info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

De drabbades av lönefifflet – så skyddar du dig

Pavel, Tomek och Adam jobbade svart utan att veta om det under ett helt år. Men de är inte ensamma om att drabbas.

– Jag har stött på det här problemet i olika former, säger Pia Bergman på Skatteverket.  

Byggnadsarbetarna Pavel, Tomek och Adam blev misstänksamma och upptäckte att företaget inte betalat skatt på deras lön under ett helt år. Foto: Johan Fyrk

Ett vanligt sätt att fuska inom bygg är att lura den anställda att jobba svart. Byggföretagaren ordnar lönespecifikationer som visar att skatten är dragen, men betalar i själva verket inte in något till Skatteverket utan tar hand om pengarna själv.

I måndags kunde Byggnadsarbetaren berätta om hur byggskojaren Hans Karlsson gjorde precis så: Hans företag kom in på ett stort Peab-bygge men arbetarna fick bara oskattad lön.

Läs också Kent blåstes av byggskojaren – på Peabs storbygge

– Eftersom Hans inte betalat in sociala avgifter, men registrerade mig på ID06 så blev jag indirekt svart arbetskraft. Det vill jag ju inte medverka till, sa ventilationsmontören Jonas Cakar.

Arbetare från andra länder löper ofta större risk att blir lurade, eftersom de sällan känner till det svenska skattesystemet och svensk arbetsrätt. De polska byggnadsarbetarna Pavel, Tomek och Adam jobbade först för ett polskt bolag som myglade med skatten – något som Stoppa fusket då berättade om.

När Skatteverket krävde pengar från det polska företaget bytte männen bakom strategi och tog istället över det svenska företaget ObX Technology.  Pavel, Tomek och Adam flyttades över till ObX men märkte inte att företaget inte betalade någon skatt för deras jobb. De fattade misstankar mot arbetsgivarna först när Tomek blev sjukskriven 2018 och ObX vägrade att betala sjuklön.

– Jag blev väldigt arg. Jag ringde min chef för att få pengarna, men han bad mig att dra åt helvete, berättar Tomek.

Företaget där Pavel, Tomek och Adam jobbade betalade inte skatt på arbetarnas lön. ”Nu är vi rädda för att Skatteverket vill att vi ska betala skatten. De pengarna har inte vi”, säger Pavel. Foto: Johan Fyrk

I slutet av året blev Adam utan lön för en hel månad, något som var extra problematiskt eftersom han just blivit pappa och jobbade i Sverige för att försörja familjen.

– Det var en tuff situation. Vi har alla familj. Om vi inte får pengar så måste vi låna pengar av andra i släkten för att ge våra barn mat, säger han.

Efter de två incidenterna ville de tre arbetarna veta om det fanns fler felaktigheter. De hörde av sig till Skatteverket och upptäckte de att ObX inte betalat ett öre i skatt under hela 2018. Pavel, Tomek och Adam hade alltså jobbat svart mot sin vilja.

Byggnadsarbetarna anmälde det inträffade till Skatteverket, men har inga förhoppningar om att få tillbaka några pengar eller skatt registrerad. ObX gick i konkurs i somras, med nära två miljoner kronor i skulder, och de tre arbetarna har gått vidare.

– Vi bytte till ett bra, svenskt företag där vi trivs, säger Pavel, som berättar att han efter händelsen på ObX blivit mer misstänksam mot nya arbetsgivare och kräver papper på allt.

– Det konstiga är att vi från Polen tror att allt funkar perfekt här i Sverige och så är det verkligen inte. Man ser att det är så många företag som gör så här, som fuskar, säger han.

Läs också Kilovis med knark hos byggare – hoppade genom fönstret

Pavel är orolig för att få problem på grund av att han under ett år inte registrerats för skatt. Och anställda kan påverkas negativt när företag struntar i att betala skatter och sociala avgifter. Pensionen blir lägre och arbetare från utomeuropeiska länder kan bli utvisade eftersom de jobbat illegalt. Dessutom riskerar arbetarna i värsta fall att tvingas betala den skatt som deras företag struntade i.

– Om man har slängt sin lönespecifikation har man inte något bevis på att företaget har hållit inne skatten. Då kan man bli dubbelbeskattad, säger Pia Bergman, expert på ekonomisk brottslighet på Skatteverket.

Hon berättar att myndigheterna ofta inte hinner upptäcka skattebrotten innan företagen gått i konkurs.

– Vi ser ju uppläggen, men vi ser dem ofta för sent. Då finns det sätt som man kan skydda sig som privatperson, säger hon.

Här är några enkla kollar som du som anställd kan göra av ditt företag:

Läs också Svartjobbsbankomaten – så här funkar den

  • Granska lönespecifikationen: Är det verkligen det företag som du jobbar för? Är organisationsnumret rätt?
  • Spara alla lönespecifikationer. På så sätt har du bevis på att du inte medvetet jobbat svart.
  • Om skatten inte betalats: Skicka in en skattereklamation. Skatteverket kan då kräva företaget på pengar.
  • Hämta företagsinformation från Skatteverkets hemsida här. Är företaget inte registrerat för F-skatt eller står som arbetsgivare bör du dra öronen åt dig. Ett annat dåligt tecken är om företaget betalar låga arbetsgivaravgifter.

Byggnadsarbetaren har inte lyckats nå de tidigare företrädarna för ObX Technology.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: De drabbades av lönefifflet – så skyddar du dig

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig