info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Chefer mobbar anställda på byggen: "Djupt oroande"

Mobbning och kränkningar är vanliga i byggbranschen. I en majoritet av fallen är chefen eller arbetsledaren bland dem som mobbar, visar en undersökning från Byggnads.

Byggnadsarbetare berättar att chefer och arbetsledare ofta deltar i mobbning. Foto: Mostphotos (bilden är ett montage)

Många byggnadsarbetare far illa på byggena på grund av mobbning och kränkningar. På byggen där cheferna inte följer reglerna om psykosocial arbetsmiljö är risken större för byggnadsarbetare att mobbas, kränkas och inte få hjälp när det händer.

Byggnads har i en undersökning frågat 3 800 medlemmar om hur de upplever den psykosociala arbetsmiljön.

  • 58 procent svarar att det förekommit kränkningar på deras arbetsplatser.
  •  36 procent har själva utsatts för en kränkning. Bland kvinnor är siffran 60 procent.
  • 20 procent har utsatts för mobbning. Bland kvinnorna har 28 procent drabbats.
  • 8 av 10 uppger att de inte fått den hjälp och stöd de behöver av sin arbetsgivare när de kränkts eller mobbats.
  • Chefer och arbetsledare är ofta bland dem som mobbar. I 67 procent av fallen svarar medlemmarna att en chef eller arbetsledare är bland dem som kränker. Då det gäller mobbning är motsvarande siffra 60 procent.

Johan Lindholm, ordförande i Byggnads ser allvarligt på resultatet:

– Att chefer i så hög utsträckning är en del av problemet är djupt oroande och något arbetsgivarna måste ta på allvar. Det här är en trappa som måste städas uppifrån, säger han i en kommentar.

Frågor ställdes också om företagens rutiner och hur man arbetar med organisatorisk och social arbetsmiljö.

Bara 10 procent uppger att deras arbetsgivare uppfyller alla de krav som föreskriften Organisatorisk och social arbetsmiljö (OSA 2015:4) ställer gällande kränkande särbehandling, arbetstid och arbetsbelastning.

På företag som inte följer någon del av föreskriften är det i jämförelse 10 gånger större risk att bli mobbad och åtta gånger större risk att bli kränkt.

– Ska vi kunna rekrytera och behålla personal måste den psykosociala arbetsmiljön prioriteras högre! Bristen på kontroller och sanktioner gör att företag som inte tar sitt ansvar helt kan smita under radarn, säger Johan Lindholm.

Facket tycker att kraven måste bli hårdare på att föreskriften följs och kräver att sanktioner införs så att det ska kosta att bryta mot reglerna. Ett annat krav är att Arbetsmiljöverket ska få i uppdrag att göra fler kontroller av den psykosociala arbetsmiljön och att reglerna följs.

Under nästa vecka, den europeiska arbetsmiljöveckan och Byggnads arbetsmiljövecka,  kommer facket att göra arbetsplatskontroller med fokus på den psykosociala arbetsmiljön.

Gå med i Facebookgruppen Arbetsmiljö på bygget och få de senaste nyheterna i ditt flöde.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Chefer mobbar anställda på byggen: "Djupt oroande"

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig