De fixade lön till lurade OS-byggare: "Stora summor"
Sydkoreanska byggfacket jobbade hårt inför vinter-OS. Till slut lyckades de ordna löner till obetalda OS-arbetare.
– Det var väldigt stora summor, säger Kyung Shin Kim, på besök på Byggnads kongress i Göteborg.
Byggnads har i år många internationella gäster på kongressen på Clarion Hotel Post i Göteborg. I vimlet möter vi Eun Seok Cho och Kyung Shin från det sydkoreanska byggfacket. Duon är glatt överraskad över det aktiva deltagandet och debatterna bland sina svenska kollegor.
– Det är så många som är involverade i diskussionerna på kongressen. Jag är också väldigt imponerad av hur Byggnads jobbar för social rättvisa, inte bara för fackmedlemmar utan även för mänskliga rättigheter och för att minska löneskillnader i samhället, säger vice ordföranden Kyung Shin Kim.
Hon berättar att situationen för byggnadsarbetare är tuff i hennes hemland, där en genomsnittlig arbetare gör mer än 2 600 timmar varje år. Samtidigt stagnerar lönenivåerna i takt med att allt fler får osäkra anställningar.
– Många har kontraktsanställningar och det är ett av de problem som vi försöker att lösa, säger Kyung Shin Kim.
Vinter-OS i Pyeongchang i år blev en sportslig fullträff. Men det fanns en mörk baksida. Rapporter om skenande priser och hård stress var många före spelen. Enligt Kyung Shin Kim byggdes OS-arenorna på väldigt kort tid, vilket gjorde att många arbetare dog och skadades. Andra blev lurade på lönen.
– Vi gjorde några kampanjer med BWI (Internationella byggfacket) och Byggnads för att visa vilka problem som fanns. I regionen där OS hölls kunde vi organisera fler arbetare och en ny avdelning etablerades där, säger Kyung Shin Kim med glädje i rösten.
Hon berättar att det sydkoreanska byggfackets arbete gav frukt.
– Vi kunde lösa problemet med löner. Det var väldigt stora summor som arbetarna fick tillbaka. Vi kunde också göra situationen bättre när det gäller säkerhet, säger hon.