnhem. Efter konkursen ska konkursförvaltaren Ulf Norin försöka leta köpare.
– Jag har en förhoppning som att hitta någon som kan ta över men det måste ske snabbt. Det behöver ske inom 14 dagar annars tror jag inte jag hittar någon, säger han.
Stefan Linder befinner sig för tillfället på en byggarbetsplats i Katrineholm, där han håller på med stambyte. I telefon från arbetsplatsen berättar han.
De hade byggt fyra huskroppar med totalt 106 lägenheter i Örebro. Pendlat de drygt sju milen i ett par år. Allt var slutbesiktigat. Byggnadsarbetarna fick veta att beställaren Kärnhem var mycket nöjd, att det var ”exemplariskt byggt”:
Sedan började problemen. I samband med ett slutmöte dök inte Kärnhem upp.
– Min chef fick bara ett sms att de inte tänkte betala resterande 10 miljoner kronor, berättar Stefan Linder.
Cheferna satt därefter i möten hela helgen och under måndagen kallades också personalen till ett möte.
– Både våra chefer och vi var helt oförberedda på att en sådan här sak kunde hända, säger Stefan Linder.
Efter konkursen blev alla uppsagda men jobbar kvar med att avsluta olika projekt under uppsägningstiden, som varierar mellan mellan två och sex månader. Byggnads har varit ute och informerat om vad de har rätt till.
Stefan Linder säger att han hoppas att företaget kan räddas men att folk har börjat leta runt efter arbeten.
– Det gäller att plötsligt hitta jobb åt över 20 byggnadsarbetare i Katrineholm med omnejd. Det ser ganska ljust ut men man vet ju inte. Vi är drabbade på olika sätt. Många har jobbat här länge för de trivs så bra. Vissa har kommit hit direkt efter skolan, är unga och andra är småbarnsföräldrar, säger Stefan Linder.
Han ser också att det finns en oro bland de många underentreprenörer som drabbas.
Det finns två bilder av det som hänt. Enligt Byggteknik fanns först en överenskommelse om ett fast pris på 144 miljoner kronor. Men sedan ska man ha bestämt att köra resten på löpande räkning. Vid slutmötet återstod drygt tio miljoner för Kärnhem att betala, på en totalkostnad av cirka 201miljoner kronor.
Kärnhem å sin sida hävdar att företagen bara kommit överens om en betalning på 159 miljoner kronor, inklusive kontraktsumma och tillkommande kostnader. ”Kärnhem har betalat Byggteknik 188,7 miljoner kr, vilket ska jämföras avtalade 159 miljoner kr, skriver företaget i ett pressmeddelande.
Enligt Kärnhem ska Byggteknik i oktober, efter att entreprenaden var godkänd, ha lämnat en slutavstämning som indikerade en slutlig kostnad som var 42 miljoner kr dyrare än avtalat.
Enligt konkursförvaltaren Ulf Norin är detta en ovanlig händelse.
– Det är inte ovanligt att en beställare slutar betala och att ett företaget går i konkurs. Det ovanliga är sättet det här skedde på. Enligt Byggtekniks uppfattning var man överens om att fortsätta på löpande räkning och att beställaren skulle betala. Så kom bara ett sms om att styrelsen beslutat att inte göra det. Jag har aldrig varit med om något liknande, säger han.