info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Dagen efter sprängolyckan: ”Brukar bero på dålig täckning eller slag”

Gummimattor som inte låg riktigt rätt eller sprickor i berget. Det är de två troligaste förklaringarna till olyckan igår. Det tror Patrik Jansson, vd på Bergsprängningsentreprenörernas förening.

Patrik Jansson är vd på Bergsprängarentreprenörernas förening. Han tror att orsaken till olyckan kan vara dålig täckning eller sprickor i berget. Foto: Mostphotos/Privat

Det var igår eftermiddag som ett allvarligt sprängtillbud inträffade i Grimsta i västra Stockholm. Något gick fel och flera stenar kastades mot ett flerfamiljshus. Det gick hål i fasaden in till en lägenhet, balkonger skadades och flera rutor krossades.

Patrik Jansson är vd på Bergsprängningsentreprenörernas förening (BEF). Han berättar att det är ovanligt med den här typen av olyckor i områden där vanliga människor rör sig.

Läs också Efter sprängningsolyckan – "Han stöttas och får hjälp"

– Det händer inte speciellt ofta. Men det blir uppmärksammat då det kommer media och det förstår jag. Det är en väldigt otäck och allvarlig händelse.

Sprängolyckan igår i Grimsta inträffade nära ett flerbostadshus där flera av de boende var hemma. En omständighet som ställer höga krav på de som ska genomföra sprängningen.

Grunden inför en sprängning är att sprängfirman alltid måste göra en bedömning av hur stort riskområde som ska spärras av. Den ytan ska vara avlyst. Ingen obehörig person får vistas där.

– Är det ett flerbostadshus nära där folk bor, som i det här fallet, ska folk informeras innan projektet drar igång och sprängningsarbetet påbörjas. De ska få upplysning om att de ska flytta sig bort från alla fönster när de hör ljudsignalen. Just det här kan vara ett bekymmer ibland för många är väldigt nyfikna och ställer sig istället vid fönstren och tittar.

Enligt Patrik Jansson kan det finnas flera faktorer som ligger bakom olyckan i Grimsta. Men i huvudsak brukar den här typen av tillbud när sten flyger iväg bero på dålig täckning eller sprickor i berget.

Läs också Hus och bilar skadade i våg av sprängningsolyckor

Han vet ännu inte så mycket om vad som egentligen hände i igår men han har sett en del bilder från platsen.

– Jag har förstått att mattorna har delat på sig. När det händer blir det farligt för då kan en sten, eller som igår flera stenar, slinka igenom.

Han förklarar att sprängmattorna alltid flyttar sig vid en sprängning. Vilket är meningen då de ska röra sig och samtidigt hålla stenen på rätt sida. Men igår gick något uppenbarligen snett.

– Det kan handla om att det var otillräcklig täckning med gummimattor, med det kan också bero på berget. Det gäller att komma ihåg att berg är berg. Det är väldigt oförutsägbart.

Patrik Jansson berättar att det ofta är sprickbildningar i berg, så kallade slag. Något som kan leda till att sprängkraften ibland kan gå åt ett håll som ingen förväntat sig, vilket i sin tur kan leda till att mattorna påverkas och att sten flyger iväg.

Läs också Så dog sprängaren: "Är fruktansvärt"

Det här problemet var mindre förr i tiden då det var handhållen borrning.

– Då kände borrarna när de träffade på ett slag i berget och då anpassades laddning och mattor efter det. I dag med borrvagnar som är väldigt starka och borrar väldigt fort så märks inte sprickorna i berget på samma sätt, vilket kan göra arbetet svårare.

Patrik Jansson tror att det går att undvika en del av den här typen av sprängolyckor genom att öka noggrannheten.

– Man kan göra allt man kan för att undvika att det händer och vara extra noga där det krävs i extra känsliga miljöer, men jag tror aldrig att vi helt kommer att få bort alla incidenter.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Dagen efter sprängolyckan: ”Brukar bero på dålig täckning eller slag”

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig