Därför fryser vissa mer än andra på bygget
Känner du dig som en gnällspik när det är kallt? Fryser du ofta mer än andra på jobbet? Lugn, du kan ha goda skäl till det.
Folk kan lätt tro att den som fryser, är lite kinkig och behöver bli bättre på att stålsätta sig. Men sorry, vilja och beslutsamhet funkar inte mot kyla eftersom frusenhet beror på genetik.
James Mercer vid The Arctic University of Norway, har forskat om hjärta, blodkärl och temperaturregleringen i kroppen under många år. I en av hans studier hade 10 procent av deltagarna svårare att få upp värmen efter att de kylts ner.
I en av hans undersökningar lät han 255 friska, norska rekryter sticka ner handen i 20-gradigt vatten i en minut. Sedan undersökte han händernas hud med en infraröd kamera under sex minuter. Han upptäckte då att cirka 10 procent hade svårt att få upp värmen i handen igen.
Han har i denna, och andra undersökningar, kommit fram till att det är stor skillnad mellan olika människor när det gäller förmågan att hålla sig varm i händer och fötter.
Läs om snickaren Markus Kaarlejärvi som fryser trots dubbla långkalsonger:
Frusna byggnadsarbetare får inga vinterbyxor – men vad gäller?
I den aktuella undersökningen fick de flesta snabbt en normal temperatur på huden igen när de drog upp händerna ur vattnet, men en liten grupp hade svårigheter att få upp värmen igen. Han kallade dem ”slow rewarmers”. Resultatet för varje individ visade sig matcha med de personer, som innan undersökningen, uppgav att de ofta kände sig mer frusna än andra. James Mercers förklaring är att blodkärlen i kroppen håller koll på värmen.
Blodkärlen i huden öppnas när det är varmt för att släppa ut värme och stängs när lufttemperaturen runt dem sjunker, för att undvika att kroppen förlorar värme. Grejen är att hos vissa personer stängs de yttersta blodkärlen i huden snabbare än hos andra. Denna grupp av personer är oftare frusna.
Hela studien:
https://www.tandfonline.com/doi/full/10.1080/22423982.2018.1536250