info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

"Det är helt en överraskning"

Alf Persson har arbetat med glas i 28 år, men det kom som en nyhet för honom att asbest kan finnas i fönsterkitt. Nu ska informationen ut så att alla är vaksamma på materialet.

När vi pratar står Alf Persson på en balkong som han arbetar med att glasa in. Han är glasarbetare och facklig förtroendeman i Helsingborg. Alf Persson jobbar mycket med montering, men det har också hänt att han arbetat med att ta bort gammalt fönsterkitt. I förra veckan skrev Byggnadsarbetaren om upptäckten att asbest är vanligare än man väntat sig i just gammalt kitt. Asbest har hittats i 7 av 45 prover tagna från fastigheter byggda mellan 1940 och 1982.

”Helt en överraskning”

– Det är helt en överraskning, det hade vi liksom ingen pejling på att det var asbest i fönsterkitt, säger Alf Persson och konstaterar att det händer att fönster med gammalt kitt dyker upp på jobbet.
Fräser ni bort kittet då?
– Vi fräser ibland men för det mesta värms det nog upp med en värmepistol. Det är kanske inte så jäkla bra om det är asbest i det.
Har du jobbat med det själv?
– Litegrann.
Vad tänker du när du nu inser vad som kan finnas i det?
– Det är ju aldrig bra, men det kan ju inte vara i några större mängder numer för gammalt kitt är ju utbytt. Men visst händer det med riktigt gammalt kitt och när man inte vet om det reagerar man ju inte.
Har ni pratat nu om hur ni ska hantera det?
– Litegrann har vi snackat om det, men vi ska samla gubbar och upplysa om det. Det är väl den viktigaste biten, att folk ska veta om det, för innan har vi ju trott att vi varit befriade från det. Det är viktigt att alla håller ögonen öppna.
Det låter ändå inte som att du blir jätteskärrad av detta?
– Jag har ju jobbat i byggsvängen innan och jag har stått och skruvat asbestskivor så det rykt om mig. Så länge sen är det.

Anmälningarna om asbest ökar

Han konstaterar att asbest betraktades som ofarligt på den tiden.
Det förändrades successivt under 70- och 80-talet. 1973 kom ett svenskt förbud mot att spruta asbest, 1976 kom ett förbud mot blå asbest och 1982 totalförbjöds asbest i Sverige. Då hade man fått kunskap om att asbestfibrerna kan orsaka livshotande sjukdomar när de kommer in i kroppen.
I dag riskerar byggnadsarbetare att utsättas för de farliga fibrerna då de renoverar och river i fastigheter från 50- 60- och 70-talen. Anmälningarna till Arbetsmiljöverket gällande arbetare som utsatts eller misstänks ha utsatts för asbest har ökat de senaste åren.
Det är känt sedan tidigare att man ska vara vaksam på asbest i bland annat golvlim, kakelfix, kakelfog och ventilationstrummor, men gällande fönsterkitt har kunskapen brustit.
Fack och arbetsgivare planerar nu informationsinsatser apropå resultatet av de nygjorda proverna.

Jenny Berggren
Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: "Det är helt en överraskning"

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig