info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

De galna byggnaderna som aldrig blev av

En nazistisk världsmetropol, ett kommunistiskt skrytbygge och en megapyramid med en miljon bostäder. Här är sju byggplaner vi kan vara glada att slippa.

1. Germania

Nazitysklands arkitekt Albert Speer fick i uppdrag att rita vansinnesprojektet Germania, Hitlers nya namn på ”världshuvudstaden” Berlin. En flera mil lång paradgata, med Champs-Élysées som förebild, skulle gå mellan den 117 meter höga triumfbågen och den enorma kupolhallen, Volkshalle. Hallen skulle ha blivit världens största byggnad, större än 16 Peterskyrkor. Tiotusentals slavarbetare dog i arbetet med att bryta sten till den planerade metropolen och 70 000 judar vräktes för att göra plats för Berlins ombyggnad.

2. Pyramidstaden

Japanska Shimizu Corporation vill bygga en jättepyramid med plats för en miljon invånare vid Tokyos bukt med start 2030. Men ”Shimizu TRY 2004 Mega-City Pyramid” går inte att bygga med dagens byggmaterial, utan man inväntar utvecklingen av nanorör som är mycket starkare och lättare än stål. När Egyptens pyramider uppfördes fanns inga fackföreningar, men någon ska göra jobbet även i dag och ett futuristiskt namn underlättar inte bygget.

3. Sovjeternas palats

Med sina 415 meter skulle palatset bli världens då högsta byggnad, toppad med en Leninstaty förstås. 1931 revs Kristus Frälsarens katedral i Moskva och några år senare började palatsbygget, men andra världskriget kom emellan. 1941 monterade man ner stålkonstruktionen för att använda till krigsmateriel. Byggnaden skulle inrymma Sovjets centrala administration och alla representanter från kommunistrepublikerna. I stället anlade man här världens största offentliga utomhuspool några år efter Stalins död. Efter kommunismens fall återuppbyggdes katedralen.

4. EPCOT

Det första Disneyland öppnade 1955, men Walt Disney ville utvidga konceptet. Han gillade inte den moderna staden, den var smutsig, rörig och full av kriminalitet. Han köpte mark i Florida och planerade att öppna en idyllisk trädgårdsstad med egen arkitektur, flygplats och arbete åt alla (på den intilliggande temaparken). Ett monorailtåg skulle ta besökare och boende genom staden och några bilar skulle inte behövas. Walt Disney avled och i stället för Experimental Prototype Community of Tomorrow (EPCOT) byggdes nöjesfältet World Resort på platsen.

5. Skyskrapa på Blasieholmen

Om debatten gick hög kring Nobelmuseum hade detta förslag fått motståndarna att svimma. En 40 våningar hög och tydligt New York-inspirerad skyskrapa vid Nybroviken föreslogs av ingenjör Thor Thörnblad 1927. ”Thors Thorn” skulle rymma simhall, lekplats, kontor och läkarmottagning. Förslaget sågs av en del som ”framsynt” men avfärdades som ett luftslott av staden.

6. X-Seed 4000

Burj Kalifa i Dubai är med sina 830 meter världens högsta skyskrapa. Larvigt. X-Seed i Tokyo skulle bli fyra kilometer hög och ha 800 våningar. ”Men går hissen ända upp?” kan man fråga sig, om arkitekten och utvecklaren Peter Neville som kom på idén i en region med återkommande vulkanutbrott och jordbävningar. Det hela ska dock ha varit en pr-kupp för arkitektbyrån där Neville arbetade.

”Thors Thorn” och X-Seed 4 000

7 Slussens bläckfisk

Aldrig ens på planeringsstadiet, utan en kul idé, men tokig nog. 2014 presenterade Per Gantelius ”Plan C” för nya Slussen, som skulle erbjuda ”ett karaktäristiskt inslag i en framtida Stockholmssiluett”. Samtidigt bleknar bläckfisken i ljuset av alla andra nyss nämnda galenskaper som faktiskt var tänkta att bli av.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: De galna byggnaderna som aldrig blev av

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig