Därför får rörmokarna ingen lönestatistik – ”Blev ett jäkla liv”
För de flesta yrkesgrupper på bygget finns det en fungerande lönestatistik. Men det gäller inte för rörmokare. Detta trots att det sedan länge är reglerat i avtal.
Landets rörmokare och kyltekniker har varit utan en heltäckande lönestatistik i flera år. Ackord eller tidlön spelar ingen roll. Detta trots att yrkesgruppen är stor med cirka 16 000 aktiva på landets byggarbetsplatser.
Vi börjar med statistiken för ackordet. Hur den ska samlas in regleras i kollektivavtalet mellan Byggnads och Installatörsföretagen: ”Vid del- eller slutavstämning kontrollerar arbetsgivaren och ackordstagaren gemensamt arbetstiden för arbetet och därefter insänder arbetsgivaren nedanstående uppgifter till Byggnads region. Uppgifterna ska i samband med löneutbetalningen av ackordet delges Byggnads region, dock senast 2 månader efter del- eller slutavstämningen.”
– Vi har skärpt upp texten i avtalet flera gånger för att få det att fungera bättre, men det hjälper inte vad vi skriver om inte alla följer det som står där, säger Jesper Carlsson, ombudsman på Byggnads förbundskontor.
Varför skickas det in så få avstämningar?
– Jag tror att det beror på en kombination av att arbetsgivarna inte gör sitt, att ackordslagen inte vet hur det fungerar och att det jobbas för lite ute i regionerna mot ackordslagen för att få in siffror, säger Jesper Carlsson och fortsätter:
– Sedan har arbetsgivarna under lång tid inte velat gå ut med vad ackordslagen egentligen tjänar. Tidigare när jag jobbade lokalt och vi la ut statistik för vvs-ackordet i region Väst så blev det ett jäkla liv på arbetsgivarna då rörmokarna tjänade rätt bra.
Uppgifter från 2015 visar att ungefär hälften av rörmokarna då arbetade på ackord. Av dem gick 30 procent på rakt ackord och 20 procent på så kallade egna uppgör med arbetsgivaren. Alltså en egen variant av ackord eller en fast lön som de anställda gör upp direkt med chefen. Exakt hur många som idag jobbar på rakt ackord eller har ”egna uppgör” är det ingen som vet.
– Vi vet ändå att ackordsvolymen är hög bland vvs-montörer i realiteten, men vi får trots det in väldigt lite avstämningar till regionerna, säger Jesper Carlsson.
Det är alltså arbetsgivarna, som enligt avtalet, ska skicka in avstämningarna till facket.
Niklas Beskow är förhandlare på Installatörsföretagen.
Varför lämnas så lite data?
– Jag har inget bra svar på det. Vi signalerar att avtalet ska följas och påminner om att det ska göras. Sedan är det många som gör egna uppgör i stället där de kommer överens om en fast tidlön i stället för ackord och då finns det ingen rapporteringsskyldighet. Det är inte någon prestationslön om det inte skrivs någon ackordssedel. Så det är svårt att säga hur många det är som går på ackord där det ska skickas in uppgifter.
Men något verkar ändå krångla då så få underlag kommer in. Vad tror du att det kan bero på?
– Jag kan bara spekulera. Jag tror att det är många som gör avstämningar och som är nöjda med det. Sedan missar de att skicka in avstämningen. De tänker nog mer att de är klara med ett jobb och sedan går de på nästa, säger Niklas Beskow.
Finns det någon anledning för vvs-företag att inte skicka in uppgifterna?
– Det tror jag inte, alltså att det finns någon baktanke, utan det handlar nog mer om att det inte blir av.
När det gäller tidlönen så finns det ett sidoavtal som tecknades 2017 om att rörmokarna ska fasas in i ”Lösen”, ett lönerapporteringsprogram som Byggnads redan idag använder på Byggavtalet. Där kommer det löpande in lönestatistik varje månad.
Men arbetet med att fasa in rörmokarna har varit en utmaning eftersom det finns rörmokare som har fast månadslön och som dessutom arbetar olika många timmer varje månad.
– Det har dragit ut på tiden då lönesystemleverantörerna måste ändra i sina system för att Lösen ska fungera. De har dessutom en väldigt lång horisont när det lägger upp sitt arbete och det är inget vi kan styra över. Jag kan säga att jag blivit gråhårig av att jaga systemleverantörer, säger Niklas Beskow.
Hur lång tid kommer det att ta?
– Känslan är att det börjar lossna nu, att det är proppen ur snart. Planen är att det ska fungera så snabbt som möjligt.