info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

De kallar sig Byggbögarna – "Våra egna fördomar har krossats"

De kallar sig Byggbögarna, har gjort succé i sociala medier och vill slå hål på machomyten med en ny bok: "Alla har varit så välkomnande".

Micke och Danie aka "Byggbögarna" släpper bok. Foto: Privat

Daniel Österhof och Michael Westlunds bok heter ”Det kan inte mer än rasa” och är en inspirationsbok för ohändiga hemmafixare med torpardrömmar. Michael Westlund berättar om den långa, krokiga vägen till ett nästan färdigrenoverat hus.

Du är musikalartist, din partner är drifttekniker inom it. Hur hamnade ni på ett ödehusbygge i Jämtland?

Läs också Renoveringsbranschen dippar – men en detalj ger hopp

– Vi var inte alls ute efter ett lantställe. Vi bor i en ganska trist lägenhet i Stockholm men så blev det ett skifte skog till salu och Daniel kommer från trakten. Så vi köpte en 40 hektar skog och då följde det med en hel jävla lantbruksgård, ett övergivet dödsbo. Vi tyckte det var ett väldigt charmigt ställe och det är nära 200 år gammalt.

Hur började byggandet?

– Vi började städa ut mangårdsbyggnaden och plötsligt klev min mamma rätt genom golvet i salen. Så började vi bryta lite grand och sedan var hela salsgolvet uppbrutet och det var problem med ännu fler golv. Det var riktigt jävla blött under golven, helt ruttet. På ett ställe hade det varit en myrinvasion. Det slutade med att vi rev ut hela nedervåningen.

Byggbranschen anses ju ha en extrem machokultur, hur tacklar ni det?

– Det är en vanlig fråga. Vi är två killar som bygger och gör. Vi struntar ganska mycket i vad folk tycker och tänker och lyssnar på kunniga människor. Vi har fått ganska lite skit. Vi har skapat ett eget forum och alla är välkomna så länge de sköter sig. Vi blockar aldrig någon, vi älskar ihjäl folk. Vi vet ju att det finns problem i branschen, att min pappa fått konstiga frågor om mig. Jag tycker branschen ska välkomna mångfald.

Hur har det funkat med ert samarbete med byggbranschen?

– Vi har haft bygg-gubbar hemma hos oss som utfört olika jobb. Och det är så jädra fina karaktärer och de har gladeligen kommit och jobbat hos oss. Alla har varit så välkomnande, våra egna fördomar har krossats.

Vad säger andra byggnadsarbetare om ert jobb?  

– Vi har många vakande ögon på oss, som andra byggpersonligheter i media och andra byggnadsvårdare.

Varför skrev ni boken?

– Vi vill dela med oss av erfarenheter från vår renoveringsresa. Det är många tips och tricks om vårt byggandet och bland annat om hur man håller ihop en relation under en renovering.

Omslaget till nya boken. Daniel Österhof och Michael Westlund lever och bygger ihop.

Har ni någon erfarenhet av byggjobb?

– Nej, vi har inte det. Vi hade lagt ett klickgolv i vår förra lägenhet, det var ungefär på den nivån. Alla våra tre pappor, (två biologiska och en bonuspappa) är alla verksamma i byggbranschen på något vis. Min pappa är ju till exempel murare, fasadputsare och verksam som snickare idag. Det är sällan de varit med och hjälp till men vi har kunnat vända oss till dem med frågor. Vi har ju haft hela huset stående på domkrafter och där var nog folk, särskilt min pappa,  rätt nervösa hur det skulle gå. Men vi klarade oss igenom det genom att googla och youtuba.

Vilka lärdomar har ni dragit om byggandet?

– Jag vill sätta byggnadsvården högst, att bygga hållbart och att man kan behålla mycket av originalet. Att man till exempel kan byta ut delar av ett fönster istället för hela och behålla husets karaktär.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: De kallar sig Byggbögarna – "Våra egna fördomar har krossats"

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig