Byggpendlare som älskar att grilla: "Skapar bra stämning"
Grillning är populärt bland byggare, särskilt under vår och sommar. Vi åkte till en byggcamping och träffade sex pendlare runt grillen efter en lång arbetsdag.
Snickaren Mikael Lötberg borstar grillen ren från förkolnade korvrester från förra veckans grillning. Kent Larsson tar fram en sopborste och sopar bänkarna rena från damm.
Det blir fort dammigt när man bor på Veidekkes kombinerade byggcamping- och stenkross-anläggning. Vi befinner oss en bit utanför Stockholm och träffar snickare och betongarbetare från Veidekke, som på dagarna arbetar på Nya Karolinska.
– Dammigt blir det. Men det är lugnt och skönt här på natten, säger Mikael.
Betongbasen Örjan Gustavsson lägger på sex hamburgare på grillen.
I vanliga fall kryper de till kojs i sina husvagnar ganska tidigt efter en 12-timmarsdag. Men när vädret är fint och vid särskilda tillfällen sätts grillen genast igång. Att grilla är ett sätt att samla ihop hela gänget.
– Örjan är den som drar igång saker både på jobbet och vid grillen, säger Mikael Lötberg med ett leende.
Örjan Gustavsson påpekar med ett lätt skratt att veckan innan var det en annan arbetskamrat som skötte grillen. Då höll det på att sluta med en eldsvåda när lågorna plötsligt flammade upp och blev meterhöga. En ensam svart korv ligger kvar på spjället som ett tydligt bevis efter händelsen.
– Vi grillade korv för att några av våra arbetskamrater lämnade campingen förra veckan. De skulle vidare till Knivsta och upp till Sundsvall för nya byggen, säger Mikael.
Axley-grillarna som just nu står på campingen kommer ursprungligen från en byggarbetsplats.
– När vi gör storgjutningar blir det inga ordentliga raster utan vi kör på hela dagen, säger Mikael och vänder hamburgerbrödet som gottat sig i gasolvärmen en stund.
Alla sätter sig ner och äter och det blir tyst för en stund. Fågelkvitter från skogen blandar sig med det vassa ljudet från en ensam hjullastare som fortfarande är igång och tömmer grus lite längre bort, trots att klockan närmar sig nio på kvällen.
Just nu jobbar Veidekke-gänget i skift under några veckor. Tidplanen är knapp på Nya Karolinska som är deras arbetsplats. De som jobbar nattskift får bo på hotell inne i stan, eftersom det bullrar för mycket på campingen på dagtid.
Örjan berättar att han alltid har mycket grillat i matlådorna under arbetsveckorna efter helgens matlagning. Han gillar fläskkarré.
– Jag kör med tändvätska. Då blir det den rätta smaken, säger han och ler.
De flesta i Veidekke-gänget kommer från Hälsingland och kör hem varje helg. Hemma blir det lite mer avancerad matlagning; det grillas karré, fläskfile och rostas.
– Här på campingen blir det lite enklare, säger Kent Larsson.
Ett av de finaste grillminnena var när de byggde tunnlar i närheten av Rinkeby i Stockholm, ett storbygge som tog flera år.
– Då var det underhållning vid grillen. Vi hade en markgubbe som gillade att sjunga. Det var trevligt. Han är pensionär i dag, berättar Kent.
Ett fenomen som blivit vanligare är att leverantörer sköter grillningen ute på byggena. Bland annat vid storgjutningar brukar det bjudas på hamburgare eller korv.
– Det är trevligt. Det skapar bra stämning, säger Mikael.
Solen har gått ned. Hjullastaren har tystnat. Arbetsdagen för maskinföraren har tagit slut, liksom maten. Dags att krypa in i husvagnen.