DÅ: Testade ny byggteknik – NU: Akut rasrisk för tornet
Moderna och oprövade byggmaterial, ny ingenjörskonst, inbyggda konstruktioner och tidens slitage. Det är huvudorsakerna till varför ett nästan 100 meter högt kyrktorn i Stockholm nu riskerar att rasa.
Ser bra ut på avstånd
S:t Johannes kyrka i centrala Stockholm överlämnades av arkitekten Carl Möller till församlingen 1889. Den nygotiska kyrkan är välkänd siluett i Stockholm och på avstånd ser allt ut som vanligt. Men bakom fasaden döljer sig stora problem, detta trots att byggnaden i kyrkosammanhang är relativt ung.
Fara för människoliv
Att kyrkan haft vissa renoveringsbehov har varit känt i några år och 2021 gjordes därför en omfattande genomgång av läget. Det såg värre ut än väntat. I alla fall för tornet på kyrkan som löper en akut risk att rasa. Att gå in i kyrkan eller vistas runt den är förenat med livsfara. Kyrkan är därför avstängd i väntan på åtgärder.
Spektakulär ingenjörskonst
Kyrkan byggdes i en tid då det var populärt att testa nya byggtekniker och byggmaterial. Allt i en slags anda av modernism. Konkret drabbade det S:t Johannes kyrka genom bland annat oarmerad betong och att kyrkans tornspira är en av få som i sin helhet murats med tegel och natursten. Tekniskt så har tornet en motviktskonstruktion i stål som är helt unik och som användes vid byggandet av de första skyskraporna.
Genomgången av kyrkan visar att det är omfattande rostangrepp på stålkonstruktionen i spiran
Motvikt på sex ton kan rasa
Ett grundproblem är att flera av de här nyskapande tekniska konstruktionerna är helt inbyggda. Det har helt enkelt inte gått att inspektera och än mindre gått att genomföra något underhåll av vissa delar sedan kyrkan uppfördes. Genomgången av kyrkan visar att det är omfattande rostangrepp på stålkonstruktionen i spiran. Det är även rostangrepp på det järnstag som håller konstruktionens motvikt på 6 ton. Om staget brister rasar tornet.
Ber om slantar från högre makt
255 miljoner kronor. Det är ett beräknat pris för att reparera kyrkan. Pengar som församlingen inte har. Därför har de skickat ett brev till kyrkostyrelsen, Svenska kyrkans högst styrande organ, där de vädjar om ekonomisk hjälp. Församlingen skriver att om styrelsen säger nej kanske kyrkan måste säljas, vilket i förlängning skulle kunna innebära att S:t Johannes kyrka rivs. ”Det kan inte uteslutas att de framtida ägarna kommer att ansöka om rivningstillstånd”, skriver församlingen i brevet till kyrkostyrelsen.