info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

"Den största penningtvättshärva jag stött på" – 43 byggföretag använde bluffbolag

I kölvattnet av svartjobbsskandalen på Nya Karolinska håller nu en jättehärva på att nystas upp. Byggnadsarbetaren kan avslöja att ett fyrtiotal svenska byggföretag betalat fakturor till det falska bemanningsföretaget DMM Entreprenad, som tvättat pengar i "närmast industriell omfattning". Vi har kartlagt företagen som misstänks ha tvättat över 19 miljoner kronor.

– Det är den största penningtvättshärva jag stött på, säger kammaråklagare Jerker Asplund vid Ekobrottsmyndigheten.
I somras prövades delar av denna härva i Södertörns tingsrätt. Resultatet: Sju företrädare för fem byggföretag dömdes till fängelse i mellan tre år och åtta månader för grovt skattebrott och grovt bokföringsbrott. Samtidigt dömdes huvudmannen bakom DMM Entreprenad till fyra års fängelse.
Enligt rätten är det bevisat att ”DMM inte haft någon verklig verksamhet”. I stället har DMM använts som ett redskap för skattebrott. Företagen fick betalt vitt av sina kunder men betalade svarta löner till sina arbetare. För att undvika upptäckt betalade de bluffakturor till DMM som sedan – mot en avgift på 12 procent – hämtade ut samma pengar från bankomater och lämnade tillbaka i kontant form. Totalt plockades 51 miljoner kronor ut från bankomater. Kontona tillhörde personer från Östeuropa vars identiteter utnyttjats.
DMM har tvättat drygt 66 miljoner kronor från 2014–2016. De företag vars företrädare dömdes har stått för 38 miljoner kronor av detta. Men på Ekobrottsmyndighetens lista över vilka som betalat in pengar till DMM finns ytterligare 43 byggföretag som betalat sammanlagt 19 497 649 kronor för personaltjänster som enligt tingsrätten inte existerat.

Läs också Byggbolag betalade 7,7 miljoner i svarta löner

Byggnadsarbetaren har kartlagt dessa 43 byggföretag och hittat dömda storbrottslingar, fuskbyggare och invecklade ägarstrukturer.
Här finns företag som arbetat på stora offentliga byggen, som Brandskyddskompaniet SBG som betalat 3,5 miljoner kronor till DMM. Bolaget har kollektivavtal med Byggnads och har utfört brandisolering på Alby Skola i Sundbyberg där NCC varit huvudentreprenör, samt fogat utvändig fasad när NCC byggt bostäder i samma område. I Nyköping har företaget gjort fogning i kök och badrum i ett av NCC:s bostadsprojekt.
Om Brandskyddskompaniet SBG hade hyrt in personal borde det ha anmält DMM Entreprenad till Byggnads lista över underentreprenörer, vilket inte har skett. När Byggnadsarbetaren frågar vilka tjänster DMM tillhandahöll svarar vd:n för Brandskyddskompaniet i ett mejl: ”Brandskyddsjobb och fogjobb.”
På listan finns också Egid Bygg som betalat in 395 000 kronor till DMM. Under 2016 arbetade Egid Bygg på Nya Karolinska under B & D Grupp, företaget som stod i centrum för den svartjobbsskandal på sjukhusbygget som Byggnadsarbetaren tidigare avslöjat, berättar chefen för B & D i polisförhör.

En stor del av bolagen som gjort överföringar till DMM är så kallade rot-företag, vars huvudsakliga verksamhet är renoveringar och tillbyggnader hos privatkunder. Flera av dem är väletablerade. Vd:n för ett medelstort bolag med gott rykte, nominerat till ”Årets byggföretag 2017” på Hantverkargalan, slänger på luren när Byggnadsarbetaren ringer. När vi mejlar honom förundersökningens uppgifter om att hans företag betalat drygt 700 000 kronor till DMM får vi inget svar.
Ägaren till Södra Puts AB har ingått i en omskriven liga av ekobrottslingar i Finland. 2009 åtalades han, tillsammans med 20 andra personer, för penningtvätt och fick det strängaste straffet av samtliga inblandade. Efter att ha avtjänat ett fängelsestraff på 4,5 år återupptog han byggverksamheten i Sverige. 2015 hade hans bolag en omsättning på tre miljoner men i september 2017 beslutade tingsrätten att försätta företaget i konkurs. Anledningen: Bolaget slutade lämna in årsredovisningar.

LÄS MER: Svarta löner för miljoner på Nya Karolinska

Skattefifflande rot-bolag är inte bara ett gissel för samhället, utan också för de privatpersoner som anlitar dem. Ett av företagen på vår lista, Elitarm Consulting Limited UK Filial, dömdes i våras av tingsrätten att betala 969 000 kronor till en kund i Stockholmsområdet vars villa drabbades av en lång rad byggfel under renoveringen.
Medan rättsprocessen pågick la Elitarms svenska avdelning ned verksamheten. Samtidigt genomfördes ett ägarbyte i England, där företaget har sitt säte. Skadeståndsärendet ligger nu hos Kronofogden, där bolaget har över en miljon kronor i skulder.
Men att Elitarm lades ned betydde inte att byggverksamheten upphörde i Sverige. När Byggnadsarbetaren granskar ägarens bolagsengagemang visar det sig att han samtidigt med nedläggningen startade den nya verksamheten Armelit i Stockholm AB.

LÄS MER: 51 miljoner kronor togs ut från bankomater

Vår granskning visar flera personkopplingar mellan ägarna till de olika svartbolagen. Exempelvis ägde en före detta anställd på ett av de större bolagen vi granskat, även ett eget bolag, APPM Bygg. I samband med rättegången i Södertörn i somras dömdes personen till fängelse i ett år och två månader för att ha tvättat 3,2 miljoner kronor genom DMM Entreprenad.
Att bolagen går i konkurs och att företrädarna lämnar landet är ett mönster som återkommer. Den största bolagskategorin bland de företag vi granskat är småföretag med utländska företrädare, ofta startade genom bolagsmäklare vilket försvårar arbetet med att spåra de verkliga ägarna. Gemensamt för dessa företag är att de är kortlivade och gör knappa eller inga vinster. De saknar ofta kontaktuppgifter och hemsidor och tycks inte ha något intresse av att marknadsföra sig utåt. Många av företrädarna har ett stort antal bolagsengagemang och företagen genomför täta ägarbyten.
– Att ett bolag ofta byter firmatecknare kan rent allmänt vara en indikation på att den som driver verksamheten inte vill fronta den, säger Jerker Asplund.

LÄS MER: Karolinskahärvan växer – fler byggbolag dras in

Både ägarna och arbetskraften i dessa bolag kommer som regel från Östeuropa. Ofta är företagen de äger (åtminstone på pappret) registrerade på samma adresser där de själva är folkbokförda. En av de tidigare ägarna till det numera konkursade FSB Ställningsmontage – som satt i styrelsen under den tid företaget misstänks ha tvättat 265 000 kronor genom DMM – är skriven i en grannkommun till Stockholm. På samma adress har totalt tio personer varit folkbokförda de senaste åren.
FSB Ställningsmontage misstänks ha skrivit falska fakturor, om än i mindre omfattning än DMM Entreprenad, och har ägarkopplingar till flera andra företag som misstänks tvätta pengar. I dokumentation från Skatteverket beskrivs en lång tids fruktlöst sökande efter ägaren. Till slut dök han själv upp på myndighetens kontor. ”X kunde ingen svenska och knappt någon engelska. Han hade med sig en tolk och en papperslapp där det bl.a. stod att han var direktör” för tre olika företag som granskades ”och att han hade alkoholproblem”, skriver Skatteverket.
Myndigheten lägger till: ”X framstår som målvakt.” Mannen, som är lettisk medborgare, har avregistrerats hos Skatteverket och tros ha lämnat Sverige.
Många företrädare är dömda för småbrott. En fälldes för häleri efter att ha försökt sälja en färgspruta, som stulits på ett bygge, på Blocket. En annan fälldes för snatteri efter att ha ätit plockgodis inne i en mataffär medan en tredje dömdes för att ha stulit en whiskyflaska ur baren på ett hotell.
Brottsligheten tecknar en bild av målvakter – alltså personer som under tvång eller mot ersättning tar på sig det juridiska ansvaret.

LÄS MER: Svartföretag på NKS döms: ”En framgång”

Bolagsföreträdare som jobbar med svart arbetskraft vill inte ha insyn i sina affärer. Därför struntar de i att skaffa kollektivavtal, och de vill heller inte bli medlemmar i Sveriges Byggindustrier. 70 procent av de granskade bolagen saknar avtal. Ingen vet hur mycket arbetarna tjänar, om och hur grovt de blir utnyttjade av sina arbetsgivare, om de omfattas av någon form av försäkringsskydd eller vilka arbetsmiljörisker de utsätts för.

LÄS MER: Åklagare: ”Penningtvätt bakom svartjobb”

De 43 byggföretag vi granskat har alla betalat stora summor till DMM Entreprenad, som enligt tingsrätten ”inte haft någon annan verksamhet än att slussa pengar genom företaget”.
Vad kommer hända med dessa bolag, som enligt Ekobrottsmyndighetens utredning har skattefuskat? Kommer polisen att knacka på dörren eller kommer företrädarna att kunna fortsätta sin verksamhet under nya namn, med nya målvakter? Jerker Asplund är förtegen.
– Åklagare och polis på Ekobrottsmyndigheten ska i princip inleda förundersökning om vi har information som ger oss anledning att tro att brott har förövats, men jag vill inte gå närmare in på kommande åtgärder.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: "Den största penningtvättshärva jag stött på" – 43 byggföretag använde bluffbolag

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig