Cementfabriken har stannat – kan tvingas ransonera
Regeringen har ännu inte fattat något beslut om en förlängning av Cementas brytningstillstånd. Tillståndet gick ut nu i söndags, den 31 oktober, och igår stod fabriken still.
Ända sedan Mark- och miljööverdomstolen i somras sa nej till Cementas ansökan om fortsatt brytning av kalk på den stora fabriken i Slite så har cementfrågan hängt som ett orosmoln över byggbranschen. Fabriken i Slite står för 70 procent av alla cementleveranser i Sverige. Uteblir leveranserna slår det hårt mot exempelvis betongindustrin.
Regeringen har försökt förlänga kalkbrytningen genom att ta fram en lagförändring som gör det möjligt för Cementa att ansöka om ett tillfälligt tillstånd för fortsatt brytning i ytterligare åtta månader. Den ansökan är nu ute på en remissrunda och sista svarsdagen är den 8 november. Efter det ska regeringen fatta ett beslut
På Cementa är man nu orolig för hur det ska gå med leveranserna om beslutet om ett tillfälligt tillstånd drar ut mer på tiden.
– Vi behöver ett tillstånd senast i mitten av november då andra möjligheter är begränsade i tid och osäkra för att kunna upprätthålla leveranstrygghet, säger Karin Comstedt-Webb, hållbarhetschef på Cementa inom koncernen Heidelbergcement Europa, till TT.
Sedan i somras har Cementa ökat brytningstakten och lagt upp ett lager av kalksten för att minska risken för brist. Företaget har även gått ut och informerat beställare om att det kan bli tal om kvotering som ska bygga på mängden cement varje kund beställt under de senaste 36 månaderna. Alla skulle alltså drabbas lika hårt.
– Det vi ser är att det kan bli aktuellt från månadsskiftet november-december, men vi vet inte i hur stor utsträckning, säger Karin Comstedt Webb.