Dags för 4-dagarsvecka? ”Tömmer apotekshyllorna på värktabletter”
Kommer 40-timmarsveckan ersättas med ett kortare alternativ? Frågan börjar nu diskuteras på allvar. ”Kan man dra ner arbetstiden och hålla något år längre så vinner alla på det”, säger betongarbetaren Victor Vennerstrand.
Frågan om en kortare arbetsvecka diskuteras nu livligare än på länge. Byggnads har haft uppe frågan flera gånger på sina kongresser men nu är den på väg in i politiken på allvar. Socialdemokraterna skissar på ett förslag om arbetstidsförkortning med bibehållen lön. Annika Strandhäll (S) leder arbetsgruppen. Hon framhåller att en kortare arbetstid ökar tiden för återhämtning vilket ger en bättre balans mellan arbetsliv och familjeliv.
Exakt hur förslaget ska utformas ska presenteras under våren. Det kan bli en fråga som Socialdemokraterna driver inför riksdagsvalet 2026.
Läs: Byggnadsarbetare orkar inte till pensionen
Fyradagars vecka
En som skulle välkomna färre arbetstimmar med bibehållen lön är betongarbetaren Victor Vennerstrand. Just nu arbetar han på företaget HMB, på ett bostadsbygge i Örebro.
– Det är en bra idé. Vi jobbar 40 timmar i veckan i ett väldigt ansträngande yrke. Kan man då dra ner arbetstiden och hålla något år längre så vinner alla på det.
Victor Vennerstrand tror att kortare arbetsveckor skulle bidra till ett bättre liv och mående. Själv skulle han ägna sig åt familjeliv, någon hobby och vila, men även träning för att orka jobba hela vägen till pension.
Vad skulle vara bäst för er på bygget, kortare arbetsdagar eller fyradagarsvecka?
– Det där behöver man inte hugga i sten. Det beror på vad som passar bäst för de anställda och företaget. Det varierar redan i dag då vissa jobbar in fredagar, vissa gör det inte. Det viktiga är att det blir färre timmar totalt varje vecka.
Hur ekvationen ska gå ihop ekonomiskt för branschen har han inget rakt svar på utan konstaterar bara att ”det kostar mycket för varje utsliten byggnadsarbetare som blir förtidspensionerad”.
– Hur man ska lösa det får den där arbetsgruppen titta på, men jag tycker att våra kroppar är värda rätt mycket. Det måste räknas med. Jag tror att en högre lönekostnad skulle vara försumbar i det stora hela. Dessutom skulle fler få jobb, säger Victor Vennerstrand.
Pågår försök i flera andra länder
I flera andra länder har man redan infört eller är på väg att införa kortare arbetsveckor. Island är ett land som ligger långt fram. Där har offentliganställda gått från en arbetsvecka på 40 timmar till 36 timmar. En testperiod som pågick mellan 2015 och 2019 visade på förbättrad hälsa och ökat produktivitet. I Nederländerna piper många hem vid lunchtid på fredagar och det finns även försök med kortare arbetsvecka i Spanien och Nya Zeeland.
Kunderna måste vara beredda att betala 20 till 25 procent mer
Vad tycker då arbetsgivare och fack? Vi har pratat med Byggnads ordförande Johan Lindholm och Stefan Lindbäck vd för Lindbäcks Group. Det är ett företag med 380 anställda där en del arbetar i fabrik med att tillverka byggelement och en del ute på arbetsplatser med att montera.
– Kunderna måste vara beredda att betala 20 till 25 procent mer om det försvinner en arbetsdag i veckan. Jag tror inte att det går att få till en ökad produktivitet i samma utsträckning som arbetstiden minskas, säger Stefan Lindbäck.
Förutom lön kontra arbetstid räknar han på kostnader för att fabriken kommer att utnyttjas färre timmar i veckan, vilket innebär att tillverkningen blir dyrare per enhet.
Ska fråga medlemmarna
Johan Lindholm på Byggnads är i grunden positiv till en arbetstidsförkortning. Han tycker att det är bra att det börjat röra på sig i frågan.
– Jag tror det finns stora möjligheter till en arbetstidsförkortning, men exakt hur den ska se ut vet jag inte nu.
Det handlar om synen på fyradagarsvecka och även om en sjätte semestervecka
Han berättar att Byggnads inom ramen för 6F påbörjat ett arbete med att ta reda på vad medlemmarna tycker.
– Vi håller just nu på med att formulera frågor. Det handlar om synen på fyradagarsvecka och även om en sjätte semestervecka. Vi vill veta vad alla ute på arbetsplatserna tycker och vill.
”Tömmer apotekshyllorna”
Johan Lindholm tror att en arbetstidsförkortning kan betalas genom en produktivitetsökning. En del av det är minskade kostnader då de anställda kommer må bättre.
– Om vi pratar om bygg så har vi en bransch där arbetarna inte når pensionsåldern, det är stress och många sjukskrivningar. Våra medlemmar tömmer apotekshyllorna på värktabletter. Allt det där kostar oerhört mycket pengar. Kan vi lösa en del av det så är det en vinst på flera plan.
Även Stefan Lindbäck har full förståelse för att det krävs åtgärder så att de anställda ska orka fram till pensionen.
– Jag tror inte lösningen är att minska antalet arbetstimmar, utan det går att lösa på andra sätt.
Hur då?
– Genom att föra en dialog om de utmaningar som respektive anställd har på jobbet så att man landar i en bättre arbetsmiljö och ökad trivsel. Sen är det viktigt att förenkla och utveckla arbetsmetoder som gör att arbetet blir lättare.
Få de senaste byggnyheterna – direkt i din mail! Prenumerera på Byggnadsarbetarens nyhetsbrev.