"Det är alltid olika utmaningar"
Hur kändes det att bli årets plåtslagare?
-Det var både roligt och oväntat. Det finns ju så många andra duktiga plåtslagare och jag är inte jättegammal, 48 år.
Vad fick du i pris?
-Diplom och en medalj och 20 000 kronor.
Vad ska du göra för pengarna?
-Den kommer nog att gå till en utlandsresa i sommar. Jag planerar att resa till värmen. Man längtar till värmen hela vintern när det är kallt på taken.
Du sägs kunna fixar det mesta. Hur har du blivit så händig?
-Jag vet inte var det kommer ifrån. Jag var inte så bra i skolan, men jag var händig, gillade att skapa saker. Det är roligt att kunna göra något bestående och jag är glad att ha ett jobb där jag kan göra det. Plåtslagaryrket är fritt, man sköter sig själv och så är det vackert att se Stockholm från ovan.
Du har haft ansvar för takarbeten på flera kulturellt viktiga byggnader som Naturhistoriska riksmuséet, tornet på Brännkyrka kyrka och linoljekvarnen på Waldemarsudde. Vilket var svårast?
-Det var svårt på olika sätt. Det är alltid olika utmaningar eftersom taken skiljer sig åt. Det är också en tjusning med jobbet. Det blir sällan slentrian.
Hur tänker man inför den typen av jobb. Är du någonsin nervös?
-Nej, det är jag inte och sedan är jag ju aldrig ensam. Jag diskuterar och bollar idéer med mina arbetskamrater.
Du sägs vara en god arbetskamrat och förebild för unga. Hur gör du?
-Det kan jag inte svara på. Jag är mig själv och gillar att jobba med andra. Det är det bästa jag vet. De yngre försöker jag hjälpa så gott jag kan, visa och lära hur de kan göra.
Per Strömberg
Ålder: 48 år
Arbete: plåtslagare på Ahlins plåt i Stockholm
Aktuell: utsågs till Årets plåtslagare, som delas ut i samverkan mellan Plåtslagaryrkets Fond, Lindabfonden och Plåt-och Ventföretagen. För att få utmärkelsen ska man ha gjort insatser som känntecknas av ”ett stort yrkeskunnande och arbetsinsatser av hög plåtslageriteknisk kvalitet”.