info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Det här händer när blixten slår ner i kranen

Tryckande värme och åska på gång. Ingen vet var blixten slår. Är du kranförare lever du extra farligt. Här reder vi ut vad som händer när blixten slår ner i kranen.

Enligt Arbetsmiljöverket ska det göras riskbedömningar med hänsyn till väderförhållanden när lyftanordningar och lyftredskap ska användas.

Åskan dök upp snabbare än väntat. Klättra ner eller inte. Ingen av de experter på kranar eller blixtar som vi pratat med skulle vilja befinna sig uppe i kranen utanför hytten när blixten slår. Risken för skador är överhängande. Därför gäller det att bestämma sig i tid.
Blixten väljer ofta det högsta föremålet då det är den kortaste vägen från molnen till marken. Det innebär att byggkranen är utsatt på en byggarbetsplats. När blixten väl träffat målet tar den vägen till marken som lättast leder ström.
Här följer några vanliga arbetssituationer för kranförare och hur det är bäst att agera om åskan närma sig.

LÄS ÄVEN: Kranföraren: ”Vilken jäkla smäll”

Läs också Se filmen där orkanen Fanis får jättekranen på fall

Det här händer när blixten slår ner…

…i förarhytten uppe i kranen

Situationen påminner mycket om skyddet i en bil vid åska. Den största skillnaden är att det är mer rutor på kranhytten än på bilen, vilket ökar risken något. Hytten fungerar som en så kallad Faradays bur. Det innebär att blixten på sin väg mot marken genom krankonstruktionen följer utsidan av hyttens metallhölje. Enligt den principen sitter kranföraren någorlunda säkert. Det viktiga för den som sitter i hytten är att inte ha någon kontakt med den omgivande metallen.
Att luta sig mot hyttens väggar eller ha rutor öppna ökar risken. Så Faradays bur ger ett rimligt skydd, men trots det kommer kranföraren skakas om rejält. När blixten slår ner är den cirka 20 000 grader varm. Värmen i blixten gör att luften expanderar väldigt snabbt så det bildas en kraftig tryckvåg som kommer påverka området närmast blixtnedslaget. Det säkraste är naturligtvis att avbryta arbetet i god tid och klättra ner.

… i mobilkranen

I princip gäller samma sak för mobilkranar som för fasta byggkranar när det gäller blixtens väg ner till marken. Detta under förutsättning att det finns en hytt med metallhölje. Då leds blixten runt omkring och ner i backen. Samma sak gäller här – att sitta mitt i hytten och inte ha någon kontakt med metallen runt omkring. Rekommendationen från krantillverkarna är att om det är ett åskväder på gång ska kranen packas ihop och göras så låg som möjligt. Syftet är naturligtvis att minska risken för skador på människor och på material.

LÄS ÄVEN: Historiska åskoväder i Sverige

… på marken vid körning med fjärrkontroll

Står du på backen och kör med låda på magen och åskan kommer är det bäst att avbryta i väntan på bättre väder. Mycket talar för att det är säkrare att sitta uppe i kranen än att stå nära kranen. I alla fall om kranen står ute på ett helt öppet fält. Kranen fungerar mer eller mindre som en blixtfångare. När blixten väl träffar går den ner i marken och kan slå ut dem som står i närområdet.
Fuktig mark (det regnar ju ofta vid åska) leder ström bra och det kan uppstå spänning i markområdet kring kranen. Spänningen minskar längre bort från kranen så de som fortsätter att köra trots åskan bör stå så långt bort från kranen som möjligt. Det är en fördel att stå tätt ihop med fötterna. Det beror på att det då blir en lägre skillnad i spänning mellan fötterna vilket minskar risken för påverkan.

Få de senaste byggnyheterna – direkt i din mail! Prenumerera på ”Byggnadsarbetarens nyhetsbrev”.

Så här säger arbetsmiljölagen

I Arbetsmiljöverkets föreskrifter om användning av lyftanordningar och lyftredskap paragraf 3 och 13 står det ”att det ska göras riskbedömningar med hänsyn till väderförhållanden när lyftanordningar och lyftredskap ska användas”.
Så avbryta eller inte? Ja, det handlar helt enkelt om att göra en bedömning av läget om det föreligger en risk i samband med åska.

Cenneth Niklasson
Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Det här händer när blixten slår ner i kranen

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig