info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Dödsolyckan i hovrätten

Idag, torsdag, inleds hovrättsförhandlingarna efter en av de svåraste byggolyckorna i landet. Rättegången omfattar tre personer som dömts för arbetsmiljöbrott, samt ett företag.

Det är hovrätten för Nedre Norrland i Sundsvall som kommer att avgöra ansvarsfrågan efter rasolyckan vid Älandsfjärden, där två byggnadsarbetare dödades och tre skadades. Snickaren Jyrki Pietarila, 35 år och betongarbetaren Ingemar Wiklander, 52 år, förlorade sina liv.
Olyckan hände 2008 vid byggandet av en järnvägsbro. Gjutformen och dess knektar tålde inte belastningen vid gjutningen utan det startade en kedjereaktion som orsakade raset.
Vid en dom i Ångermanlands tingsrätt dömdes tre åtalade för arbetsmiljöbrott. Det gäller en produktionschef på Skanska som dömdes för grovt arbetsmiljöbrott till villkorlig dom och samhällstjänst i 240 timmar. En ansvarig konstruktör för gjutformens knektar dömdes till villkorlig dom och dagsböter på 21 000 kronor och företrädaren för takstolstillverkaren som tillverkade knektarna dömdes till villkorlig dom och dagsböter på 9 000 kronor.
Samtliga tre har överklagat och vill bli frikända. Också två av de tre inblandade företagen som dömts att betala företagsbot har överklagat. Dock omfattar rättegången i hovrätten bara ett av dem, konstruktörsföretaget Construction Software Center Europe. Det andra överklagande företaget, Örnsköldsviks Takstolstillverkning, som tillverkade knektarna, har gått i konkurs och konkursförvaltaren driver inte den rättsliga frågan vidare.

Vill inte att domen ändras

De två bolag som överklagat var dömda att betala företagsbot på vardera en miljon kronor. Skanska var totalentreprenör på bygget där formen gjordes klar och arbetsgivare. Företaget dömdes att betala en rekordhög företagsbot på sex miljoner kronor, men valde att inte överklaga beslutet.
Kammaråklagare Christer B Jarlås hoppas att domen från tingsrätten står kvar. Han vill däremot ha en högre företagsbot för Construction Software Center Europe. Han yrkade på tre miljoner i tingsrätten, men rätten satte beloppet lägre.
– Jag tycker att domen från tingsrätten är bra och att den inte ska ändras, utom för att i så fall höja bötesbeloppet, säger Christer B Jarlås.
Rättegången är planerad att pågå under nio dagar.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Dödsolyckan i hovrätten

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig