Byggparet med tre barn: "Så klarar vi det extrema pusslet"
Tidiga morgnar, långa distanser och ständiga byten mellan privatbilen och firmabilen. Och så barnen som ska hämtas och lämnas. Paret Mattias och Rebecca är båda byggnadsarbetare på samma företag. Vi tog rygg på familjen med det extrema vardagspusslet.
Klockan 05.45. Det är tidig morgon i bostadsområdet i Luleå. Ännu så länge är det släckt i de flesta fönstren men hos familjen Ekström/Andersson lyser det. Juice, yoghurt, müsli och mackor dukas fram på köksbordet. Kaffepressen laddas. En kort samling innan alla snart ska iväg till jobb, förskola och skola.
– Det är fint att få ha en stund ihop med barnen på morgonen, säger Mattias Andersson, golvläggare och pappa till Siia, 12, Elvin, 5, och Vilmer, 3.
Samtidigt ska det gå undan. Han tar kaffe i farten medan han fixar och förbereder.
Nyss kom Rebecca Ekström, plattsättare och bonusmamma, in genom dörren och slår sig ner vid bordet. Hon var först uppe av alla, 05.15, och har precis varit ute och satt på bensinvärmaren till företagsbilen för Bra Golv i Norrbotten.
Logistiken på morgonen handlar mycket om barnen men också om väderförhållanden.
– I vintras var det mycket snö. En morgon fick vi och grannarna gräva fram fyra bilar, den sista var Mattias. Och sedan skulle han direkt iväg och lämna barnen, berättar Rebecca.
Det är oftast Mattias som lämnar på förskolan medan de turas om att hämta. Det är mest en fråga om vem som har närmast.
– Det är tidiga morgnar och sen hämtning, i slutet av veckan är vi alla rätt färdiga. Det är inte läge att sätta på en film vid sju en fredagskväll, säger Rebecca.
Samtidigt ser hon en fördel med att vara två byggnadsarbetare – och jobba på samma företag.
– Vi har samma arbetstider och ingen jobbar på helgerna. Vi har heller inte skiftgång som man har i många andra yrken. När vi är lediga är vi tillsammans. Vi vet vad den andra talar om när man pratar om jobbet och jag som jobbat kortare tid i yrket kan fråga Mattias om råd.
För att få vardagslivet att funka krävs planering. Siia bor i familjen permanent, medan killarna bor här varannan vecka.
– A och O är att ha rutiner, att alla vet vad de ska göra. Det svåraste är nog kvällarna. Då är det två till tre timmar som man kör till hundra procent. Man vill komma hem så tidigt det går, för att få tid tillsammans, säger Rebecca.
För det är i slutändan vad allt handlar om. Att få så mycket tid som möjligt ihop med dem som betyder mest och det är mycket som ska göras vid sidan om att hämta och lämna och laga mat. Som att ha ork och tid med varje barn, leka, göra pärlplattor och resonera om tusen frågor om livet.
Helst, i en ideal värld, hade de velat jobba lite mindre.
Rebecka är fackligt aktiv och drev frågan om sex timmars arbetsdag på Byggnads kongress, vilket gick igenom.
Mattias är inne på samma linje. Det saknas alltid lite tid.
– En gång, på ett annat företag när det var lite låg beläggning, fick vi jobba fyradagarsvecka. Då kände man att man hann med, säger han.
För egen del tror de inte på deltid. Det skulle bli för tajt ekonomiskt och de tror det skulle bli för svårt att få till planeringen i jobbet. I alla fall som byggtiderna ser ut i dag.
Klockan är 06.15. Frukosten är avklarad, ökenråttorna Sören och Åke har fått mat, i hallen ligger overallerna och väntar på killarna. Vilmer och Elvin kliver i och sedan är det full fart ner till bilen, medan Siia väntar kvar hemma för att ta bussen till skolan. Hon har nyss börjat åka ensam och slipper långa väntetider före och efter skoldagen. Då blev hon ofta lämnad hos farmor på morgonen.
Ute tar Rebecca firmabilen medan Mattias bältar barnen i familjens bil och åker till förskolan fyra kilometer bort. Efter kramar och hej åker Mattias tillbaka hem, byter till firmabilen och åker till företagskontoret, eller direkt ut på jobb. Det är snärjigt. På minuten att han hinner och det händer att det blir förseningar.
Ibland skulle livet underlättas om han kunde tagit firmabilen direkt. Men skattereglerna tillåter bara max tio mil eller tio stopp privat i månaden.
– Det finns ett extrasäte i företagsbilen och när vi till exempel bara har ett barn hemma hade det varit lätt att åka direkt och hämta och lämna. Då hade vi tjänat en halvtimma i varje riktning, säger Rebecca.
Det ständiga småbarnsgisslet, vabben, har krävt sitt även i den här familjen. De har varit mycket sjuka med förkylning och hosta efter nyår och framåt. Både Mattias och Rebecca var själva däckade i sammanlagt två veckor.
– Då tappar företaget två anställda. Vår chef är förstående, men det är klart man förstår att det kan bli jobbigt när många på företaget är borta och det blir stressigare för arbetskamraterna, säger Mattias.
Däremot vet han att det är grinigare på andra byggföretag vid vabb, föräldraledighet och att man tar mindre hänsyn till småbarnsföräldrar vid planering av långa arbetsresor.
– Jag har varit på firmor där man inte velat kompromissa, utan inställningen har varit att nu är det bara att åka, säger Mattias.
Själv har han varit föräldraledig kortare tid, mest runt semestrar.
En liten bit från lägenheten ligger företaget. Där befinner sig Niklas Granström, vd och arbetsledare på Bra Golv i Norrbotten, Luleådelen med nio yrkesarbetare, golvläggare och plattsättare. Nästan alla har barn som är i vabb-åldrar. Januari till mars har varit tunga månader med mycket sjuka barn. Ibland med en 30-procentig frånvaro, vilket kostar på ekonomiskt.
– Jag har fyra egna barn och har full förståelse för detta med sjukdomar. Det är ju en del av livet att vara förälder. Jag ser helst att alla är på jobbet hela tiden, men så fungerar det ju inte. Visst finns det dagar då jag tänker att fy fan vad mycket vabb, men det är ju för att du har ett problem som ska lösas, säger Niklas Granström.
I bland har han fått hitta lösningar genom att flytta folk eller ta in ett annat företag.
– Men jag tycker att de flesta kunderna är rätt förstående när man ringer och säger att vi kan inte komma i dag för barnen är sjuka.
Han tycker att man som arbetsgivare måste ha en bra attityd till föräldraskap och det underlättar också att få personal som stannar.
– Det är självklart så, att på en ort hör du hur en arbetsgivare är, hur man blir bemött. Är du bra mot din personal, då är det lättare att rekrytera folk. Det är frågan om att bete sig helt enkelt, säger han.
Hemma hos Rebecca och Mattias är det fullt upp efter förskola och skola. Vardagsrummets ena vägg pryds av gitarrer. När det finns tid spelar båda i sitt nystartade punkband.
Rebecca är ordförande för Byggnads kvinnliga nätverk i Norrbotten.
– Det finns nog inte en träff utan att vi pratar om hur man får ihop jobbet och familjen, säger hon.
Trots all jakt på tiden präglas ändå kvällen när vi är där av ett lugn. Middag, lek, kvällsfika, tandborstsången och så godnattsaga i killarnas sovrum där böcker, grävmaskiner, lastbilar och sagoslott är prydligt uppradade.
– Nu vill jag sova, säger Vilmer, kryper ner under täcket och slocknar. En dag är till ända i byggfamiljen.