Byggutbildning stoppas: "Åtta sökande"
Byggbranschen skriker efter arbetskraft. Men för få vill utbilda sig. I Stockholm finns det inte ens sökande till hälften av platserna på byggymnasium och man tvingas nu stoppa en utbildning.
Yrkesprogrammet vid Stockholms byggtekniska gymnasium i Kista har inte fått tillräckligt många sökande elever. Därför stoppas nu höstens antagning, skriver Svt. Peter Lyth, gymnasiedirektör vid Stockholms stad, berättar hur lågt intresset har varit för utbildningen.
– Vi hade bara åtta behöriga sökande till bygg- och anläggning. Till VVS och fastighet hade vi sju behöriga sökande. Det var för få till båda inriktningarna. Skolan har gått back de sex senaste åren, då blir det ett ekonomiskt incitament också, säger Peter Lyth.
Det här verkar vara ett problem i hela länet?
– Ja, till 608 platser i länet så är det 242 behöriga sökande till hösten.
Vad väljer man istället för bygg?
– I Stockholm väljer 10 procent yrkesutbildningar. I hela landet ligger siffran på 40 procent. Eleverna väljer högskoleförberedande program här. Tjänstesektorn är stor i Stockholm, helt enkelt.
Men det finns ju väldigt mycket byggjobb i Stockholm.
– Ja, så är det. Tyvärr har det inte hjälpt för att få eleverna att välja bygg.
Vad kan man göra för att komma till rätta med det här?
– Enklast vore att man kom överens om att ha ett byggymnasium norr om stan och ett söder om stan. Då skulle det definitivt finnas tillräckligt många sökanden. Nu är de utspridda på för många aktörer.
Tomas Kullberg, ordförande för Byggnads Stockholm-Gotland, köper inte förklaringen om att två stora byggutbildningar vore lösningen.
– Det är att göra det lite för enkelt för sig. Vi har ungefär 400 årskurs tre-elever som går ut byggprogrammet varje år. Om vi bara skulle ha två skolor skulle vi ha 200 byggelever i olika yrkesgrupper som gick ut samtidigt, det skulle inte vara hållbart, säger han.
Tomas Kullberg ser istället två andra problem som gör att byggutbildningarna ratas. Ett handlar om informationen till eleverna. Tomas Kullberg anser att studievägledarna som jobbar i årskurs sju, åtta och nio inte riktigt förstår yrkesrollerna inom bygg och inte kan förklara vad en rörmokare, snickare, plåtslagare eller betongarbetare gör innan eleverna väljer gymnasium.
Den andra förklaringen till att eleverna väljer bort bygg är skolornas problem med utslussning i arbetslivet.
– Skolorna har svårt att få ut elever på praktik under skolgången. Då får utbildningarna ett dåligt rykte. Det resulterar i slutändan i att ingen söker dit, säger Tomas Kullberg.
Han anser att man behöver ställa högre krav på kommuner i upphandlingsskeden för att få ut byggelever i arbetslivet.
– Om ett företag till exempel ska bygga ett hus i Södertälje, så ska också fyra elever från Torekällgymnasiet jobba där, säger han.
Plåt & Ventföretagen, Byggnads och PVF Yrke & Utbildning har i en gemensam debattartikel i Svenska Dagbladet protesterat mot att utbildningen i Kista stoppas och att Stockholms enda gymnasieutbildning för plåtslagare hotas: ”Det är alldeles för få som söker sig till yrkesinriktade program och en bidragande orsak till det är att flera plåtslagarutbildningar är nedläggningshotade eller redan har lagts ner, vilket gör att det inte finns rikstäckande utbildningsmöjligheter. Att politikerna inte heller satsar på att göra dessa skolor och utbildningar attraktiva, utan i stället lägger ner dem, bidrar ju förstås också till att ungdomarna hellre satsar på andra program”, skriver man.