info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Byter skjortan mot varsel varje år: ”Jag har fått smeknamnet Revisorn”

Under halva året byter han ut skrivbord och datorskärm mot spade, motorkap och jorddoftande gropar och schakt. Mattias Sjödin, revisor och markarbetare, tycker att jobbkombinationen är perfekt.

Mattias Sjödin går till jobbet som revisor under vinterhalvåret. När våren kommer byter han skepnad – och blir markarbetare. Kombon kom till efter en utmattning. Foto: Erik Abel

I den pampiga kontorsbyggnaden i centrala Umeå har flera stora företag sina högkvarter. Solen blänker mot fasaden, som mest består av glas. I ett vidsträckt kontorslandskap en våning upp arbetar Mattias Sjödin som revisor. Den som träffat honom där, ledigt men elegant klädd, med fläckfritt blänkande skor, börjar knappast att tänka på spadar, kroppsarbete och dieselosande motorer. Men under sommarhalvåret är det hans normala arbetsmiljö. Från maj till sen höst jobbar han i varselkläder, har hjälm på huvudet och fullt fokus på att resa lyktstolpar och gräva ner vägtrummor i stället för att detaljgranska årsredovisningar.

Mattias Sjödins visitkort: Revisor OCH markarbetare.

– Om jag får gissa är jag rätt ensam om den. Det kan verka som en konstig kombo, men för mig funkar det bra.

I tio år jobbade han heltid, året runt, på revisionsbyrån. Med tiden blev det alltmer slitsamt. Det var ständiga deadlines och arbetsuppgifter som aldrig verkade ta slut. Jobbet följde honom hem, åtminstone inne i huvudet, och till sist blev han sjukskriven för utmattningssyndrom. När han sedan började om, på deltid, kände han att det inte funkade. Han var rädd att hamna i samma hjulspår igen.

– Då sa jag upp mig. Min enda plan var att hitta något annat, och jag orkade inte jobba samtidigt som jag sökte nytt jobb.

Det kan verka som en konstig kombo, men för mig funkar det bra.

”Jag trivs jättebra med markjobbet. Det tar man inte med sig hem. Man får en uppgift, utför den och sen slår klockan fyra och man är klar”, säger Mattias Sjödin.

Hjälpte en kompis

Praktiskt arbete har Mattias Sjödin alltid gillat. Han rycker gärna ut när vänner och bekanta behöver hjälp, även om det bara är att ”bära grejor”. Alltid lär man sig något, resonerar han. Själv bor han i lägenhet, så där har han mest pysslat med ytskikt, men han har varit med och byggt både villa och växthus och en maskinhall. Under arbetslösheten efter revisorsjobbet hjälpte han ibland en kompis som byggde sommarstuga. Kompisen jobbar på NCC i Umeå.

– Han sa: ”Du som är så händig, du borde komma och jobba med oss på marken”. Och det lät ju inte så dumt att vara ute och jobba fysiskt. Så jag sökte och fick jobbet.

Ljudet av lågmälda samtal och smattret från tangentbord ersattes nu av bullret från hjul- och bandgrävare och klangen när spade stöter mot sten. Doften av parfym, kaffe och välstädat kontor byttes mot lukten av sand och jord i nygrävda schakt. Stressen kring tajta deadlines och ”många bollar i luften” förvandlades till konkreta uppgifter och den mer kortvariga anspänningen när något stort ska lyftas på plats – och så säkerhetsfrågorna kring det.

Det lät ju inte så dumt att vara ute och jobba fysiskt.

Tröttheten efter en arbetsdag satt plötsligt i kroppen. Inte inne i huvudet.

– Jag trivs jättebra med markjobbet. Det tar man inte med sig hem. Man får en uppgift, utför den och sen slår klockan fyra och man är klar, säger Mattias Sjödin.

Det han uppskattar mest är sammanhållningen i arbetslaget och att få jobba under bar himmel. Att försöka lösa de problem som dyker upp gillar han också.

– Det är ju sällan så tillrättalagt när man gräver i backen. Det kan vara lite knepigt att få ihop det som ska göras.

Dåligt väder är enda nackdelen. Särskilt när sommaren blir höst och kylan kommer. Det är inte bara en gång han dragit på sig regnkläderna för sent, blivit blöt och frusit som en hund.

– Fast då får man skylla sig själv. Samtidigt är det magiskt att vara ute när det är soligt och varmt, arbetskamraterna är glada och jobbet bara rullar på.

”Kollegorna är nyfikna”

Mot slutet av första säsongen som markarbetare hörde chefen på revisionsbyrån av sig och föreslog ett inhopp under vintern.

– Andra säsongare kan köra tunga fordon eller snöröja med traktor på vintern, men jag har ju inga sådana kort. Så jag tänkte att det inte var så dumt, då behövde jag inte fundera på inkomsten under vinterhalvåret. Eftersom det var tidsbegränsat tänkte jag att det inte borde bygga någon större stress.

Han är nu inne på tredje året som markarbetare och revisor. Kombinationen passar honom perfekt. Han tar enbart visstidsanställningar på båda jobben och lägger in tid för ledighet och återhämtning mellan säsongerna. Cheferna på båda företagen är med på upplägget.

Det bästa med kombinationen tycker han är den tydliga indelningen av arbetsåret.

– Jag får ett avslut och kan sen börja om på ny kula. Tydliga avslut och nystarter passar min mentalitet bra.

Markarbetarkompisarna har många frågor om hans andra jobb.

– Jag har ju fått smeknamnet ”Revisorn” (skratt). Men det är inte alls negativt, det är mer att de är nyfikna. Det är ju så långt från deras vardag. De frågar vad jag gör och hur en arbetsdag kan se ut.

Den korta versionen är att han under vintern reviderar små och stora aktiebolag. Det innebär att han – ensam eller i team – granskar bolagens årsredovisningar och säkerställer att den finansiella informationen är korrekt. Sedan kan jobbsökare, leverantörer, potentiella kunder och banker genom att läsa årsredovisningen få en uppfattning om bolagens ställning. Så det är viktigt att uppgifterna är granskade och korrekta.

Han gillar att det är ”ett klurigt jobb” där han får vrida och vända på siffror och fundera för att hitta lösningar. Nackdelen är att det ”lätt blir för mycket” och som sagt, att jobbet följer med hem.

– Fast det är säkert en fråga om personlighet. Många av mina kollegor verkar inte ha det problemet.

Man löser uppgifterna tillsammans och försöker bidra så gott man kan. Jag trivs jättebra med båda arbetslagen.

Mattias Sjödin med sina kollegor på kontoret där han arbetar som revisor.
Med kollegorna på kontoret. Foto: Bertil Janson

Vill inspirera andra

På revisionsbyrån är inställningen till hans andra jobb mer blandad. Vissa tycker att det är märkligt att han ”kastar bort karriären” genom att inte jobba hela året som revisor.

– Men andra tycker det är spännande och kul att jag har valt den här kombinationen.

Även om jobben är väldigt olika finns vissa likheter.
Knepiga problem behöver lösas både när lyktstolpar ska resas och finansiell information ska granskas.

– Och på båda arbetsplatserna har man ett gemensamt mål. Man löser uppgifterna tillsammans och försöker bidra så gott man kan. Jag trivs jättebra med båda arbetslagen.

Om han blickar framåt ser han ingen anledning att förändra något.

– Det här konceptet funkar så bra för mig. Och båda arbetsgivarna är med på tåget. Det är för bra för att hitta på något annat.

Mattias Sjödin är nöjd med sin årslön, ”när man väl summerar den”. Han tjänar mer som revisor, men har på tredje säsongen som markare kommit upp några hack i lön och är nöjd där också. Genom att dela med sig av sin historia hoppas han kunna inspirera andra att våga göra val som inte är så vanliga i arbetslivet.

– Man kan alltid prova andra jobb och nya kombinationer. Yrkeslivet kan se ut på många olika sätt.

Bertil Janson

Det här är Mattias Sjödin

Yrke: Revisor och markarbetare.

Ålder: 39 år.

Bor: Lägenhet i Umeå.

Född: Arjeplog, uppvuxen i Norsjö.

Familj: Flickvän och bonusdotter, 9 år.

Intressen: Sommar- och vinterfiske. Styrketränar och springer. Har sprungit Stockholm marathon tio gånger.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Byter skjortan mot varsel varje år: ”Jag har fått smeknamnet Revisorn”

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig