info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Det här är Sämsta bygget 2019

Allvarlig kritik för brist på säkerhet följdes av en dödsolycka. Trots det blev det inte bättre. Bygget i Barkarby, norr om Stockholm, är årets sämsta.

Foto: Anders G Warne

Järfälla kommun har en vision för prestigeprojektet Barkarbystaden. ”En plats där människor, företag och besökare mår bra, bryr sig om varandra och har möjlighet att utvecklas, trivas och leva sina drömmar”. En som varit på plats i den nya stadsdelen var en 41-årig byggnadsarbetare från Lettland. Hans dröm var att jobba ihop pengar till en Audi A6. Den drömmen kommer aldrig bli verklighet. Den 31 augusti dog han på ett bostadsbygge i Barkarbystaden, platsen där alla ska må bra och bry sig om varandra.

– Det finns en mentalitet på byggarbetsplatsen. De bryr sig inte om skyddet över huvud taget, säger Tomas Kullberg, ordförande för Byggnads region Stockholm-Gotland.

Arbetsplatsen som Tomas Kullberg pratar om är byggherren Brabos nya bostadskvarter Six one i Barkarbystaden. Huvudentreprenör är Hanssons Hus Entreprenad. Bygget har kantats av problem redan från start.

– Det finns extremt många företag på arbetsplatsen som inte sköter sig. Det finns inga avtal och det är problem med ID06-kort. Vi har haft svårt att få fram på vilka företag byggnadsarbetarna är anställda. Ansvarig på arbetsplatsen vet inte vilka bolag som finns på bygget och när det gäller dödsolyckan fanns den förolyckade inte registrerad på något företag på arbetsplatsen. Det betyder att man inte har koll på någonting över huvud taget, säger Tomas Kullberg.

Tomas Kullberg, ordförande Byggnads Stockholm-Gotland. Foto: Anders G Warne

Hanssons Hus Entreprenad har endast arbetsledning på plats. Själva arbetet utförs istället av en lång rad av underentreprenörer. Arbetet med stommen görs av ett bolag som vägrat teckna kollektivavtal och hängavtal.

Ett annat företag på bygget har utfört träarbeten. I september betalade företaget 138 000 kronor i arbetsgivaravgifter, vilket ungefär motsvarar en kostnad för 15 anställda med lägsta avtalsenliga lön. Samtidigt hade företaget hela 75 ID06-kort, vilket betyder att man har  gjort något otillåtet. Det ena alternativet är att de anställda fått en månadslön på 5 500 kronor. Det andra alternativet är att bolaget begärt ut kort till icke registrerad arbetskraft – eller till byggnadsarbetare i andra företag. Hanssons hus skriver till Byggnadsarbetaren att bolaget haft dubbel uppsättning ID06-kort på grund av det byte som sker i januari 2020. Trots allt innebär detta alldeles för många kort.

Ett annat företag som jobbat med ställningarna på bygget, har ett liknande upplägg. Företaget hade 22 ID06-kort i september men betalade bara arbetsgivaravgifter för motsvarande sju arbetare.

– Hanssons Hus är med i Sveriges Byggindustrier och jag kan tycka att de borde ta ett större ansvar. Det är byggentreprenören som ska ställa krav på underentreprenörer att de sköter sig, säger Tomas Kullberg.

LÄS ÄVEN: Så svarar vd:n efter Sämsta Bygget 2019

Under året har Arbetsmiljöverket varit på plats flera gånger. En betongbil har vält på arbetsplatsen och vid ett annat tillfälle såg en inspektör som passerade bygget i bil hur någon städade taket med en lövblåsare med ett stort dammoln som följd. Inspektören såg inget fallskydd och dammet gjorde att arbetare kunde utsättas för kvarts. I början av juli stoppades takjobb på arbetsplatsen med omedelbar verkan. Orsaken var arbete på hög höjd utan skyddsräcken och skyddssele. Bygget fick ett förbud med ett hot om vite på 50 000 kronor om de inte skärpte säkerheten. Efter åtgärder fick arbetet fortsätta. Några veckor senare dödsstörtade mannen från Lettland.

När vi pratar med lettiska vänner till den omkomne arbetaren, berättar de om en vänlig man från den lilla staden Ogre öster om Riga.

– Han hjälpte alltid till och jobbade hårt på olika byggen. Men man tjänar inte så bra pengar här i Lettland, så han började jobba i Sverige i stället för några år sedan, berättar barndomsvännen Dace Dombrovska.

Ställningsbyggaren Raivis Vilcins lärde känna 41-åringen när de båda jobbade på bygget i Barkarby. Männen jobbade på olika underentreprenörer men delade lägenhet.

– Han drog många skämt. Och så var han en drömmare. Det enda skälet till att han jobbade i Sverige var att han till slut skulle kunna köpa sin drömbil, en Audi A6, säger Raivis Vilcins.

LÄS ÄVEN: 5 andra bottenbyggen 2019

Just nu utreder åklagare dödsolyckan. Enligt uppgifter till Byggnadsarbetaren var det arbetare från ett lettiskt bolag som togs in på bygget för att sortera ställningsmaterial, bära och städa. En av hantlangarna (enligt Hanssons hus jobbade han som ställningsbyggare) var den 41-årige lettiska mannen. Just den dagen jobbade han med att bära virke från bottenvåningen till olika våningsplan.

När 41-åringen, som inte hade någon skyddssele, bar virke till en våning högt upp gick något snett. I hörnet, mellan en balkongavsats och ställningen, fanns ett mindre, oskyddat utrymme. Mannen ramlade ner i hålet med huvudet före, föll ner flera våningar och landade till slut på ställningsdelar två meter ovanför marken. Ambulanspersonal kom till platsen men lyckades inte rädda hans liv.

Det var här, från en balkongavsats, som den 41-årige mannen föll mot sin död. Foto: Privat

Det visar sig också att den avlidnes arbetsgivare aldrig har anmälts i utstationeringsregistret. Detta är ett lagbrott som kan leda till sanktionsavgifter från Arbetsmiljöverket.

– När man har en dålig styrning och struktur på en byggarbetsplats då kommer tillbud, olyckor och även dödsolyckor så småningom, säger Tomas Kullberg.

Men trots dödsolyckan och alla tidigare problem fortsatte säkerhetsslarvet på bygget av Six one. När Byggnadsarbetaren besökte arbetsplatsen i slutet av oktober berättade en av de anställda att flera av deras kollegor inte följde säkerhetsbestämmelserna. Arbetsledningen hade kallat till möte där man skällt ut arbetarna för att de inte burit hjälm och struntat i säkerhetssele.

En person som ofta rör sig i området runt bygget berättar att det var otroligt rörigt på arbetsplatsen under sommaren, att arbetarna tvingades hoppa över material och bråte som låg utslängt. Personen har sett mängder av livsfarliga moment på bygget.

– Ibland har de fallskydd, ibland inte. Ibland har de hjälm, ibland inte. Att den här olyckan skulle hända, det förstod man, säger han.

LÄS ÄVEN: Så svarar vd:n efter Sämsta Bygget 2019

Rikard Mossberg, arbetsmiljöombudsman på region Stockholm-Gotland, har varit på arbetsplatsen flera gånger. Bland annat när bygget var nystartat.

– Jag såg att det saknades en del kunskap om hur man lägger upp ett jobb. Det var oskyddade armeringsjärn och fallrisker.

Vid ett annat tillfälle upptäckte han livsfarligt arbete av en ren slump.

– Vi var ute och åkte och såg då två personer som stod på taket där en såg ut att inte ha en någon skyddslina alls, berättar Rikard Mossberg.

Han åkte då in på bygget och pratade med ledningen om att de borde hålla koll på vad de sysslar med uppe på taket. Det slutade med att de gick upp och tittade på plats.

GÅ MED I FACEBOOKGRUPPEN ARBETSMILJÖ PÅ BYGGET.

– Skyddsräckena var bland de sämsta jag sett på länge. De var knappt fastspikade, fel dimensioner och sparkskydd saknades i princip överallt. Och några räcken var för låga så det fanns en risk för att falla över och ner på gatan, säger Rikard Mossberg och fortsätter:

– Jag blev förvånad över att det inte hade blivit bättre. Den här händelsen var ju efter dödsolyckan.

Sammanfattning: Trots tidigare kritik för säkerheten på bygget har huvudentreprenören Hanssons Hus Entreprenad misslyckats med att få bukt med de allvarliga problemen. Inte ens en dödsolycka ändrade på det. Fler brister uppmärksammades även efteråt. Till detta har flera verksamma företag på plats visat sig vara tvivelaktiga. Firman där den förolyckade 41-åringen jobbade är inte ens med i utstationeringsregistret vilket är mycket anmärkningsvärt. Brabos projekt Six one i Barkarbystaden blir därmed utnämnt till Årets sämsta bygge 2019.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Det här är Sämsta bygget 2019

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig