"De försökte dra in folk i rörelsen"
Det var fredag eftermiddag på ett av Stockholms största takföretag, våren 2014. Personalen droppade in en efter en i de ljusa lokalerna i Länna. För några dagar sedan hade det gått ut ett sms om personalmöte på DM Tak, obligatoriskt för alla.
De flesta väntade sig en fredagsfika och lite snack om jobbet. Men när de kom in möttes de av en föreläsare från scientologirörelsen. Boken ”Arbetets problem – scientologi tillämpad i arbetslivet”, låg på stolarna. Författare: L. Ron Hubbard, scientologirörelsens amerikanske grundare, död sedan 30 år tillbaka. Ett exemplar till var och en. En tv skvallrade om att det skulle visas film.
– När jag insåg vad det var frågan om började jag koka inombords. Det var så kränkande att bli påtvingad en lära. Jag blev chockad, samtidigt som jag visste att företagets ägare var scientologer, säger en före detta anställd.
Vi kallar honom Peter, då varken han, eller någon annan av takarbetarna vi talat med, vågar framträda med namn. Scientologirörelsens rykte skrämmer.
Diplom från kyrkan
Några vänder i dörren, men de flesta stannar kvar och så småningom drar filmen igång. Budskapet i boken och filmen är detsamma. Det handlar om scientologernas syn på arbete och effektivitet. De anställda får bland annat lära sig att utmattning inte finns.
Sedan ska alla skriva ner uppgifter om vad de behöver förbättra och om sina framtida mål. Det hela avslutas med att alla får diplom för kurs i personlig effektivitet. Diplomet är utfärdat av Scientologikyrkan i Stockholm och bland annat försett med en tryckt namnteckning av L. Ron Hubbard.
Glans av filmstjärnor
Författaren och prästen Karl-Erik Nylund har studerat sekter som samhällsfenomen. Han listar i sin bok ”Leka med elden” scientologerna som världens farligaste sekt. Den svenska avhopparen Mariette Lindstein, som jobbat vid rörelsens högkvarter i USA, vittnar om hjärntvätt, våld, hot och repressalier. Om straffläger och förnedring. Samtidigt får Scientologerna glans av filmstjärnor som Tom Cruise och John Travolta. Det finns också en uttalad målsättning att föra ut scientologins budskap och metoder i världen och i samhället, i till exempel företag.
– Det finns ett tryck att scientologer som är företagare ska använda metoderna i sina företag. Hela idén är att värva fler medlemmar bland företagare och deras anställda. Scientologerna vill växa och bli stora och sprida sin lära. De önskar att alla i slutändan ska bli scientologer eller tänka som scientologer, säger Håkan Järvå, som även han hoppat av rörelsen och i dag arbetar som psykolog.
”Världens farligaste sekt”
Scientologin är världens farligaste sekt, enligt Karl-Erik Nylund, författare och präst som skrivit boken ”Att leka med elden”. Han kallar den manipulativ. Hans definition av en manipulativ sekt är att den uppfyller minst tre av följande kriterier:
- Riktar aggressivitet mot oliktänkande i de egna leden.
- Har aversioner mot personer utanför organisationen, som kritiserar den.
- Är alienerad, tar avstånd från samhället.
- Förespråkar absolut sanning.
Utåt sett är DM Tak som vilket företag som helst. Det är ett av Stockholms största takföretag för takmålning och takläggning med 15–30 anställda beroende av säsong. Sedan 2014 har Arbetsförmedlingen gett 65 800 kronor i stöd till nystartsjobb hos företaget, enligt Skatteverket. I början av april i år utsågs de till Årets hantverkare, på en stor gala på Hamburger börs i Stockholm, anordnad av internetföretaget Dorunner. DM Tak anlitades en period även av i TV 4:s ”Fuskbyggarna” för att rätta till fel som andra företag gjort.
Tidigare anställda visar upp litteratur kopplad till scientologi som de förväntades använda på en kurs ordnad av DM Tak.
Men för Byggnadsarbetaren beskriver före detta anställda hur scientologiska läror tar stor plats i verksamheten. Genom scientologianknutna kurser för arbetsledarna, genom föredrag av personer och organisationer med anknytning till rörelsen och genom hur ledningen agerar.
Tilläts inte diskutera löner
Det var en tydlig hierarki och Peter kände ett obehag inför att företagsledningen försökte föra över sin tro till honom och hans arbetskamrater. Andan på företaget fick dem att acceptera usla villkor.
– De hade en förmåga att både riva ner och bygga upp ens självförtroende. Jag har gått med på saker jag aldrig accepterat annars, berättar Peter.
Det förekom protester och många slutade, men för dem som var kvar gällde det att gilla läget. I företagets policy ingick att personalen inte tilläts diskutera löner och arbetsvillkor med varandra.
Läs mer:
VD för takföretag svarar
Utan kollektivavtal på fackets tak
Svenskar i globalt nätverk
Det här är scientologi
Fick bajsa i sopsäckar
Vissa anställda arbetade för 75 kronor i timmen. De kunde slita till klockan 23 på kvällarna och sedan stå på ett tak 07.00 nästan morgon. På vissa byggen saknades skydd och personalutrymmen.
– Ibland kunde vi inte värma maten. Jag fick hacka upp mat som frusit till is när vi jobbade i 20 minusgrader. Men värst var det på platser där det inte fanns några toaletter. Det mest förnedrande var när jag tvingades skita i svarta sopsäckar, berättar Peter.
Inget kollektivavtal
Flera anställda var medlemmar i facket och de kontaktade Byggnads för att få hjälp. Ombudsmannen Tomas Kullberg försökte agera.
– Jag ville få företaget att teckna kollektivavtal men de vägrade, säger han.
Samtidigt som det lades stor vikt vid att utbilda personalen i scientologi saknade flera anställda utbildning i det mest elementära, som i heta arbeten och i att bygga ställning.
– Jag skäms när jag tänker på att jag säkerligen byggt 20–30 ställningar utan att ha haft den utbildning jag borde, säger Peter.
”Ingen aning om vad som väntade”
Hela situationen fick Peter, Simon och flera andra att lämna företaget. I dag vill de berätta för att varna andra. Ingen vågar dock gå ut offentligt, vissa vi talat med citeras inte ens i den här artikeln och Byggnadsarbetaren har ändrat en del uppgifter för att ingen ska kunna spåras.
– Vi är inte rädda för våra gamla arbetsgivare. Men frågan är vad rörelsen är kapabel till, säger Simon.
Det gör honom förbannad att han ens behöver tänka den tanken i dag. Bara för att han ville ha jobb.
– Ingen av oss hade en aning om vad som väntade, att det var något annorlunda med företaget, säger Simon.
Flera arbetare fick jobbet genom Arbetsförmedlingen, som fortfarande har ett flertal annonser ute om lediga platser åt företaget. Själv fick han tips via en kompis.
Diplom med scientologernas logotype och en tryckt underskrift av kyrkans grundare L. Ron Hubbard. Det delades ut till DM Taks anställda efter en av företagets kurser. Överst står ”En scientologi-livsförbättringskurs”.
Testades före anställning
Det var hans första anställning och liksom andra arbetare kallades han först till en intervju hos Karisma Rekrytering och gjorde ett test.
– Det var kanske 200 frågor och jag reagerade över att frågorna inte hade med jobbet att göra. Några jag minns är: Visslar du i duschen? och Om ett barn ler mot dig, ler du tillbaka? Det var ett rent personlighetstest som jag senare fått höra är scientologibaserat.
Rent fysiskt ligger Karisma Rekrytering och Scientologikyrkan nära varandra, på Månskärsvägen i Skärholmen, i södra Stockholm. Med den har också andra kopplingar. Även Karismas vd och ägare är en känd scientolog, liksom ledningen för DM Tak, familjen Frykman.
Gick kurs i Scientologikyrkan
Simon fick jobbet som takarbetare. Så småningom skulle han avancera till arbetsledare och då var det obligatoriskt att gå en arbetsledarkurs.
– De sa att det var en kurs baserad på scientologi. Då visste jag knappt vad det var, men jag tänkte att jag i alla fall skulle hamna på någon slags kurs som mer praktiskt handlade om jobbet. Men så blev det inte, säger han.
Simon och flera blivande arbetsledare reste till Skärholmen och en grå kontorsbyggnad. Först där förstod han var kursen skulle hållas: i Scientologikyrkan. Han fick sitta och läsa i en kursbok med titeln ”Hur man motiverar sig”.
– De använder allmängiltiga påståenden, som ”var flitig” för att få dig att acceptera ideologin, som jag inte alls tror på. Som sägs vara den enda sanningen.
Ström genom kroppen
Han gick i kyrkan i ett och ett halvt år på olika kurser. Till en början två kvällar i veckan, delvis med betalning. Men det förekom också vissa kurser på fritiden helt utan betalning, berättar han. Det var vad som förväntades.
Som avslutning, för att bli godkänd, måste Simon sitta och hålla i en så kallad e-mätare, som leder svag ström genom kroppen och ger utslag på en mätare. En metod scientologerna använder vid så kallad auditering, en slags terapi som tros skilja själen från trauman, men som också används vid kursavslut.I Simons fall frågade kursledaren vad han tyckt om kursen.
– Det var som att sitta vid en lögndetektor. Det här var ju inget jag trodde på och det kändes direkt obehagligt. Jag kände mig tvingad att bara svara positivt om kursen, säger han.
Studierna tog massor med tid
Dessutom måste han skriva under papper på att han gick kurserna frivilligt och fick i efterhand höra påståenden om att han, utan sin egen vetskap, blivit medlem i scientologerna. Det kanske han fortfarande är, han vet inte säkert.
Studierna tog massor av hans tid och han var rädd att idéerna skulle få fäste i hans liv. Tanken var att arbetsledarna skulle föra ut idéerna när de ledde och utbildade övriga anställda.
– Det känns som att de på olika sätt försökte dra in folk i rörelsen, säger han.