Dog efter fall från hustak – kritik mot säkerheten
En 22-årig man dog efter att ha fallit fem våningar från ett tak i centrala Stockholm. Arbetsmiljöverket har slagit ner på allvarliga fel i säkerheten.
Den 12 juli i somras dog en 22-årig man av sina skador efter en arbetsplatsolycka i närheten av Odenplan i Stockholm. Han höll på att tvätta ett tak med en högtryckstvätt inför målning då han föll cirka fem våningar.
Han fördes till sjukhus men var så illa skadad att han senare avled.
Mannen var sedan två månader anställd av Tello Service Partner, ett bolag som arbetar med renovering och ommålning av tak. Företaget är verksamt inom plåtslageri.
Polisen har inlett en utredning om vållande till annans död och även Arbetsmiljöverket utreder olyckan. I ett inspektionsmeddelande slår Arbetsmiljöverket ner på ett flertal allvarliga fel och risker, som måste åtgärdas.
Verket konstaterar att företaget bland annat saknar rutiner för riskbedömning av arbeten och att det finns brister i introduktionen för nyanställda och vikarier.
Vid inspektionen framkom också att takarbete ibland utförs som ensamarbete och att man ofta använder personligt fallskydd men det saknades evakueringsplan för den som blir hängande i selen vid fall.
Enligt tidningen Dagens ETC ser arbetskamrater olyckan som resultatet av en bristande arbetsmiljö.
– Det var bara en tidsfråga innan en olycka skulle inträffa, berättar en kollega till den döde arbetaren för tidningen.
Enligt Frederik Sederholm, styrelseordförande för Tello Service Partner, bar mannen säkerhetssele och hade varit inkopplad i säkerhetslinan, då arbetsledare var på plats någon timme före olyckan.
– Då var allt i sin ordning. Han hade fallskydd på sig och säkerhetslinan var fäst. Vi vet inte vad som hänt sedan.
Då han föll bar 22-åringen enligt polisen säkerhetssele men var inte inkopplad. Det finns en teori om att han kan ha kopplat loss sig för att ta upp och tala i mobiltelefon.
Arbetade han ensam?
– De var två personer som hade uppdraget. Däremot vet vi inte om han var ensam då olyckan skedde, det får Arbetsmiljöverkets utredning visa, säger Fredrik Sederholm.
Enligt företaget får en nyanställd först gå dubbelt och lära sig säkerhetsregler. Man uppger att det finns ett mobiltelefonförbud vid takarbete.
Fredrik Sederholm vill idag inte kommentera Arbetsmiljöverkets krav.
– Vi har ännu inte sett Arbetsmiljöverkets rapport och kan därför inte kommentera den, säger han.
I april ställde Arbetsmiljöverket krav på en annan av företagets arbetsplatser, i Uppsala. Man riktade kritik mot en ställning och brist på gavelskydd.