Din guide till jobbsommaren
Längs med roslagsbanan en bit utanför Täby i norra Stockholm sitter snickarna Jonny Bertilsson från Sala och Kjell Dahlström från Hummelsta och dricker kaffe i en byggbarack. Båda två ska delvis jobba under den period som förr i tiden kallades industrisemestern, då i stort sett alla byggen stängde under juli varje sommar. Numera jobbar allt fler under den perioden. Jonny och Kjell följer trenden och ska spara ett par semesterveckor till bland annat fiske och festivalbesök.
– Det hade aldrig funkat att jobba under semesterperioden för trettio år sedan, förr fick man smörgåstårta och lättöl två veckor efter midsommar, sedan var bygget stängt i en månad. I år tog jag en veckas semester tidigt på sommaren för att åka på Sweden rock med frugan, sen blir det lite ledigt i höst igen,
säger Jonny Bertilsson samtidigt som han tar en klunk kaffe.
– I dag stänger det knappt några byggen på sommarn, det är ofta så kort byggtid att det inte går, men jag tycker det är bra med flexibiliteten. Det brukar lösa sig på byggen ändå, säger Kjell Dahlström som tänker spara lite semester till hösten för att åka och fiska.
Jonny och Kjell jobbar åt Veidekke entreprenad och är utstationerade i Täby för att bygga en bro över Roslagsbanan, ett bygge som beräknas vara klart om ett år. Båda två har lång erfarenhet av att jobba utomhus året runt och vet hur man hanterar värmen under sommaren.
– Börja jobba tidigt, drick mycket vatten och köp mer glass, säger Jonny och skojar om att de måste försöka få glassbilen att stanna till på bygget i sommar.
– Men det blir riktigt varmt ibland när man har på sig varselkläder med full utrustning, då får man svära och bita ihop. Än så länge får vi i alla fall ha på oss shorts och t-shirt, säger Jonny som berättar att vid riktigt varma dagar kan man bli lite groggy i skallen.
Sämre omdöme vid hög värme
Enligt Arbetsmiljöverket ökar risken för olycksfall vid höga temperaturer. Omdöme och uppmärksamhet försämras vid hög värme, och kroppens naturliga reaktion på hög värme är att sänka arbetstakten för att minska kroppens värmeproduktion.
Trots värmen trivs både Jonny och Kjell med att jobba ute på sommaren. Värmen och ljuset påverkar alla positivt, dessutom upplever de att allt går lättare när vädret är bra.
– Det är skönt när man kan ha på sig shorts halv sju på morgonen, säger Jonny Bertilsson.
Båda två har jobbat ute under flera somrar, men har hittills klarat sig bra på byggen med mycket mygg och knott. Jonny bodde tidigare i Tärnsjö, en av de myggtätaste orterna i Sverige, så han upplever det inte som ett stort problem. Men vid byggen omgivna av grönska kan fästingar vara ett problem.
– Det gäller att vara vaccinerad, säger Kjell Dahlström.
Bygga en grillplats
Bygget utanför Täby har precis satt i gång. Jonny och Kjell pekar mot den plats där barackerna står och beskriver hur de ska bygga det viktigaste av allt på bygget – en grillplats.
– Vi har alltid en uteplats med veranda och grill. Vi grillar i stort sett nästan varje kväll, det höjer stämningen. Sommaren är en skön årstid, säger Jonny Bertilsson.
VÄRME
Problem: Heta plåttak, takpapp som klibbar och går sönder samt risk att drabbas av värmeslag. Hög värme kan även öka risken för olyckor då uppmärksamhet och omdöme påverkas negativt av stark värme. Även humöret påverkas av värme på samma sätt som stress kan göra.
Lösning: Arbetsmiljöverket rekommenderar bland annat att man bör använda sig av solavskärmning för att skydda sig mot överhettning. Se även till att dricka mycket vatten. Vägarbeten är ett exempel då det gäller att skydda sig mot uppvärmning, se även till att ta långa pauser och förskjut arbetstiden under dagen om det är möjligt.
– Problemet är att byggnadsarbetare inte alltid kan anpassa klädseln efter temperaturen, då de kan behöva kläderna som skydd i sitt arbete, men det är arbetsgivarens ansvar att se till att det finns vatten tillgängligt på arbetsplatsen. Ett generellt råd är att dricka vatten om man känner sig törstig, säger Gunnar Olander, handläggare på Arbetsmiljöverket.
VIKARIER
Problem: Nya på jobbet kan inte allt och det mesta tar lite extra tid – precis som det ska vara.
Lösning: Lär dem och var pedagogisk – alla har varit nybörjare någon gång. Tänk tillbaka på din egen lärlingstid – hur blev du bemött och hur skulle du vilja bli bemött om du var ny på jobbet? Se det som en möjlighet att lära känna en ny människa. Lärandet brukar dessutom gå åt båda håll.
OFLYT
Problem: Rörmokaren eller elektrikern är på semester, vilket kan skapa oflyt i arbetet. Ett mindre vanligt problem på senare tid då allt fler byggen håller öppet på somrarna.
Lösning: Gör något annat eller gilla läget. Ibland är det helt enkelt lugnare på jobbet. Prata med dina arbetskompisar, käka en glass eller två.
INSEKTER
Problem: Alla möjliga kryp vaknar till liv på sommaren och är ute efter en sak: blod! Mygg, bromsar, knott och värst av dem alla, svidknott, som inte bryr sig nämnvärt om myggmedel och är så små att de kan ta sig igenom myggnät – alla är ute efter din kropps röda vätska.
Lösning: Enligt myggforskaren Martina Schäfers är heltäckande kläder och myggmedel det bästa sättet att undvika mygg och andra flygande plågor. Myggmedel som innehåller ämnet DEET brukar vara bra enligt Martina.
– Ljusa och lite löst sittande kläder är bäst, myggor gillar inte att bli sedda, vilket de kan bli om man använder ljusa kläder. När det gäller myggmedel är det individuellt, det gäller att pröva sig fram, säger Martina Schäfer.
Svidknott, trots sitt namn en av de minsta sorterna av mygg, verkar inte bry sig särskilt mycket om myggmedel berättar Martina.
– De är dessutom så små att de kan ta sig igenom myggnät.
ENSAMT
Problem: Alla andra är på semester. Det kan vara riskfyllt att arbeta ensam, ingen kan larma eller hjälpa till om en olycka sker. Det kan även vara psykiskt påfrestande att jobba ensam under långa perioder.
Lösning: Skyddsombudet ska informeras första gången ett ensamarbete – som kan vara riskfyllt eller påfrestande – ska utföras.
Enligt Arbetsmiljöverket är det arbetsgivaren som är ansvarig för arbetsmiljön – arbetstagaren har rätt att få en introduktion och info om det arbete hen ska utföra. Vid ensamarbete ska även andra lämpliga åtgärder vidtas, till exempel ska det finnas möjlighet att kontakta andra personer via radio eller telefon.
SOL
Problem: För mycket UV-strålning (sol) kan leda till sveda och värk. I värsta fall olika hudsjukdomar vid långvarig exponering.
Lösning: Använd solglasögon, solskyddsfaktor och heltäckande kläder. Om det blir för varmt, försök arbeta i skuggan när det går.
LÅG ARBETSMORAL
Problem: Alla andra är lediga!
Lösning: Passa på och njut av lugnet, ta en glass och försök lösa världsproblemen. Att arbeta under sommaren innebär att man kan spara semestern till hösten och resa till varmare breddgrader när det är som kallast hemma. Något att tänka på när du svettas i juli.