Debattkrav: Ge oss mer byggtid
Arne och kollegan och vvs-montören Kjell-Åke Persson vittnade om hur hårt dagens byggtider slår mot dem och deras arbetskamrater. De betalar priset i form av en ständig stress och människor som slits ut i förtid.
Arne har tidigare skrivit under ett upprop mot korta byggtider. Sedan har mycket litet hänt. Den främsta skillnaden är att
byggtiderna blivit ännu mer pressade.
Byggnadsarbetarna vill ha mer handling, de vill se ett konkret resultat ute på byggena, efter diskussionerna om korta byggtider.
Kjell-Åke påpekade att alla vet varför byggtiderna är korta och det borde leda till handling. Man vet att det går att lösa men alla är inte eniga om hur.
Konferensen i Göteborg, där Byggnads var en av arrangörerna, hade temat ”För korta byggtider- dyrt i längden”.
En rad talare, representanter för byggherrar, byggföretag, forskare, konsulter och arbetsmiljöverkets chefsjurist medverkade. De tog upp vad som påverkar byggtiderna, vad de får för effekt och hur en förändring kan ske.
Alla var eniga om att det måste bli en förändring. Både mot bakgrund av de uppmärksammade kvalitetsproblemen i byggbranschen och för att så många yrkesarbetare och arbetsledare slits ut i allt yngre åldrar. Det finns också ett stort rekryteringsproblem.
Planeringskonsulten Ervin Rèvai anser att beställare ofta ser mycket kortsiktigt. De söker besparingar på några månader men tänker inte på produktens hela livslängd, de är också okunniga om vilken produktionstid som behövs. Han tyckte att byggherrarna ska besinna sitt ansvar och vad de håller på med. Och han tycker att byggbolagen verkar tro att de kan klara allt, istället borde de bli bättre på att säga ifrån när byggtiden är för kort.
Han hade flera konkreta förslag till förbättringar. Planeringen genom hela byggprocessen måste bli bättre, tyckte han, och förespråkade samarbete.
– Se över hela branschkulturen, hur den fungerar. Samla ihop alla aktörerna, få dem att sitta vid samma bord och samarbeta.
Alla var för mer samarbete, men åsikterna var inte lika eniga om vad som behöver göras. Och flera talare tror inte att byggtiderna kommer att förlängas, utan tvärtom bli ännu kortare.
– Kunderna kommer inte att ge längre byggtider, sa Per-Erik Josephson, forskare i produktionsplanering på Chalmers.
Leif Blomkvist, vd för Liljewall Arkitekter, anser att ett stort problem är bristen på planering och att man kommer fel från början i ett projekt. Genom att ändra på det kan själva byggtiden i ett byggprojekt förlängas och den tid som faktiskt finns användas bättre.
Bengt Karlsson, vice vd för PNB Väst hade ett konkret förslag till förbättring:
– Låt upphandlingen föregå projektering. Då kan vi starta byggförberedelserna tidigare. Och det som var en kort byggtid kan bli en rimlig byggtid.
Intresset var mycket stort. Cirka 130 personer hade kommit för att lyssna. Arrangörer var också Arbetsmiljöverket, Sveriges Byggindustrier, Byggherreföreningen och Svensk Teknik och Design.