info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Byggstädaren Iryna gjorde allt rätt – skickas ut

Byggstädaren Iryna Afonina har fast jobb, egen bostad och talar bra svenska. Men hon skickas ut ur landet på grund av exmannens oseriösa arbetsgivare.

– Jag känner mig dumpad som människa, säger hon.

"Jag kämpar och visar på ett ärligt sätt att jag vill leva här – har jag inte rätt till det?" säger byggstädaren Iryna Afonina. Foto: Johan Fyrk

Tisdagen den 17 september är ingen vanlig dag för Iryna Afonina. Den 38-åriga ukrainskan är van vid stress från jobbet som byggstädare, som hon beskriver som ”ständiga ambulansutryckningar” till olika byggen i Stockholmstrakten. Men den här dagen handlar det om en helt annan stress, en som långsamt kommer krypande.

I bilen på väg från lägenheten i Södertälje till Migrationsverket i Solna snurrar många tankar i Irynas huvud. De handlar om brevet som hon fått, en kallelse om information angående ett beslut. ”Vad kan det vara för beslut?” tänker Iryna och blir allt oroligare ju närmare hon kommer Solna.

Läs också Smällen på Lidingö förstörde hans liv – ingen ställs till svars

I grunden är hon övertygad om att hon ska få det uppehållstillstånd hon har ansökt om, att det hela är en formsak. Hon har ju lämnat in handlingar om att hon bott i Sverige sedan 2012, utbildat sig till barnskötare, jobbat på förskola, med trädgårdsarbete och från 2015, som fast anställd på byggstädsföretaget Acira. Hon har skaffat sig ett liv i Sverige, även efter skilsmässan från sin lettiska exman för tre år sedan.

Jag har tappat lusten att göra någonting.

Iryna Afonina

Men när hon går in i det lilla, stängda rummet utan fönster på Migrationsverket växer tvivlen och hon blir nervös. ”Jag känner mig som en brottsling här inne”, tänker Iryna och hälsar på en ung kvinna som lämnar över en bunt papper.

Då kommer kallduschen.

– Kvinnan säger direkt att jag har fått avslag, sedan börjar hon gå igenom punkterna i papperen, berättar Iryna, som börjar skaka okontrollerat i hela kroppen.

Läs också Takläggaren och MMA-stjärnan Sahil får stanna: ”Det känns fantastiskt”

”Den djupgående analysen, hur vi har redovisat Irynas liv, den skiter de i”, säger Nils Sjöström, juridiskt ombud för Iryna Afonina.

Hon förstår inte vad som händer och kan inte fokusera på vad kvinnan säger. Som i en dimma hör Iryna att hon måste lämna landet och flytta till Ukraina inom fyra veckor.

– Du ska ge det här papperet till personalen på flygplatsen. De ska stämpla det och visa att du har lämnat Sverige.

Kvinnans ord ekar i Irynas huvud. I papperen kan hon läsa vad problemet är: Hennes exman fick uppehållsrätt när han anställdes på ett byggföretag 2012. Iryna fick samtidigt så kallad härledd upphållsrätt att bo i Sverige som familjemedlem. Men exmannen redovisade inte någon inkomst mellan 2012 och 2016. Och att mannens företag struntat i att skatta drabbar nu Iryna.

I beslutet avslår Migrationsverket Irynas ansökan med orden: ”eftersom Xxx inte har taxerat några förvärvsinkomster i Sverige sedan 2012 anser Migrationsverket att han inte kan ha haft uppehållsrätt som arbetstagare… Mot denna bakgrund anser Migrationsverket att du inte uppfyller villkoren för bibehållen uppehållsrätt efter äktenskapsskillnad”.

Blev så chockad av beskedet så jag fick stanna och köra av vägen

Arja Pelli, arbetsledare på Acira

Irynas goda svenska och fasta jobb under flera år betyder alltså ingenting.

I bilen på vägen tillbaka till Södertälje inser Iryna att hon faktiskt är utvisad ur landet där hon skapat en framtid, med vänner och fackligt engagemang. Då kommer den riktiga chocken. Hon sitter vid ratten och börjar ifrågasätta sitt livsval: ”Varför gjorde jag allt det här? Varför studerade jag? Varför försökte jag bli en normal, snäll människa i det här samhället?”

Iryna kan knappt se vägen för alla tårar och det är tur att hon kan rutten till Södertälje så bra att ingen olycka sker.

När Iryna senare ringer till sin arbetsledare Arja Pelli på Acira och berättar den dåliga nyheten är det chefens tur att få problem på vägen.

– Jag körde på E4:an när Iryna ringde men blev så chockad av beskedet så jag fick stanna och köra av vägen. Jag ville bara inte tro på det hon berättade, säger Arja Pelli, som anser att Iryna behövs på företaget.

Läs också Takläggaren och MMA-stjärnan Sahil utvisas

– Hon har körkort, hon kan prata med kunder och komma överens med sina arbetskamrater. Hon pratar fem olika språk och är en enorm tillgång. Det är ordning och reda på Iryna och jag förstår inte hur det är möjligt att hon inte får stanna, säger Arja Pelli.

Irynas juridiska ombud Nils Sjöström blir upprörd när han tänker på hur Migrationsverket har hanterat sin klients fall.

– Den djupgående analysen, hur vi har redovisat hennes liv, den skiter de i, säger han och förklarar att Iryna Afonina bara är en av tusentals kvinnor som drabbas av den här tolkningen.

Kvinnorna, som jobbar under schyssta villkor medan deras män jobbar svart eller hos företag som struntar i skatten, kan tvingas lämna Sverige på grund av männens jobb.

– Det här drabbar den som är ärlig. Jag har jobbat i 30 år med sådana här frågor men blir ändå upprörd när jag ser det här, säger Nils Sjöström.

Läs också Betongaren Eshaq kan skickas till Afghanistan – efter domstolens mejlmiss

En vecka efter det tumultartade besöket på Migrationsverket möter vi Iryna på Södermalm i Stockholm, där hon går en utbildning som försäkringsinformatör vissa dagar, samtidigt som hon fortsätter som byggstädare. Planen med utbildningen har varit att ”fortsätta utvecklas.” Men efter beskedet om utvisning är gnistan borta.

– Jag har tappat lusten att göra någonting, säger Iryna.

Tårarna kommer tillbaka vid blotta tanken på den förändrade situationen.

– Jag känner mig dumpad som människa. Jag verkar inte ha några rättigheter, säger Iryna, samlar sig och rättar till frisyren när vi tar en bild.

Hennes illröda hår lyser i den låga höstsolen.

Är du besviken på Sverige?

– Nej, inte på Sverige. Men på systemet och den här myndigheten, hur de utvärderar människor. Jag kämpar och visar på ett ärligt sätt att jag vill leva här – har jag inte rätt till det?

Camilla Odin, rättslig expert på Migrationsverket, förklarar att den fria rörligheten fokuserar på EU-medborgaren och att reglerna om uppehållsrätt är utformade därefter.

– Har inte EU-medborgaren uppehållsrätt så har inte tredjelandsmedborgaren (person från ett land utanför EU) uppehållsrätt. För att behålla uppehållsrätten måste det ha funnits något att behålla. Den måste ha funnits från att skilsmässan inleds, säger hon.

Camilla Odin är medveten om att reglerna kan slå mot dem som sköter sig.

– Jag förstår att det kan kännas väldigt orättvist, att de från deras håll har gjort helt rätt för sig, medan den andra personen inte har gjort det. Men det är tyvärr så reglerna är utformade, säger hon.

Iryna Afoninas ärende är överklagat till Migrationsdomstolen.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Byggstädaren Iryna gjorde allt rätt – skickas ut

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig