De startade kooperativt byggbolag – "Vi har jävligt kul ihop"
Är du och kollegorna trötta på chefen som skriker på er? Blir enskild firma för smått? Då kanske ett kooperativt byggföretag är något för er?
Många inom bygg har FA-skatt, så att de kan ta uppdrag på sidan av sin anställning. Men en enskild firma har sällan ekonomi eller resurser att ta större uppdrag. Det finns en annan möjlighet: att gå ihop med andra och driva företag kooperativt.
– Ett kooperativt företag drivs av minst tre personer som delar på arbetsuppgifter, ekonomi och ansvar. Det kan till exempel vara en ekonomisk förening eller ett aktiebolag, säger Ingrid Westerfors, företagsutvecklare på Coompanion.
Coompanion är en rikstäckande organisation som fått i uppdrag av Tillväxtverket att hjälpa människor att starta upp olika former av kooperativ. De arbetar lite som Nyföretagarcentrum, fast med inriktning på samverkan.
– Vi erbjuder kostnadsfri rådgivning om man vill starta ett företag tillsammans. Framför allt kring att formulera stadgar och avtal, så att man undviker konflikter senare. Det är viktigt att veta hur man ska agera om man inte är överens.
Ett kooperativ kan också vara ett alternativ ifall en vanlig byggfirma riskerar att läggas ner.
– Säg att det finns ett aktiebolag med några anställda och en äldre ägare. Det kanske inte finns någon som är beredd att köpa firman när hen går i pension. Då kan personalen gå ihop och driva företaget tillsammans. Vi kan hjälpa till med att utforma ett avtal där grundaren får ersättning för varumärket och sitt jobb, säger Ingrid Westerfors.
Det finns ett antal fördelar med kooperativa företag. Man delar på ansvaret, går ihop med kapital, man kan lära sig av varandra. Och så är det den sociala biten. När ingen är chef blir det lättare att arbeta jämlikt.
– Det är inte bara ett jobb. Vi är ett gäng kompisar som har jävligt kul tillsammans. Det är viktigt för oss att den känslan blir kvar, säger Malthe Jonsen, en av sex snickare i Järna som gått ihop och bildat den kooperativa byggfirman Byggkollektivet AB.
Tre av killarna drev enskilda firmor och resten hade anställning när de 2018 beslöt att slå ihop sina verksamheter. De startade ett kooperativt aktiebolag där alla är anställda, delar på avkastningen och fattar alla beslut gemensamt.
– När man tar lite större jobb så ligger man ute med en massa pengar innan fakturorna kommit in. Men tillsammans har vi vågat satsa och köpt fyra eldrivna byggbilar och en byggställning för 160 000 kr. För en enskild firma är det ju en jätteinvestering.
Delägarna får samma lön per timme och bestämmer själva sin arbetstid. På det sättet blir det enkelt att räkna ut hur mycket var och en ska ha. En annan viktig del av samarbetet är att de har olika specialiseringar.
– Vi är bra på olika saker. En är duktig på det administrativa, nån har gjort mycket takjobb. Så vi har en kunskapspool att ta ifrån och lär oss av varandra.
– Vi har jobbat på olika ställen och kanske inte trivts med kulturen på en del byggen. Men vi passar bra tillsammans. Vi bygger tillsammans, åker och klättrar, spelar badminton, käkar middag efter jobbet. Och våra personalfester är skitkul!
När man äger företaget man jobbar åt blir också motivationen starkare. Alla anstränger sig kanske lite mer än om de vore anställda.
– Det är vår styrka, att vi tar ansvar ihop. Vi är allesammans delägare. Då ger vi allihop det där lilla extra.
Men tycker ni alltid likadant?
– Nej. Vi kommer från olika ekonomiska situationer och ibland kan det vara svårt att enas om hur vi ska satsa. Men vi kommunicerar. Ibland tar det tid. Att man sitter ner och pratar. Det kräver närvaro, att alla är med på att ta svåra frågeställningar. Och hittills har vi alltid kunnat bli eniga.
Är det någon som är mer chef än nån annan?
– På olika sätt är vi det. Ibland kommer det upp till ytan, att vissa känner att de behöver mer stöd, eller att vissa tar mer ansvar.
Men när vi pratar så ser vi varandras behov och förstår varandra. Då får man lust att hjälpa varann.
Är det ett problem?
– Det kan det vara. Men när vi pratar så ser vi varandras behov och förstår varandra. Då får man lust att hjälpa varann. Och då upphör det att vara problem.
Får ni lika mycket gjort som en konventionell firma?
– Jag tror att vi är mer effektiva än många vanliga firmor, för att vi är motiverade på ett annat sätt än någon som är anställd. Jag tar mer ansvar här än jag gjort på något annat jobb. Vi är alla väldigt glada för det här sammanhanget. Det är livskvalitet.