info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Byggstädarna: ”De grisar ner mest”

Byggstädarna trollar bort det du lämnar efter dig och gör rent hus till priset av värkande ryggar och branschens lägsta löner. Ofta är de kvinnor med utländsk bakgrund.

Målarfärg, lim, spackel, golvrester och byggdamm hör till vardagen för byggstädarna Kármen Kovács och Emilia Wieczorkowska. Foto: Anna Simonsson

En 1930-talskåk vid Medborgarplatsen i Stockholm har renoverats i några år och nu är arbetet i slutfasen. Emilia Wieczorkowska möter upp i svarta arbetskläder och ett stort leende på läpparna. Hon visar in oss i den 100 kvadratmeter stora lägenheten och hälsar på snickarna som färdigställer det sista. Hyresgästen flyttar in redan imorgon.

– Städarna är en grupp man sällan ser så det är bra att ni skriver om dem, säger Michael Brunow på TOW Bygg. De är jätteduktiga. Men vi har inte så mycket kontakt, vi gör vårt och de gör sitt.

Läs också Här är timlönen i Bygg-Europa – land för land

Kármen Kovács och Emilia Wieczorkowska får hantera spåren efter byggnadsarbetarna. Silikon är mycket svårt att få bort, och målarfärg är tidskrävande.

Vi går in i rummet intill och stänger dörren till byggsurret. Kármen Kovács sitter på knä och skrapar bort färg vid golvsockeln medan Emilia tvättar fönstret. Städarna får hantera spåren efter byggnadsarbetarna. Silikon är mycket svårt att få bort, och målarfärg är tidskrävande.

– De tappar något, och det stannar på golvet. Målarna är värst. De spiller överallt, säger Emilia.

Hon pekar på en vit fläck och visar hur man skrapar bort färgen utan att rispa parketten.

– Inte från kroppen, utan mot dig, så här. Med små rörelser.

– Det gäller att vara försiktig och noggrann, säger Kármen.

Läs också 286 kronor i fast timlön: ”Jag stortrivs”

29-åriga Kármen Kovács kom till Sverige från Ungern för två och ett halvt år sedan. Hon studerar fysik vid Stockholms universitet och varvar plugg med deltidsjobb.

– Jag är aldrig ledig. Men nu har jag dragit ner studierna till 75 procent och jobbar 20–25 timmar i veckan, det fungerar. Jag har ett bra schema och kan vara flexibel.

Emilia är 33 år och har arbetat som städare sedan hon kom från Polen 2006. Företaget Anne Blom är den sjätte städfirman i ordningen. Här trivs hon bra, till skillnad från tidigare arbetsplatser.

– Jag kanske stannar till pensionen, skrattar hon. Men studier är inget för mig, jag vill inte sitta still. Jag vill tjäna pengar och försörja mina två barn.

Vem städar efter dig, och på vilka villkor? Byggstädarna hör till branschens sämst betalda, trots kollektivavtal.

De två kvinnorna hör till branschens sämst betalda. Med byggavtalet har städare en grundlön på 21 337 kronor. Anne Blom har serviceavtal med Fastighetsanställdas förbund där grundlönen är högre, 23 312 kronor i månaden. Emilia som har vissa tillägg tjänar 26 100 i månaden. Det är bättre än tidigare, många städföretag saknar avtal eller betalar svarta löner.

– Jag har jobbat på några företag som jag inte tar med i cv:t, säger Emilia.

Ett vanligt problem i branschen är besvär i rygg och axlar från påfrestande arbetsställningar och fallolyckorna står för nästan hälften av arbetsskadorna, enligt Arbetsmiljöverket. Men Emilia och Kármen har klarat sig. Till fördelarna hör att jobbet kan vara både mångsidigt och socialt. De är minst två på varje arbetsplats och kan prata eller lyssna på musik medan de jobbar.

– Vi lyssnar oftast på radio. Tiden går fortare. En kille brukar ha en playlist, men vi börjar kunna hans låtar nu, skrattar Kármen.

Alla uppdrag är heller inte lika slitsamma. Emilia föredrar byggstädning framför hemstädning.

– Bygg är inte så smutsigt, allt är nytt. Det räcker med vatten, en trasa och lite diskmedel. Och man är oftast på samma plats hela dagen. Hemstäd kan vara tre, fyra olika adresser på en dag.

Läs också Takjobb framför mobilantenn?  ”Bäst att stänga av stationen”

– I hemstäd och flyttstäd är det många typer av smuts och fett. Vi måste använda fler medel och mer av varje medel, tillägger Kármen på en mycket bra engelska.

Emilia Wieczorkowska och Kármen Kovács utstrålar stolthet och värdighet. Emilia har arbetat som städare i tretton år, varav fem på Anne Blom. Hon ingår i det så kallade svarta teamet, den grupp på företaget som utför bland annat byggstäd, vilket kräver kemiska kunskaper och god materialkännedom. Emilia lär också upp nyanställda. I vilken ordning olika moment ska utföras, vilka redskap som används till vad.

Mötet med omgivningen fungerar bra. En del byggnadsarbetare försöker skoja med Emilia, men det kan vara svårt att förstå skämt på svenska.

– Om jag inte förstår svarar jag bara ”yes yes”, skrattar och säger att jag måste jobba.

Negativa attityder märker de mest av på vägen till jobbet. Det händer att folk stannar och stirrar på dem när de sitter i företagsbilen. På några arbetsplatser har de också känt sig mindervärdiga.

– Platschefen på ett bygge hittade alltid något att anmärka på, berättar Emilia. Allt ska ju vara perfekt när man bygger nytt, men ibland kan det till exempel vara så mycket färg att vi inte får bort det.

– Under en kontorsstädning stod en kvinna och väntade på oss i soprummet för att skälla ut oss om sopsorteringen. Men vi kan inte börja riva upp sopsäckar för att kontorspersonalen inte vet hur man sorterar, säger Kármen.

Anne Blom startade firman 1996 och har idag omkring 70 anställda. Hon är mån om att knyta långsiktiga relationer med mindre bygg- och fastighetsföretag.

– Stora byggföretag vill inte anlita seriösa underentreprenörer. De vill ha så låg timdebitering att vi inte kan göra jobben med våra villkor, säger Anne Blom.

Anne Blom har kollektivavtal med både Fastighets och Byggnads men tycker att byggavtalet är ”uruselt” för städare och utgår därför enbart från serviceentreprenadsavtalet. Alla anställda på hennes företag erbjuds heltid vilket är ovanligt i branschen. Hon premierar personalen på olika sätt, bland annat genom extra semesterdagar för kontinuerlig närvaro. Men hon ställer också höga krav.

– Kunderna förväntar sig en viss nivå, säger Anne Blom. Vi har många exklusiva objekt vilket kräver en utbildad och engagerad personal. Och alla ska kunna kommunicera på svenska eller god engelska.

– Anne är omtänksam, men också bestämd och har höga förväntningar. Det är bra. Och vi är respekterade, konstaterar Emilia och Kármen.

När det gäller relationen till byggbranschen är det enligt Anne Blom stor skillnad mot hur städare blev bemötta när hon startade för snart 25 år sedan.

– Det var porrtidningar och pinupkalendrar i bodarna. Städare var inte värda någonting. ”Hinner ni inte? Ni kan väl jobba på helgen.” Jag ställde krav på att vara med i planeringen och idag fungerar det jättebra. Jag är med på byggmöten och ser till att vi får det vi behöver. Städning måste få ta tid.

Kristian Borg, kb@byggarb.se

Branschens lägst betalda

Städare kan sortera under bland andra Byggnads, Fastighets/Seko och Kommunal.

Serviceentreprenadsavtalet mellan Almega och Fastighets/Seko ger en grundlön på 23 312 kr/månad.

Byggnads avtal ger minst 21 337 kr/månad, alternativt 14 225 kr/månad (under 19 år).

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Byggstädarna: ”De grisar ner mest”

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig